Tråden for dumme spørsmål.

Hei brygget en weissbier igår, glemte da og ta OG før gjæring.
Kom på det idag når jeg våknet og tok en måling.
Brygget skulle havne på rundt 1.050 OG, var 1.044 nå 12-13 timer senere.
Gjæringen holder nå 20 grader.
Har ikke startet å boble i blow-off bøtta med star san.
Tror dere OG hadde vært høgere igår?
Eller er det umulig å sei?
Bruker forresten 2 pakker Mangrove Jack Bavarian wheat M20 gjær.
 
Hei brygget en weissbier igår, glemte da og ta OG før gjæring.
Kom på det idag når jeg våknet og tok en måling.
Brygget skulle havne på rundt 1.050 OG, var 1.044 nå 12-13 timer senere.
Gjæringen holder nå 20 grader.
Har ikke startet å boble i blow-off bøtta med star san.
Tror dere OG hadde vært høgere igår?
Eller er det umulig å sei?
Bruker forresten 2 pakker Mangrove Jack Bavarian wheat M20 gjær.

Det er jo ikke sikkert at blow-off'en din er helt tett. Er det andre tegn til gjæring? Skumdannelse er egentlig det beste tegnet. Hvis overflaten er blank og klar, kan du nok regne med at 1.044 er OG. Det skjer lite gjæring de første timene. Gjæren er stort sett opptatt av å tilpasse seg den nye situasjonen, særlig gjennom å syntetisere steroler og lipider som brukes til å bygge opp cellemembranen. Her tærer den på energilagrene sine (glykogen), den går ikke løs på sukkeret i vørteren ennå.
 
Det er jo ikke sikkert at blow-off'en din er helt tett. Er det andre tegn til gjæring? Skumdannelse er egentlig det beste tegnet. Hvis overflaten er blank og klar, kan du nok regne med at 1.044 er OG. Det skjer lite gjæring de første timene. Gjæren er stort sett opptatt av å tilpasse seg den nye situasjonen, særlig gjennom å syntetisere steroler og lipider som brukes til å bygge opp cellemembranen. Her tærer den på energilagrene sine (glykogen), den går ikke løs på sukkeret i vørteren ennå.

Har lagt seg 1-2 cm med skum oppå ølet, så det skjer absolutt ting. Men ja blow off slangen er nok ikkje helt tett, siden den er bare satt nedi hullet der gjærlås skal være.
 
Har lagt seg 1-2 cm med skum oppå ølet, så det skjer absolutt ting. Men ja blow off slangen er nok ikkje helt tett, siden den er bare satt nedi hullet der gjærlås skal være.

Da har nok OG vært høyere enn 1.044, ja. Hvor høyt er det vel vanskelig å si. Jeg kommer ikke på noen måte å finne det ut på - men det er mulig noen veit om noe.
 
Vis vedlegget
En ting jeg har lurt på når jeg følger med på bobletelleren min: hvor lenge er gjæren som regel på sitt aller, aller mest aktive?
Kan noen få (3-4) timer stemme?
 
Vis vedlegget 40812
En ting jeg har lurt på når jeg følger med på bobletelleren min: hvor lenge er gjæren som regel på sitt aller, aller mest aktive?
Kan noen få (3-4) timer stemme?

Litt varierende ut if fra temperaturen du pitcher ved. Men i starten av et helt gjæringsforløp, ja. Men hvorfor har du tall for BPM i gjærlåsen, dette er jo helt uinteressant informasjon for brukeren? Det er er bare en "proxy" for selve gjæringen, hvis lokket er tett?
 
Sist redigert:
Litt varierende ut if fra temperaturen du pitcher ved. Men i starten av et helt gjæringsforløp, ja. Men hvorfor har du tall for BPS i gjærlåsen, dette er jo helt uinteressant informasjon for brukeren? Det er er bare en "proxy" for selve gjæringen, hvis lokket er tett?
Det er slik denne platen fungerer, ved å telle bobler og estimere SG. Den "læres opp" ved å legge inn egne SG- prøver og blir klokere med alderen. Kan ikke stole blindt på denne, kun en gadget for å følge med på aktiviteten når jeg ikke er hjemme før min del. Og ja, den er avhengig av tett lokk for å fungere
 
Det er slik denne platen fungerer, ved å telle bobler og estimere SG. Den "læres opp" ved å legge inn egne SG- prøver og blir klokere med alderen. Kan ikke stole blindt på denne, kun en gadget for å følge med på aktiviteten når jeg ikke er hjemme før min del. Og ja, den er avhengig av tett lokk for å fungere

Joda, det vet jeg. Men er ikke hvor mange bolber som går gjennom låsen helt irrelevant for deg, du vil vel heller vite hva den regner ut som SG?
 
