Tråden for dumme spørsmål.

Ja, ser jeg har mikset mellom et par forskjellige ting her.

At jeg må koble til en kran (enkelt å koble rett i kranen på kjøkkenet? eller vil det være enklere å ha selve bryggeprosessen på badet feks?) er ikke ille.
Så for meg kontinuerlig tilgang til en kran i gjæringen av en eller annen grunn (mulig pga. mye forskjellig info fra mange på en gang),
men ser da at jeg må og kjøpe inn et billig kjøleskap, modifisere dette litt, få tak i Inkbird sin wifi kontroller og en varmeplate feks (så enkelt ut).
Når det er gjort, så har jeg vel gjæringsprosessen i boks? Må selvfølgelig se på oppskrifter og hvilke temperaturer det skal være på, men før jeg starter så skal det holde.

En kompis av meg snakker om kran (taljer). Er dette noe som er nødvendig uansett oppsett, eller er det kun ved BIAB?
Mulig jeg må ta meg en tur i boden i parkeringskjelleren, men ville helst hatt et enkelt oppsett som jeg kan sette i en bod i leiligheten, eventuelt ute i vinterhagen - men er litt usikker på alt jeg trenger.
Har vel egentlig selve kokeprosessen i boks, men er gjæringen og tappeprosessen som står igjen nå.
Det hele kan egentlig gjøres veldig enkelt. Du må slett ikke ha noe kjøleskap. @Finn Berger gjærer i en ganske kjølig kjeller og lager nydelig øl. Jeg bruker et kjøleskap fordi da slipper jeg å stresse med endringer i temperaturen ute og sånt, men det var ikke det første jeg fikk i hus. Når det er sagt var det kanskje det nyttigste.

Edit: Taljer er nødvendig hvis du brygger med mer korn enn du kan løfte når det er vått. Hvis ikke er det bare å se bort fra.
 
At jeg må koble til en kran (enkelt å koble rett i kranen på kjøkkenet? eller vil det være enklere å ha selve bryggeprosessen på badet feks?) er ikke ille.
Jeg brygger på badet fordi det tåler mer fukt enn kjøkkenet, jeg har parkett på kjøkkengulvet. Ellers spiller det ikke noen rolle bare du har vann og avløp tilgjengelig.
 
Delmesk ja, men 88% av malten var der, kun 12 % DME, liten batch så tenkte jeg like gjerne kunne meske det kornet jeg fikk plass til i gryta mi, går kanskje greit uansett?

Har en pose med noe brewbody, kan det være lurt å bruke, regner med jeg mista litt fylde pga feilen min?

Hva med sånn kokende vann fra springen, det er jo mange som har det nå
Det er vel beregnet for direkte konsum
 
Hva med sånn kokende vann fra springen, det er jo mange som har det nå
Det er vel beregnet for direkte konsum
Nå måtte jeg gå å lese litt, så kult ut, men så lenge jeg bare koker på platetoppen i en 15 liters kjele er det lite aktuelt for min del, jeg har nettopp kjøpt nytt termometer av denne typen: Termometer 30 cm med kjeleklips -10 - 100 Celsius - BryggSelv så jeg regner med jeg ikke gjør den feilen igjen:D Det tar egentig ikke så lang tid å varme opp 9 liter vann på platetoppen heller. Jeg kjenner dog at jeg har veldig lyst på en oppgradering selv om det ikke er aktuelt akkurat nå, snakker om det, du drev vel med DME og delkok en stund? Hva gikk du over til?
 
Nå måtte jeg gå å lese litt, så kult ut, men så lenge jeg bare koker på platetoppen i en 15 liters kjele er det lite aktuelt for min del, jeg har nettopp kjøpt nytt termometer av denne typen: Termometer 30 cm med kjeleklips -10 - 100 Celsius - BryggSelv så jeg regner med jeg ikke gjør den feilen igjen:D Det tar egentig ikke så lang tid å varme opp 9 liter vann på platetoppen heller. Jeg kjenner dog at jeg har veldig lyst på en oppgradering selv om det ikke er aktuelt akkurat nå, snakker om det, du drev vel med DME og delkok en stund? Hva gikk du over til?

