V
Vikar valsson
Jeg tror jeg ville blandet essensen i flaskekaret. 24-timeren er jo som du sier for å la gjæren bunnfelle etter at essensen er rørt inn i cideren.
Takk for svar
Jeg tror jeg ville blandet essensen i flaskekaret. 24-timeren er jo som du sier for å la gjæren bunnfelle etter at essensen er rørt inn i cideren.
«Once the fermentation is complete, add the cider essence into the fermenter and stir well with a sanitised spoon, refit the lid and airlock and leave to stand for 24 hours to allow the yeast to resettle befare bottling»
Dette er punkt 8 i en mangrov jacks cider. Jeg må omstikke cideren uansett pga gjæringskar uten kran. Burde jeg tilsette essensen i gjæringskaret det allerede står i og vente 24 timer før jeg omstikker og flasker, eller kan jeg omstikke cideren til gjæringskar med kran og ha i essensen og røre godt om for å så flaske nesten med en gang?
Sånn jeg forstår det skal man vente 24 timer sånn at gjæret kan legge seg i bunn igjen?
Hvor mange generasjoner må man høste og gjenbruke en gjær før den kan kalles norsk?
Når kan jeg si at et øl kun er brygget på norske råvarer? Duger en hvilken som helst gjær, så lenge den er dyrket fram i Norge?
(Spørsmålet er litt dumt og kan tolkes politisk, noe som ikke er meningen.)
Var det ikke noe om å spise gris og drikke alkohol også?For at gjæren skal være norsk må den ha integrert seg ved å tilpasset seg norske normer og levesett Det vil si den må tåle å bli kauket på, gjære ut på 2-3 dager på 30-40C uten usmaker samt tåle å bli tørket, fryst og tåle solid underpitch uten å klage. Gjør den ikke dette så er den ikke norsk![]()
For at gjæren skal være norsk må den ha integrert seg ved å tilpasset seg norske normer og levesett Det vil si den må tåle å bli kauket på, gjære ut på 2-3 dager på 30-40C uten usmaker samt tåle å bli tørket, fryst og tåle solid underpitch uten å klage. Gjør den ikke dette så er den ikke norsk![]()
... som sagt, spørsmålet var ikke ment å tolkes politisk. Som kveik-entusiast må jeg likevel si at svaret ditt ikke er helt meningsløst. Så når jeg har høstet og gjenbrukt W-34/70 så mange ganger at den lever opp til det ovenstående, så er jeg i mål... Men hva med f.eks. ECDahls-gjæren? Den har jo nesten ingen av de egenskapene (mulig den tåler kauking), og likevel er den norsk, eller?
![]()
Jeg skal faktisk gjøre det samme idag, men glemte å tilsette essens igår, så da prøver jeg å tilsette rett før flasking. Skal vel ikke ha noe å si uansettStikk om, tilsett essensen, rør om, og gå rett på flaskingen.
Jeg skal faktisk gjøre det samme idag, men glemte å tilsette essens igår, så da prøver jeg å tilsette rett før flasking. Skal vel ikke ha noe å si uansett
Men Tysk øl skarrem ha.......Dahlsgjæren kom til Norge fra Tyskland i 1944, og er sånn sett høyst suspekt. Ved en glipp blei den ikke sendt tilbake til Tyskland sammen med den tyske okkupasjonsstyrken. Det bør vi overveie å gjøre noe med.
Bedre seint enn aldri!
Har en svovellukt fra dunken med Cider. Ser at dette «luftes» ut med CO2en som siger ut. Men om dette flaskes, vil svovellukten fortsatt være l cideren?
Takk. Da lar jeg det stå litt til. Trodde der hadde stått i 2 uker, men etter litt tenking har det kun stått i 9 dager. Stakk om til nytt kar igår, håper dette ikke har noe å si. Kun ei lita gjærkake på 5mm i bunn. SG på 1008, så er vel ferdig gjæretLa det stå i dunken til det har gitt seg. Flasker du, blir det der. Det reduseres noe, men ikke helt - er min erfaring.