Mengdene er riktige, ja. Men det du skal ha i skyllevannet bør fordeles i alt skyllevannet. Jeg veit ikke hvor mye skade det egentlig gjør om du hiver i alt i de to første literne, men du får ganske plav pH en kort periode. Egentlig tror jeg du like gjerne kan tilsette skyllevannsrasjonen i koket i stedet. Du får neppe så høy pH under skyllingen at det er farlig, hvis det er vanlig norsk vann du har.Skal prøve og justere vannet utifra tabellen hos bryggselv.no.
Til tysk pils står det, 2g kalsiumsulfat og 1g kalsiumklorid per 10 liter. Dette skal tilsettes i både meskevann og skyllevann.
Med 17 liter meskevann og 16,5 liter skyllevann, blir dette da riktig?
- 3,4g CaSO4 og 1,7 CaCL2 i mesken
- 3,3g CaSO4 og 1,65 CaCL2 i skyllevannet
Og er det greit og tilsette alt som skal i skyllevannet i de 2 første literene? Tapper ifra springen...
Todelt spørsmål om sink
: Har ikke lest om dette her inne før, så lurer på om det er oversett, eller om det er noe jeg selv overser:
Pris:
Servomyces: 16,50,- per kapsel (Bryggselv 99kr /6 kapser
Flytende sink kosttilskudd link her. Serveringsstørelse 10 dråper (15mg per porsjon), 100 porsjoner i flaska = 1000 dråper. 1 dråpe = 1,5 mg
Så hvis vi tar utgangspunkt i at man vil ha 0.15mg sink per liter vørter og man gjærer 20Liter (rundt tall) så:
0,15*20=3mg sink på 20L
3mg = 2 dråper.
Det er 1000 dråper i flaska: 1000/2 = 500, så 500 batcher. 206/500 = ca 40 øre. + evt frakt da. Så la oss si en hundrings i frakt da blir det ca 60 øre per batch
60 øre pr batch mot 16,50...?
Og så er det det andre:
Står at sinken kommer fra sinksulfat, og under andre ingredienser står det "ultra rent vann", artig. Men sinksulfat og ultra rent vann.. Heptahydrat? (ZnSO4.7H2O)?. I såfall så er jeg usikker på doseringen, da man må bruke fire ganger mer med heptahydrat, og om dette er tatt høyde for når det står 15mg per dosering.
Uansett tenker jeg at jeg skal slippe å måtte bekymre meg for om jeg har sjekket at jeg har Servomyces hver gang jeg skal brygge Hefe, en slik flaske går jo "aldri" tom.
*Edit: Dette er ikke tatt høyde for sinknivåene allerede i vannet vi bruker.
Breaking bad?Det der blir veldig vanskelig for en lektor med bare liten forstand, men her er min løsning: 10 gr Cervomyces, som rekker til 1000 liter øl. Altså 1 gr per 100 liter.
Det er litt klønete å måle opp, men om du blander de 10 grammene med 90 gram druesukker, er det ikke så gæ'ernt. Da trenger du 2,5 gram av den blandinga til en 25 liters batch, og det er sånn ca. ei halv teskje. Eller ei kvart til 12,5 liter.
Supermoss'en som jeg bruker som klarningsmiddel i kjelen, består for det meste av druesukker, og det funker sikkert med tørka gjær, også. Jeg skal i alle fall gjøre det med den pakka cervomyces som jeg kjøpte på fredag. Og jeg regner med at denne blandinga har god holdbarhet om den oppbevares i ei lufttett krukke av ett eller annet slag.
Kanskje andre har andre løsninger?
Det der blir veldig vanskelig for en lektor med bare liten forstand, men her er min løsning: 10 gr Cervomyces, som rekker til 1000 liter øl. Altså 1 gr per 100 liter.
Det er litt klønete å måle opp, men om du blander de 10 grammene med 90 gram druesukker, er det ikke så gæ'ernt. Da trenger du 2,5 gram av den blandinga til en 25 liters batch, og det er sånn ca. ei halv teskje. Eller ei kvart til 12,5 liter.
Supermoss'en som jeg bruker som klarningsmiddel i kjelen, består for det meste av druesukker, og det funker sikkert med tørka gjær, også. Jeg skal i alle fall gjøre det med den pakka cervomyces som jeg kjøpte på frdag.
Kanskje andre har andre løasninger?
Ja den pose-versjonen av Servomyces har jeg tenkt på mange ganger før, Men det er den oppmålingen som er greia for meg. Ti gram rekker til tusen liter liksom..Skal ha en fantastisk bra vekt hvis jeg skal treffe på 24L i dunken-batcher. Og hvordan vet jeg at det er jevnt utblandet i tørrvekt? Så jeg tenkte nå som jeg fant muligheten at det må være enklere med dråpeteller, akkurat som clarex, samt oppbevaring av blandingen.
Her trenger vi kanskje en farmasøyt. En sånn burde ha greie på hvordan sånne blandinger funker. Det går jo an å spørre på et apotek. Det funker i alle fall med pulverisert karragenan. Og om cervomyces'en ikke er tilstrekkelig findelt, kan du vel bare gi den en omgang i en morter?
Og her holder vel "omtrent" lenge? Du aner jo likevel ikke hvor mye sink maltet bidrar med, så det blir uansett bare +/- x% av "riktig" ppm i den vørteren du setter til gjæring. Litt i slekt med IBU-beregninger.
Er det et alternativ å blande ut, tynne ut det/de grammene i noe vannløslig, for så å tilsette i milliliter?
Du får jo sprøyter i som tar en milliliter hvor du kan måle opp 0,1 ml.
@Miguel
Måtte google litt om sink nå, og etter å ha lest denne, har jeg en viss forståelse for ønsket om nøyaktighet. Her lærte jeg en del som var nytt for meg. (Dette er fra et firma, ikke nettsynsere, og jeg synes det virker rimelig seriøst.)