Finn Berger
Moderator
Innmesk på 66C 75min, striketemp 72, kan være der som du sier.. Er dette da trygt å flaske hvis det holder seg stabilt noen dager til? Samme sukkermengde som om den skulle være helt utgjæret?
Med striketemp 72 kan du umulig ha laget noen ulykke, hvis det ikke er en liten batch.
Men med så store mengder umaltet korn (råfrukt), kan det dels ha blitt litt tynt med diastatisk kraft (enzymer til konvertering av stivelsen, som bare pale malten har i den gristen din), slik at du burde ha forlenget mesketida en god del. Men hvis du traff OG, så har vel ikke det vært noe problem. Men du burde hatt et trinn på 50 grader (proteinsteg) når du har så mye råfrukt. Det kan ha blitt tynt med FAN ( fritt amino-nitrogen), som gjæren trenger under gjæringa, og det kan være en forklaring på dårlig utgjæring. (https://beerandbrewing.com/dictionary/o1j9KOtQ4v/free-amino-nitrogen-fan/).
En annen forklaring kan være måling med refraktometer uten å korrigere for alkoholinnholdet. Men du har vel holdt på lenge nok til ikke å gå i den fella?
Med den oppskrifta er det tenkelig at du kan ha fått dårlig utgjæring, men jeg ville kanskje prøvd å gjenopplive gjæringa. Høyere temp, litt forsiktig røring for å få gjæren opp i suspensjon?
Sist redigert: