Tråden for dumme spørsmål.

Hei! Tenkte å brygge en kiwi wheat beer, og i oppskriften står det wyeast 3463 forbidden fruit som gjær. Ingen norske butikker har denne. Noen som vet om en god erstatter, evt et sted på nettet som er bra å bestille det fra?

Sent fra min Mi A1 via Tapatalk
 
Det nærmer seg mitt første brygg, så de dumme spørsmålene kommer på rekke og rad her, først ut:

i oppskriften til settet mitt (allgrain APA) står det at en skal måle SG daglig på slutten av gjæringen for å se når den er ferdig, gjør folk dette, og i såfall hvordan? Kan vel ikke rote nedi der med hevert hver dag?

De som vil måle ofte nok bruker gjerne kran og noe som suger inn co2 for hver tapping, så det ikke suges inn oksygen. Evt så kan du tette lokket etter en stund for å lage en "buffer", og ikke trekke ut flere målinger enn det du trenger før det suges inn luft. Jeg har brukt den metoden i flere år, funker fint.
 
Når jeg måler tapper jeg bare 100 ml fra krana,
det er ikke nok til å suge ned væsken som er i gjærlåsen
hvis jeg i det hele tatt bruker gjærlås
 
Å drikke øl mens man brygger er litt kjipt egentlig. Spørs når man starter dog. Hadde jeg visst at min første øl ville blit poppet ved innmesk ville jeg ikke brygget i det hele tatt. Det er så lett å finne seg i en slags "komfortsone" etter en øl eller flere at man gjerne ikke vil avbryte den, så da blir det ofte snarveier for å få det gjort.
 
Når jeg måler tapper jeg bare 100 ml fra krana,
det er ikke nok til å suge ned væsken som er i gjærlåsen
hvis jeg i det hele tatt bruker gjærlås

Det betyr dermed ikke at du ikke suger luft fra rundt et utett lokk. Tette lokk er min favoritt, da ser jeg hvor grensen går, sånn ca, ved å se på gjærlåsen.

Men nei, 100ml selv med tett lokk er jo ikke nok til å boble feil vei som regel.
 
100 ml luft på toppen av et CO2 lokk tror jeg aldri har skadet en batch

Tviler på at det er merkbart for andre enn puristene som har fått høre at det har blitt sugd inn 100ml med luft. Men uansett hvis man har et utett lokk så finner lufta lettere ned i ølet, hvis det står lenge nok, og da tror jeg ikke man trenger å være purist for å merke det, spes hvis man sammenligner mot "samme" batch som har stått helt tett over lengre tid. Men samtidig, alle bekker små..
 
Å drikke øl mens man brygger er litt kjipt egentlig. Spørs når man starter dog. Hadde jeg visst at min første øl ville blit poppet ved innmesk ville jeg ikke brygget i det hele tatt. Det er så lett å finne seg i en slags "komfortsone" etter en øl eller flere at man gjerne ikke vil avbryte den, så da blir det ofte snarveier for å få det gjort.
Har alltid en brygge øl, pleier gå ok, men ja tar også en short cut av og til. Men blir øl uansett
 
Jeg har vel kastet 1 og kjøpt 1 av de 4 jeg har brukt det siste året, men jeg tar de fra hverandre etter hvert brygg, vasker godt i alle kriker og kroker og setter de sammen når de skal brukes igjen, ikke opplevd noen problem....... Enda:confused:
Vis vedlegget 42978

Mellom bryggene er det jo greit, men jeg tenker om du tapper for å ta prøver så klarer du vel ikke å rengjøre kranen med full dunk?
Blir det ikke lett infeksjon i den vørteren som sitter på "utsiden" av kranen og som da blir dratt videre når det tappes?
 
Mellom bryggene er det jo greit, men jeg tenker om du tapper for å ta prøver så klarer du vel ikke å rengjøre kranen med full dunk?
Blir det ikke lett infeksjon i den vørteren som sitter på "utsiden" av kranen og som da blir dratt videre når det tappes?
Gjør nettopp det msevland sier, holder et glass under og sprayer godt, det er jo kun den røde delen som ikke vil være i kontakt med vørteren og den burde være enkel å desinfisere. Nå tar jeg kun en prøve rett etter jeg har satt bøtta i gjæringsskapet, for å sjekke at Tilt'en og hydrometeret er enige og en rett før jeg fater, så risikoen for en infeksjon er nok liten for min del.
 
Tilbake
Topp