Hva jeg brygger på nå ja, det er et godt spørsmål. Det er vel det jeg prøver å finne ut av.
Alt fra BIAB til all grain og partial mash, hadde vel vært greit å kanskje holde seg til en ting så det blir litt mer konsist, men så lenge det blir øl..
Nei, du har rett i at det ikke tar uoverkommelig lang tid å varme opp vann til små batcher, tenkte mest på til skyllevann hvis man ikke har mange store kjeler
 
Sist redigert:
Det er jo selvfølgelig nok et dumt spørsmål siden det sikkert er diskutert opp og ned tidligere, men er den noen som har erfaring med kokende vann til skylling
regner med at det har mindre negative konsekvenser ved partiskylling
 
Det er jo selvfølgelig nok et dumt spørsmål siden det sikkert er diskutert opp og ned tidligere, men er den noen som har erfaring med kokende vann til skylling
regner med at det har mindre negative konsekvenser ved partiskylling

Om dette er etterrettelig, vet jeg ikke, men BS sier at "Skylling med skyllevann som er for varmt kan også trekke ut tanniner og dermed resultere i astringens i det ferdige ølet" her.
 
Hva jeg brygger på nå ja, det er et godt spørsmål. Det er vel det jeg prøver å finne ut av.
Alt fra BIAB til all grain og partial mash, hadde vel vært greit å kanskje holde seg til en ting så det blir litt mer konsist, men så lenge det blir øl..
Nei, du har rett i at det ikke tar uoverkommelig lang tid å varme opp vann til små batcher, tenkte mest på til skyllevann hvis man ikke har mange store kjeler
Ord, så lenge det blir godt øl, det er vel hovedårsaken til at jeg ikke har tatt steget å oppgradert enda, det er mange andre aspekter av brygging der jeg har mye igjen å lære før en oppgradering vil være til særlig nytte.

Ja hadde det ikke vært for at jeg er skeptisk til hva varmt vann vil dra med seg fra rørene som har vært her siden 76' så hadde det vært en enkel løsning, men jeg er som sagt enda veldig fersk på all grain. Har en mistanke om at jeg klarer å dra ut tanniner pga ph, så har kjøpt denne: 5,2 pH Stabilizer (113g) - BryggSelv og i dag startet med lukket overføring, det er et eller annet som kødder med humle ølene mine, og pr. nå tenker jeg tanniner eller oksidering.

Og som sagt vil jeg finne ut av det først, syns ikke ølene mine blir mørkere så tanniner er hovedmistenkt, og derfor kan jeg like greit varme i en ekstra kjele så jeg får tilsatt den ph stabilisatoren, men setter enorm pris på tips og ting jeg ikke engang har tenkt på :)
 
Jeg varmer sjeldent opp skyllevann. Låser profilen på 78 grader og starter skyllingen med kaldt vann. Har ikke merket noen forskjell på kvalitet etter jeg begynte med det. Betyr ikke at det ikke er det, men jeg merker det i alle fall ikke.
 
Det er jo selvfølgelig nok et dumt spørsmål siden det sikkert er diskutert opp og ned tidligere, men er den noen som har erfaring med kokende vann til skylling
regner med at det har mindre negative konsekvenser ved partiskylling

Jeg har ikke hørt at noe har brukt kokende vann til skylling. (Kaldt vann, derimot, har noen påstått går helt fint:).) Jeg bruker opptil 84 grader, men er ellers ikke så nøye med det. Det er ikke noe poeng i bruke så varmt vann som mulig, vel? Men om du skyller ølene dine med kokende vann, så er det sikkert såpass mye sukker der også i skylleomgangen at det ikke er så farlig;).

Men når jeg brygger øl med en alkoholprosent rundt 4 eller lavere, ville jeg nok ikke gjort det, sjøl om jeg mistenker at pH er en nokså viktig faktor, og at det sannsynligvis går bra da også så lenge den ikke er for høy. Jeg justerer alltid skyllevannet med et par ml laktol for sikkerhets skyld (og fordi jeg uansett vil senke pH til kok).
 
