Morten Jensen
Norbrygg-medlem
Skal flaske en flamsk brun som har stått i PET-kar i ett år nå. Den har gjæret og stått lagret i samme karet. Noen som har erfaring med hvor høyt å karbonere øl som har stått lagret så lenge? Jeg regner med at noe CO2 har gått tapt, men siden det har gjæret på samme kar som det er lagret, så er det kanskje ikke den store forskjellen?
Vurderer å karbonere til 2.3 volum CO2, med en antagelse om vanlig mengde CO2 i ølet. Det gir tre scenario:
1. Det stemmer og jeg treffer 2.3 volum. Da er karboneringen litt høy, men ikke helt off.
2. Det er igjen noe mindre CO2 i ølet en antatt og da treffer jeg ganske bra
3. Det er betydelig mindre CO2 igjen enn antatt, og da treffer jeg litt lavt med ikke helt off.
Leste at her at Tonsmeier antar 0,5 volum CO2 igjen i øl lagert på gjæringskar, noe som er 0,3 lavere enn hva jeg antar her.
Jeg tenker nå i grunn at det bare er å prøve. Man kan alltids karbonere litt ekstra om det blir flatt eller slippe ut litt hvis det blir for mye.
Tror ikke du får noe stort tap av co2 egentlig.