Skummet bare raskt gjennom de siste postene, her en liten presisering for alle som ikke kjenner til de mest vanlige klaringsmidlene:
Irish Moss, Supermoss, Whirloc, Protafloc og andre som inneholder Karragen (E407) tilsettes mot slutten av kok, typisk 15 minutter før nedkjøling.
Brewers Clarex/Clarity Ferm tilsettes sammen med oksygen og gjær i gjæringskaret. Må ikke tilsettes under koking! Dette er et enzym som hindrer kuldetåke og reduserer gluteinnholdet.
Cold Crash / kaldkræsjing / hurtig nedkjøling utføres etter full utgjæring. Svært effektivt for å bunnfelle partikler i ølet. Kaldere er bedre, men det fungerer på 5 grader også. Denne metoden fører til at det suges 2-3 desiliter gass ned i headspace (for en vanlig batch i en 30 liters bøtte). Det kan være uheldig mht. oksidering, så det vil være klokt å gjøre tiltak slik at det som suges ned ikke er luft. Det er heldigvis enkelt å sanke CO2 under gjæring, så selv om man ikke har CO2-anlegg kan man lett unngå innblanding av oksugen i headspace.