Finn Berger
Moderator
Jeg ser jeg sliter litt med å differensiere en schwarzbier fra bock, eller doppelbock. OG er jo en grei forskjell, men smaksmessig virker det av det jeg har lest som litt av det samme. Kanskje mørkere farge, men det er liksom 1% mer carafa sp 3 i gristen, resten ser det ut til at jeg kan ha prosentmessig helt likt fra bock og doppelbock (de to er like hos meg nå, er 1% carafa sp3 som skiller de), så basically er jeg nå på en svak doppelbock for å lage schwarzbier). Jeg må kjøpe noen svarte og noen klassiske bocks og sammenligne litt.
Underlig; jeg ville ikke tenkt på en bokkøl og en schwarzbier som i slekt med hverandre på noen som helst måte. Det er jo et solid gap i OG, og et tilsvarende gap i mesketemperatur og i IBU. Det gir det veldig ulike øl, sjøl om oppskriftene forøvrig skulle være ganske like. Men det er vel også normalt en ganske stor forskjell når det gjelder krystallmalt/karamell. Jeg brukte ca 4% i oppskriften min, men om du brygger en Køstritzer-type, er det ikke nødvendig med noe krystallmalt i det hele tatt. Helst ikke, vil jeg tro.
Her er den jeg brygget. Sorry, ingen prosenter, men det er til 24 liter i karet med effektivitet på 82%. Jeg har brukt den til en slags svart IPA, også. Det ble slett ikke ille, det heller.
OG 1.050, 36 IBU, meske på 63 + 70
Malt
4,10 kg Pilsnermalt
0,35 kg Aromatic
0,25 kg Caramunich III
0,25 kg Carafa Special III
0,20 kg Sjokohvete
0,15 kg Carafa Special II
Humle
30 gr Magnum ved 60
25 gr Hallertauer Mittelfrüh ved 10
25 gr Hallertauer Mittelfrüh ved 0
Gjær
WLP 029 Kølschgjær