Joda, det vet jeg. Men er ikke hvor mange bolber som går gjennom låsen helt irrelevant for deg, du vil vel heller vite hva den regner ut som SG?
Boblene er jo grunnlaget for hvordan denne regner ut SG...så kan man jo diskutere hvor nøyaktig dette kan bli.
Er jo litt ekstra spenning i hverdagen å se om duppedingsen treffer riktig :)
 
Boblene er jo grunnlaget for hvordan denne regner ut SG...så kan man jo diskutere hvor nøyaktig dette kan bli.
Er jo litt ekstra spenning i hverdagen å se om duppedingsen treffer riktig :)

Ja jeg vet det. Men for en bruker, så burde det jo egentlig være irrelevant, da denne skal "funke". men basert på bobler. Hydometer funker jo hver eneste gang, for å sammenligne. Det jeg mener er at hvor mange antall bobler bør være irrelevant, selv om det er måten dingsen regner det ut av. Tallet man vil se er SG.
 
Ja jeg vet det. Men for en bruker, så burde det jo egentlig være irrelevant, da denne skal "funke". men basert på bobler. Hydometer funker jo hver eneste gang, for å sammenligne. Det jeg mener er at hvor mange antall bobler bør være irrelevant, selv om det er måten dingsen regner det ut av. Tallet man vil se er SG.
BPM grafen viser kun aktiviteten, er en egen graf for estimert SG ( den røde)
 
"Men lyden av en gjærlås kan du aldri ta fra meg"
Er nok et produkt for folk med gjærlåsmani dette, er jo tilfredsstillende å se når gjærlåsen når klimaks, eller er det bare meg?
Neida...måler selvsagt SG på gamlemåten jeg og
 
"Men lyden av en gjærlås kan du aldri ta fra meg"
Er nok et produkt for folk med gjærlåsmani dette, er jo tilfredsstillende å se når gjærlåsen når klimaks, eller er det bare meg?
Neida...måler selvsagt SG på gamlemåten jeg og
Hei Nils,
Bruker en Plaato selv, og er veldig glad i den. SG estimatet den viser sammenlignet med SG målinger med hydrometer er sjelden mye off før den nærmer seg utgjæret. Jeg har tett lokk, og jeg mener at bpm tallet gir meg et veldig godt sammenligningsgrunnlag over hvor "hardt" det gjæres underveis mellom ulike batcher.
 
Hei Nils,
Bruker en Plaato selv, og er veldig glad i den. SG estimatet den viser sammenlignet med SG målinger med hydrometer er sjelden mye off før den nærmer seg utgjæret. Jeg har tett lokk, og jeg mener at bpm tallet gir meg et veldig godt sammenligningsgrunnlag over hvor "hardt" det gjæres underveis mellom ulike batcher.
Er fornøyd selv jeg, selv om den ikke gir noen eksakt fasit
 
Ja jeg vet det. Men for en bruker, så burde det jo egentlig være irrelevant, da denne skal "funke". men basert på bobler. Hydometer funker jo hver eneste gang, for å sammenligne. Det jeg mener er at hvor mange antall bobler bør være irrelevant, selv om det er måten dingsen regner det ut av. Tallet man vil se er SG.

Det er ikke boblene i seg selv som er interessante. Det Plaato-prosjektet søker å oppnå, er å måle mengden CO2 som produseres i vørteren - og dette er et ganske nøyaktig mål for å regne ut spesifikk vekt i vørteren i løpet av en fermenteringsprosess. Prinsippet bak teknologien, er at gjærlåsen er utformet slik at alle boblene har nøyaktig samme volum, og at man derfor kan beregne gassvolumet ut fra antall bobler som passerer sensoren. Imidlertid kan man spørre seg om boblene i realiteten har nøyaktig likt volum, og om antall bobler telles nøyaktig nok. Det er en masse variabler og feilkilder her - og min erfaring er at det kan bli ganske store avvik selv om gjæringskaret er tett nok.
Imidlertid gir Plaato et godt bilde av gjæringsaktiviteten, og nokså nøyaktig oversikt over romtemperaturen. Det er et fint redskap for grovmonitorering av fermenteringsprosessen, men særlig nøyaktig er den ikke enda.
Forøvrig kan man spørre seg hvor nøyaktige målinger man trenger. Skal man vite helt eksakt hvor spesifikk vekt ligger, bør man uansett gjøre målinger med flere instrumenter, så en kontrollmåling med hydrometer er nødvendig uansett. Hvilke feilmarginer skal man tåle?

Kort oppsummert: Antall bobler er et uttrykk for hvor mye gass som produseres, og dette er direkte attribuerbart til gjæringsaktiviteten. At dette ikke har betydning for spesifikk gravitet, er i beste fall en grov unøyaktighet.
 
Er det noe å gjøre med et øl som kjennes for bittert ut under gjæringen? Tilsette mer vørter vil vel funke, for å «tynne ut» bitterheten. Men finnes det noe litt mindre «krevende» metode?
 
Er det noe å gjøre med et øl som kjennes for bittert ut under gjæringen? Tilsette mer vørter vil vel funke, for å «tynne ut» bitterheten. Men finnes det noe litt mindre «krevende» metode?
Tålmodighet? :) bitterhet rundes av med tiden. Selv syns jeg at det er vanskelig å i det hele tatt vurdere om det er for bittert eller ikke før ølet "har landet".
 
Tilbake
Topp