Tråden for dumme spørsmål.

Først: Dette er et dumt spørsmål. Ikke angrip premisset for det, jeg innser at mange bruker løsningen jeg avviser, men det er altså uaktuelt for meg. Here it goes:

Det viktigste forbedringspunktet i min bryggeprosess er lufting av vørter før pitching av gjær. Jeg ønsker ikke å oppbevare trykkbeholdere med ren oksygen i huset. Derfor er oksygenering med ren oksygen uaktuelt for meg.

Er det gode løsninger basert på pumper eller lignende der ute som ikke koster skjorta og som relativt effektivt bruker luft til å lufte vørteren?

Dagens prosess er basert på splashing/risting/røring. Jeg søker en ok løsning som gir meg et forutsigbart resultat hver gang. Vet at ren oksygen er best, men jeg søker altså en pålitelig kompromissløsning.
 
Først: Dette er et dumt spørsmål. Ikke angrip premisset for det, jeg innser at mange bruker løsningen jeg avviser, men det er altså uaktuelt for meg. Here it goes:

Det viktigste forbedringspunktet i min bryggeprosess er lufting av vørter før pitching av gjær. Jeg ønsker ikke å oppbevare trykkbeholdere med ren oksygen i huset. Derfor er oksygenering med ren oksygen uaktuelt for meg.

Er det gode løsninger basert på pumper eller lignende der ute som ikke koster skjorta og som relativt effektivt bruker luft til å lufte vørteren?

Dagens prosess er basert på splashing/risting/røring. Jeg søker en ok løsning som gir meg et forutsigbart resultat hver gang. Vet at ren oksygen er best, men jeg søker altså en pålitelig kompromissløsning.
Akvariepumpe med beluftningsstein var vel standard løsning før i tiden. Fungerer sikkert bra fortsatt.

Edit: For eksempel denne: Wort Aerator set Sett for lufting av vørter - BryggSelv
 
Sist redigert:
Først: Dette er et dumt spørsmål. Ikke angrip premisset for det, jeg innser at mange bruker løsningen jeg avviser, men det er altså uaktuelt for meg. Here it goes:

Det viktigste forbedringspunktet i min bryggeprosess er lufting av vørter før pitching av gjær. Jeg ønsker ikke å oppbevare trykkbeholdere med ren oksygen i huset. Derfor er oksygenering med ren oksygen uaktuelt for meg.

Er det gode løsninger basert på pumper eller lignende der ute som ikke koster skjorta og som relativt effektivt bruker luft til å lufte vørteren?

Dagens prosess er basert på splashing/risting/røring. Jeg søker en ok løsning som gir meg et forutsigbart resultat hver gang. Vet at ren oksygen er best, men jeg søker altså en pålitelig kompromissløsning.
Hva med akvariepumpe med HEPA filter?
 
Først: Dette er et dumt spørsmål. Ikke angrip premisset for det, jeg innser at mange bruker løsningen jeg avviser, men det er altså uaktuelt for meg. Here it goes:

Det viktigste forbedringspunktet i min bryggeprosess er lufting av vørter før pitching av gjær. Jeg ønsker ikke å oppbevare trykkbeholdere med ren oksygen i huset. Derfor er oksygenering med ren oksygen uaktuelt for meg.

Er det gode løsninger basert på pumper eller lignende der ute som ikke koster skjorta og som relativt effektivt bruker luft til å lufte vørteren?

Dagens prosess er basert på splashing/risting/røring. Jeg søker en ok løsning som gir meg et forutsigbart resultat hver gang. Vet at ren oksygen er best, men jeg søker altså en pålitelig kompromissløsning.
På Finn selges det med jevne mellomrom oksygendestillatorer av den typen som brukes i helsevesenet og på sykehjem. Altså et apparat som henter ut og konsentrerer oksygen fra luften. Dette er dyrt utstyr som nytt, men jeg har sett de har vært lagt ut for under 1000 kroner. Det er selvsagt viktig å skifte filteret før bruk når man kjøpet brukt utstyr.
 