Ord, så lenge det blir godt øl, det er vel hovedårsaken til at jeg ikke har tatt steget å oppgradert enda, det er mange andre aspekter av brygging der jeg har mye igjen å lære før en oppgradering vil være til særlig nytte.

Ja hadde det ikke vært for at jeg er skeptisk til hva varmt vann vil dra med seg fra rørene som har vært her siden 76' så hadde det vært en enkel løsning, men jeg er som sagt enda veldig fersk på all grain. Har en mistanke om at jeg klarer å dra ut tanniner pga ph, så har kjøpt denne: 5,2 pH Stabilizer (113g) - BryggSelv og i dag startet med lukket overføring, det er et eller annet som kødder med humle ølene mine, og pr. nå tenker jeg tanniner eller oksidering.

Og som sagt vil jeg finne ut av det først, syns ikke ølene mine blir mørkere så tanniner er hovedmistenkt, og derfor kan jeg like greit varme i en ekstra kjele så jeg får tilsatt den ph stabilisatoren, men setter enorm pris på tips og ting jeg ikke engang har tenkt på :)

Justerer du bryggevannet ditt? Følte noen ganger at humleølla mine mangla den lille snerten før jeg begynte, men less is more
Bruker ikke lukket overføring, men syntes fortsatt de holder seg godt på både flaske og fat
 
... Har en mistanke om at jeg klarer å dra ut tanniner pga ph, så har kjøpt denne: 5,2 pH Stabilizer (113g) - BryggSelv og i dag startet med lukket overføring, det er et eller annet som kødder med humle ølene mine, og pr. nå tenker jeg tanniner eller oksidering.

Og som sagt vil jeg finne ut av det først, syns ikke ølene mine blir mørkere så tanniner er hovedmistenkt, og derfor kan jeg like greit varme i en ekstra kjele så jeg får tilsatt den ph stabilisatoren, men setter enorm pris på tips og ting jeg ikke engang har tenkt på :)

Det stoffet der er virkningsløst. Det er utviklet for bruk i et bestemt vann. Jeg synes det er ganske opprørende at det selges uten at det blir gjort oppmerksom på det.

For høy pH risikerer du mest i det lyse ølet - om du har et normalt norsk vann. Men du kan nok få tanninuttrekk om du skyller alkoholsvake øl med ujustert vann, altså hvis du har en kombinasjon av lav SG og høy pH.
 
Om det har noe hensikt med mashout skal jeg ikke si noe om. Har nå bare alltid gjort det og trodd at da stopper man enzymaktivitet osv. Har ikke tenkt så mye mer over det.
 
Noen andre som har hatt problemer med karbonering på fat under trykk?
Har 2 stk. fulle cornelius fat med NEIPA som har stått i 2 uker med 1bar og deretter 4 uker med 2 bar! ca 4°C. Fortsatt ikke nok kullsyre i ølen..?
Har ikke prøvd å rulle tankene enda , det er vel en teknikk man bruker hvis man har dårlig tid.

Noen som har noe tips på hva problemet kan være?
 
Noen andre som har hatt problemer med karbonering på fat under trykk?
Har 2 stk. fulle cornelius fat med NEIPA som har stått i 2 uker med 1bar og deretter 4 uker med 2 bar! ca 4°C. Fortsatt ikke nok kullsyre i ølen..?
Har ikke prøvd å rulle tankene enda , det er vel en teknikk man bruker hvis man har dårlig tid.

Noen som har noe tips på hva problemet kan være?

Kan ikke se noe annet enn at du må ha en lekkasje. Hadde jeg gjort det i mitt oppsett hadde det vært ekstremt overkarbonert og bare skum.
 
Noen andre som har hatt problemer med karbonering på fat under trykk?
Har 2 stk. fulle cornelius fat med NEIPA som har stått i 2 uker med 1bar og deretter 4 uker med 2 bar! ca 4°C. Fortsatt ikke nok kullsyre i ølen..?
Har ikke prøvd å rulle tankene enda , det er vel en teknikk man bruker hvis man har dårlig tid.

Noen som har noe tips på hva problemet kan være?

Det må jo være lekkasje
1 hvis mr. Morten var før meg
 
Tilbake
Topp