Finn Berger
Moderator
Hva er "maks" tid et brygg kan stå til gjæring, uten å bytte gjæringskar? Har en batch som burde vært tappet på flasker i juni, men ble tappet for en ukes tid siden.
Svaret avhenger av flere faktorer, så det er helt umulig å gi noe enkelt svar. Setter du et øl på kaka fra det forrige, skal du nok ikke vente så lenge. Men om dette er et ikke for sterkt øl som du gjæra med frisk gjær som fikk jobbe under gode forhold, og som ikke har stått varmt, så kan det stå lenge. Men fire måneder over tida er mye!
Men du har jo fasiten på flaske. Har du ikke fått autolyse-usmaker, så har det vel gått noenlunde bra. Men det skal kanskje noe til om du ikke får oksydering - hvis det vi snakker om er lagring på vanlig plastgjæringsbøtte. Plasten er ikke diffusjonstett. I et lyst øl vil du merke det godt, men kanskje ikke i et mørkt.
Lys kan også være et problem hvis det er et plastkar. Jeg går ut fra at karet har stått mørkt?