Er det noe å gjøre med et øl som kjennes for bittert ut under gjæringen? Tilsette mer vørter vil vel funke, for å «tynne ut» bitterheten. Men finnes det noe litt mindre «krevende» metode?
Hvordan ser man om et brygg er infisert?
Satte en tsjekkisk pilsner til gjæring for ca. 2 uker siden. Da jeg målte SG på lørdag så den slik ut. Usikker om denne kanskje er infisert. Den smakte sånn meh-OK med en litt metallisk ettersmak. Det var en del rare ting som skjedde under nedkjøling/tapping, så jeg er veldig skeptisk, men jeg vet ikke hvordan man ser det.
Grunnen til at jeg spør er at jeg ikke ser poenget i å flaske den, hvis noen av dere kloke hoder klarer å se ut fra bildet at den er fortapt![]()
Hvordan ser man om et brygg er infisert?
Satte en tsjekkisk pilsner til gjæring for ca. 2 uker siden. Da jeg målte SG på lørdag så den slik ut. Usikker om denne kanskje er infisert. Den smakte sånn meh-OK med en litt metallisk ettersmak. Det var en del rare ting som skjedde under nedkjøling/tapping, så jeg er veldig skeptisk, men jeg vet ikke hvordan man ser det.
Grunnen til at jeg spør er at jeg ikke ser poenget i å flaske den, hvis noen av dere kloke hoder klarer å se ut fra bildet at den er fortapt![]()
Bare å la den stå tiden ut (3 uker +), og tappe. En desinfisert meskespade eller lang sleiv er nok bedre å bruke enn arm/håndStrålende, takk for hjelpen! Godt gjøres at den klarte seg, da jeg måtte nedi avkjølt vørter med en desinfisert hånd (arm) for å rense bazooka-filteret som ble tett med en gang jeg startet tappinga til gjæringskaret. Har etterpå fjernet filteret og tar med alt over i gjæringsbøtta. Virker som om det fungerer bedre!
![]()
Kommer nok litt an på hvem du spør. Våghalsene sier kanskje at det bare er å gønne på. Selv ville jeg gitt den en rolig start på 1020 har gode erfaringer med det.Tenkte å fyre opp en starter i dag av en liten porsjon WLP 013, som eg har spart på et glass.
Denne er datert 5/2-19. Går en da for vanlig OG 1.040 starter, eller skal denne steppes med 1.020?
Var det eg var redd for. Håpte på å få brygget på fredag. Hvordan ville du da gått frem?Kommer nok litt an på hvem du spør. Våghalsene sier kanskje at det bare er å gønne på. Selv ville jeg gitt den en rolig start på 1020 har gode erfaringer med det.
Merker at miksen av gjær tiltaller lite, vil prøve 013 i en IPA for første gang. Er og litt lei disse nøytrale yankee'ene.Du rekker neppe ikke å dekantere med så kort tid. En løsning kan jo være å lage en litt svakere (1030) i ett step og bruke resultatet sammen med US-05. I teorien skal du få det beste fra to verdener og uansett er det en spennende miks. Har blandet gjær med godt resultat.
Absolutt. Til 10-11 liter er jo en 2 liters starter stor. Du bør skride til verket ASAP, for en stor starter krever dekantering.Merker at miksen av gjær tiltaller lite, vil prøve 013 i en IPA for første gang. Er og litt lei disse nøytrale yankee'ene.
Er det et alternativ å la en relativt stor starter på .030? Tenker OG på 1.070-75. 10-11 liter til gjæring.
Tenkte å fyre opp en starter i dag av en liten porsjon WLP 013, som eg har spart på et glass.
Denne er datert 5/2-19. Går en da for vanlig OG 1.040 starter, eller skal denne steppes med 1.020?
Absolutt. Til 10-11 liter er jo en 2 liters starter stor. Du bør skride til verket ASAP, for en stor starter krever dekantering.
Hvis du veit at det var gjær i fin form, tatt fra en starter, hadde jeg tatt sjansen. Men jeg hadde ikke gjort det hvis det var en bunnhøsta slant. (Kanskje hvis det var fra et ganske lett øl der du hadde sørga for optimale forhold.)
edit: 013 lager en fin IPA. Ta den gjerne opp til 20 grader under stromgjæringa, også - men start ikke så høyt. Gjærer du lavt hele veien, får du et ganske reint øl.
Hehe, den første våghalsen er på banenI prinsipper er jeg enig med @Holmentoppen. Men mye avhenger av tilstanden til den gjæren du lagra i februar. Jeg satte nettopp i gang en tre måneder gammel rest fra en starter som nok var i veldig god form for tre måneder siden, og den tok av som et skudd. Nå satte jeg bare vel en liter med litt lettere vørter, men den hadde helt sikkert fungert utmerket direkte i en 3-liter på 1.040. (Jeg hadde tid, og kunne jo ikke vite at gjæren fremdeles var så sprek.)
Hvis du veit at det var gjær i fin form, tatt fra en starter, hadde jeg tatt sjansen. Men jeg hadde ikke gjort det hvis det var en bunnhøsta slant. (Kanskje hvis det var fra et ganske lett øl der du hadde sørga for optimale forhold.)
edit: 013 lager en fin IPA. Ta den gjerne opp til 20 grader under stromgjæringa, også - men start ikke så høyt. Gjærer du lavt hele veien, får du et ganske reint øl.
Ja, det er mitt tips. Det vil helst gå bra. Og om det fungerer får du nok gjær.Skal vi møtes på midten? 2 liter starter på 1.030? Setter i gang nå, får gå til i morgen tidlig?
Gjæren er et overskudd fra tidligere starter 2-3 gen.
Kan rapportere om at dette trolig har gått bra. Den startet relativt normalt. Og gikk i natt. Magneten har løsnet en gang etter klokka 02.00, men den skummet godt i dag. Fikk en time og to til med oksygen i dagmorges for sikkerhets skyld. Nå er den i god gang. Har stoppet snurringen.Ja, det er mitt tips. Det vil helst gå bra. Og om det fungerer får du nok gjær.