På Finn selges det med jevne mellomrom oksygendestillatorer av den typen som brukes i helsevesenet og på sykehjem. Altså et apparat som henter ut og konsentrerer oksygen fra luften. Dette er dyrt utstyr som nytt, men jeg har sett de har vært lagt ut for under 1000 kroner. Det er selvsagt viktig å skifte filteret før bruk når man kjøpet brukt utstyr.
Bare så det er sagt @Sarge så er disse rimelig store. Ser for meg at de vil stå mye i veien, men hvis plass og bråk (ja den bråker en del, men det er da bare snakk om et minutt) ikkje er et problem, så funker den sikkert.
 
Bare så det er sagt @Sarge så er disse rimelig store. Ser for meg at de vil stå mye i veien, men hvis plass og bråk (ja den bråker en del, men det er da bare snakk om et minutt) ikkje er et problem, så funker den sikkert.
Godt poeng. Jeg har ikke all verden med plass (min bedre halvpart synes hobbyene mine allerede tar for mye plass).
 
Skal brygge en øl til lørdag nå, og har handlet inn utstyr til å lage gjærstarter med flytende gjær men tiden gjør at jeg ikke rekker det til dette brygget. Har derfor 2 pakker us05. Tidligere har jeg kun rehydrert tørrgjæren i lunket vann en halvtime ca, men hvordan er det å lage «starter» på magnetrøreren med tørrgjær? Eller er det bare tull? Hvordan gjøres det isåfall?
Jeg har ikke hørt om (eller merket) noen vesentlig forskjell på å lage en starter med tørrgjær eller ferskgjær, annet enn at tørrgjær er billigere. Men trenger du starter? Ifølge Safale (https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/11/SafAle-US-05.pdf) er det minst 10 miliarder celler per gram i US-05, så med to pakker blir det 230 milliarder celler. I «Yeast: The practical guide ...» anbefaler de 0,75 millioner celler per ml per plato i pitch rate til ale. Det er f.eks. 231 milliarder til 25 liter med OG 1,050. Så hvis du lager starter til en sånn batch er det for å kompensere for celledød.
 
På Finn selges det med jevne mellomrom oksygendestillatorer av den typen som brukes i helsevesenet og på sykehjem. Altså et apparat som henter ut og konsentrerer oksygen fra luften. Dette er dyrt utstyr som nytt, men jeg har sett de har vært lagt ut for under 1000 kroner. Det er selvsagt viktig å skifte filteret før bruk når man kjøpet brukt utstyr.
Det høres jo veldig kult ut, men om @RealGone har rett, så er det kanskje størrelsesmessig litt overkill for mine 15 liters batcher 8-10 ganger i året.
 
Jeg søker en ok løsning som gir meg et forutsigbart resultat hver gang.
Jeg følger opp med flere kanskje dumme spørsmål: Hvordan er det uforutsigbart med risting? Jeg mener, hvordan merker du forskjell på øl som har fått forskjellig luft? Får de usmak?
 
Jeg har ikke hørt om (eller merket) noen vesentlig forskjell på å lage en starter med tørrgjær eller ferskgjær, annet enn at tørrgjær er billigere. Men trenger du starter? Ifølge Safale (https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/11/SafAle-US-05.pdf) er det minst 10 miliarder celler per gram i US-05, så med to pakker blir det 230 milliarder celler. I «Yeast: The practical guide ...» anbefaler de 0,75 millioner celler per ml per plato i pitch rate til ale. Det er f.eks. 231 milliarder til 25 liter med OG 1,050. Så hvis du lager starter til en sånn batch er det for å kompensere for celledød.
Jeg tror det kan være lurt å ha et pragmatisk forhold til disse tingene. Det er nesten like mange meninger som det er bryggere. Jeg tenker at man bør ha tillit til at produsenten vet hva som er riktig. To pakker tørrgjær til en medium styrke vørter blir aldri feil. (Jeg pleier å lage en liten starter om jeg bare har én pakke.) Når det gjelder spørsmålet om risting, så sier både Fermentis og Lallemand at gjæren deres er behandlet med det den trenger for første generasjons bruk – og at tilførsel av oksygen ikke er nødvendig for medium sterke vørtere. Litt risting vil jo ferdele gjæren i karet – og det er sikkert bra.
 
Godt poeng. Jeg har ikke all verden med plass (min bedre halvpart synes hobbyene mine allerede tar for mye plass).
Da synes eg at du skal skaffe deg en slik. Og så setter du den opp i stua og filmer din samboer i det hun/han ser den. Skru den gjerne på også, bare for å vise hele dens spekter og effekter.
Vi er alle klare for en video av en overrasket og sint samboer pga. enda mer bryggeutstyr. Mye humor i slikt.
Vis oss gjerne også noen bilder fra ditt nye krypinn...;)

Du blir sikkert Årets Hjemmebrygger og Årets Samboer i samme slengen:cool:

Men, litt sånn seriøst: De er på størrelsen med en normal stol, uten rygg, har 4 hjul, er blytunge, bråker når de står på.

Den funker sikkert til å oksygenere en vørter godt nok på, men eg er redd den fungerer som en utkaster og om du ikkje har en plass å sette den bort uten at den står i veien for noe. Det er tross alt ikkje SÅ ofte en oksygenerer.

For the record: Hvorfor vil du ikkje ha en oksygenkolbe?
 
Jeg tror det kan være lurt å ha et pragmatisk forhold til disse tingene. Det er nesten like mange meninger som det er bryggere. Jeg tenker at man bør ha tillit til at produsenten vet hva som er riktig. To pakker tørrgjær til en medium styrke vørter blir aldri feil. (Jeg pleier å lage en liten starter om jeg bare har én pakke.) Når det gjelder spørsmålet om risting, så sier både Fermentis og Lallemand at gjæren deres er behandlet med det den trenger for første generasjons bruk – og at tilførsel av oksygen ikke er nødvendig for medium sterke vørtere. Litt risting vil jo ferdele gjæren i karet – og det er sikkert bra.
Ølen jeg skal brygge skap ende opp med OG ca 1065-1068, og oppskriften sier den trenger ca 310 milliarder gjærceller.. Derfor jeg stusset på om 2 pakker gjær var nok. Det skal i 500g laktose på slutten av kok, gjør det noe forskjell?
 
Jeg følger opp med flere kanskje dumme spørsmål: Hvordan er det uforutsigbart med risting? Jeg mener, hvordan merker du forskjell på øl som har fått forskjellig luft? Får de usmak?
Har merket tendens til Acetaldehyd i det siste (grønne epler, epleeddik) i enkelte av bryggene mine. Det kan skyldes varm gjæring, men også stresset gjær. Jeg har vært klar over at kontrollen min med lufting har vært suboptimalt i prosessen min lenge. Det har blitt aktualisert litt ekstra etter at jeg har begynt med no-chill for vinterbryggene mine (hageslangen som jeg bruker til kjøling er ute av kommisjon i minusgrader).
No-chill vørteren er i utgangspunktet nærmest helt fri for oksygen og her er jeg sikker på at mine gamle metoder kommer til kort. Jeg har heller aldri hatt spesielt høy krausen, og det er også et tegn på litt lite oksygen.

Jeg har ingen direkte korrelasjon mellom hvordan jeg har luftet vørteren og evt usmaker, men jeg er ganske sikker på at mengden luft i vørteren varierer uforutsigbart med de metodene jeg har brukt.

Dette har ikke vært krise hos meg. Siden jeg karbonerer naturlig på flaske, så forsvinner acetaldehyden med lagring, men det tar faktisk ganske lang tid (mener jeg har detektert endring over et par måneder).
 
Sist redigert:
Ølen jeg skal brygge skap ende opp med OG ca 1065-1068, og oppskriften sier den trenger ca 310 milliarder gjærceller.. Derfor jeg stusset på om 2 pakker gjær var nok. Det skal i 500g laktose på slutten av kok, gjør det noe forskjell?
Det er i grenseland. Laktosen utgjør endel av OG-poengene, så reel OG er neppe så mye over 1060. Vanskelig å gi generelle råd, fordi underpitching i mange tilfeller kan være ønskelig. Det er litt underkommunisert at lav mesketemperatur, lav gjæringstemperatur og mye gjær kan føre til ganske kjedelige øl.
 
Tilbake
Topp