Tråden for dumme spørsmål.

Jeg styrer fortsatt med Go Stemning klonen min der jeg har brukt WLP028 istedet for Wyeast 1728 som 7-fjell brukte, jeg ser at utgjæringen begynner å flate veldig ut nå ifølge ispindelen:

Vis vedlegget 44283

Oppskriften sier 18°C i 14 dager, 028 har anbefalt lavtemp på litt over 16°C mens 1728 kan jobbe ned mot 13°C, kan det være årsaken til at den flater ut og at jeg bør øke tempen, eller er dette en normal kurve for 028 og jeg bør la den være i fred?

Edit: FG skal være 1.008
Har en batch stående nå med 028.
Jeg trodde den var ferdig for noen dager siden, men etter å ha målt sg til 1015 satte jeg opp temperaturen til 22 grader.
Etter det tok gjæringen seg opp.
Jeg tror den gjæra har godt av litt høyere temperatur på slutten.
 
Har en batch stående nå med 028.
Jeg trodde den var ferdig for noen dager siden, men etter å ha målt sg til 1015 satte jeg opp temperaturen til 22 grader.
Etter det tok gjæringen seg opp.
Jeg tror den gjæra har godt av litt høyere temperatur på slutten.
Jeg styrer fortsatt med Go Stemning klonen min der jeg har brukt WLP028 istedet for Wyeast 1728 som 7-fjell brukte, jeg ser at utgjæringen begynner å flate veldig ut nå ifølge ispindelen:

Vis vedlegget 44283

Oppskriften sier 18°C i 14 dager, 028 har anbefalt lavtemp på litt over 16°C mens 1728 kan jobbe ned mot 13°C, kan det være årsaken til at den flater ut og at jeg bør øke tempen, eller er dette en normal kurve for 028 og jeg bør la den være i fred?

Edit: FG skal være 1.008

Jeg har ofte opplevd det der med britisk ale-gjær, ikke bare den skotske, så nå setter jeg dem rutinemessig opp når det begynner å gå litt tregere. Jeg har brukt 1728 mye i det siste, og den jobber fint med hovedgjæringa ved ganske lave temperaturer, men jeg har ikke prøvd å la den bli stående der.

1318 er en annen jeg har brukt mye, og med den er det også et nyttig knep å slå gjæren ned i ølet igjen - den lager jo ei solid kräusenkake. Det kan kanskje være aktuelt med 028 og 1728, også?
 
Så da kan/bør jeg gå opp et par grader?

Det har vært ganske heftig med krausen som jeg har ristet ned...
Nå har jeg akkurat tappet fra gjæringskar over til corneliusfat.
Lite gjær på toppen. Men uklart øl enda.
Ølet ble brygget den 25 så jeg var kanskje litt for kjapp til å ha det på fat.
Hadde litt sukkerlake i fatet og lar det stå med litt trykk i noen dager før det blir satt kaldt.
FG endte på 1012 med OG på 1050.
Det samme som forrige batch.
 
Så da kan/bør jeg gå opp et par grader?

Det har vært ganske heftig med krausen som jeg har ristet ned...

Jeg bærer dem opp på kjøkkenet fra de litt kjøligere "sonene" mine når det går mot slutten, dvs. når de er kommet ned rundt 1.020. Og det betyr at jeg setter dem i 21-22 graders omgivelser. Temperaturen i dunken blir jo den samme når gjæringen er kommet så langt.
 
Et dumt spørsmål om vannjustering.

Skal brygge nå, og tilsette vannjustering for første gang. Når skal det ned i mesken? Bør jeg justere både meskevann og skyllevann separert, eller kan det tilsettes etter skylling før kok?
 
Det vanligste er vel å justere meskevann og skyllevann hver for seg og før maltet haes i.
Ev. Lactol for å justere ph 5 min etter meskingen er igang.
 
Tenker å brygge en bohemian pilsner snart.
Leste litt om vannprofil og fant dette som en anbefaling.
"try mixing your filtered tap water 50/50 with reverse osmosis or deionized water."
Har Google litt, men blir ikke helt klok på det der?
Er det noen som har erfaring med dette?
 
Tenker å brygge en bohemian pilsner snart.
Leste litt om vannprofil og fant dette som en anbefaling.
"try mixing your filtered tap water 50/50 with reverse osmosis or deionized water."
Har Google litt, men blir ikke helt klok på det der?
Er det noen som har erfaring med dette?

Høres ut som noe amerikanerne gjør for å få mer nøytralt, mineralfattig, bløtt vann. Det har de fleste i Norge fra før.
 
Sist redigert:
Mange amerikanere går faktisk på butikken og kjøper RO-vann. Det å blande ut med gjennomsnittlig "crappy" mineralsk amerikansk vann gjør at de ikke trenger å kjøpe så mye vann.
 
Ok.
Så da er det bare å drite i det? :D

Å mikse RO vann med et ukjent springvann? Ja definitivt, alt sånn der kan du bare drite i, hvis du har vanlig norsk overflatevann. Hvis du har det så kan du anta at du ar bløtt vann. Nesten så du kan ta hvem som helst sin vannrapport her inne og bruke den hvis du har den type vann, og de som har postet vannrapporten har samme type vann.
 
Jeg ville likevel justert pH og tilsatt kalsiumklorid og kalsiumsulfat i pilsen. Men det er enklere enn å bytte/blande ut selve vannet.
 
Det skal jeg gjøre. Overvekt av sulfat eller klorid?
Du trenger bare pittelitt. hadde heller brukt cl enn so4. Du skal gjerne ned på 10-15ish PPM, dvs at du bør bruke syre i tillegg for å få pH ned. Dette skal være bløtt, ikke som en nordtysk pils f.eks, som er mye hardere. Hvis noen sier at du skal tilsette for å få minst 50 PPM kalsium (i regnearket) så kan du si at det får du allerede fra maltet.
 
Tenker å brygge en bohemian pilsner snart.
Leste litt om vannprofil og fant dette som en anbefaling.
"try mixing your filtered tap water 50/50 with reverse osmosis or deionized water."
Har Google litt, men blir ikke helt klok på det der?
Er det noen som har erfaring med dette?

I tillegg til hva andre har sagt, så kan denne kanskje være til nytte: Various water recipes - German brewing and more

Braukaiser (Kai Troester) er en av dem jeg synes det er verdt å høre på.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Du trenger bare pittelitt. hadde heller brukt cl enn so4. Du skal gjerne ned på 10-15ish PPM, dvs at du bør bruke syre i tillegg for å få pH ned. Dette skal være bløtt, ikke som en nordtysk pils f.eks, som er mye hardere. Hvis noen sier at du skal tilsette for å få minst 50 PPM kalsium (i regnearket) så kan du si at det får du allerede fra maltet.
Skal bruke litt syremalt for å få ned ph. Eventuelt litt lactol om det blir for lite.
Har ikke ren klorid så får bruke litt CaCl2.
Et par gram på 12 liter.
 
Tilbake
Topp