Mc.
Norbrygg-medlem
Kanskje visst du tar et par steg med en starter?Har en pose W-34/70 med utløpsdato 05/2020. Har vært oppbevart i kjøleskapet hele tiden. Håp om at det står til liv?
Men kanskje like greit å kjøpe en ny
Kanskje visst du tar et par steg med en starter?Har en pose W-34/70 med utløpsdato 05/2020. Har vært oppbevart i kjøleskapet hele tiden. Håp om at det står til liv?
Hei
Slenger innom tråden for dummies. Har fått gjentatte lave OG målinger på all grain settene mine. Har nå meska iht veiledning fra bla Finn og Miguel, men selv da fikk jeg 1055 mot target 1066. Ble berget av litt sukker..endte på 1064, lever godt med detJeg brygger 25 ltrs all grain på en enkel BB60 med maltrør, utover det ingen automatikk etc. Brygget var en India Pale Ale og tror det skal gå bra. Men, jeg følte jeg tok godt i mht meskevann , dog var ikke hele maltsenga under vann til enhver tid. Gikk litt på akkord mht skyllemengde for å bløte malten, men er det sånn å forstå at malten under mesking til enhver tid skal stå under vann?
For ordens skyld, jeg målte SG / OG med både refraktometer og hydrometer hvorav begge er " kalibrert" iht standard.
Skal til med en Belgisk Tripe ( all grain) i morgen. Mer vann i mesk og mindre til skylling?
Endte forøvrig opp med target mengde, 25 ltr til vørter etter å ha tatt høyde for trub, avkok og det som blir igjen i malten.
Ha en fin aften
Mvh
Terje H.
Maltsenga ska alltid være under vann, også under skyllinga, helt fram til væskenivået synker under fordi det ikke er mer vann igjen å tilføre.Hei
Slenger innom tråden for dummies. Har fått gjentatte lave OG målinger på all grain settene mine. Har nå meska iht veiledning fra bla Finn og Miguel, men selv da fikk jeg 1055 mot target 1066. Ble berget av litt sukker..endte på 1064, lever godt med detJeg brygger 25 ltrs all grain på en enkel BB60 med maltrør, utover det ingen automatikk etc. Brygget var en India Pale Ale og tror det skal gå bra. Men, jeg følte jeg tok godt i mht meskevann , dog var ikke hele maltsenga under vann til enhver tid. Gikk litt på akkord mht skyllemengde for å bløte malten, men er det sånn å forstå at malten under mesking til enhver tid skal stå under vann?
For ordens skyld, jeg målte SG / OG med både refraktometer og hydrometer hvorav begge er " kalibrert" iht standard.
Skal til med en Belgisk Tripe ( all grain) i morgen. Mer vann i mesk og mindre til skylling?
Endte forøvrig opp med target mengde, 25 ltr til vørter etter å ha tatt høyde for trub, avkok og det som blir igjen i malten.
Ha en fin aften
Mvh
Terje H.
Du får dårligere utbytte ved kontinuerlig skylling når du brygger 25 liter batcher på ei maskin dimensjonert for 50 liter. Prøv å brygge femti liter og se om samme avviket er der.Hei
Slenger innom tråden for dummies. Har fått gjentatte lave OG målinger på all grain settene mine. Har nå meska iht veiledning fra bla Finn og Miguel, men selv da fikk jeg 1055 mot target 1066. Ble berget av litt sukker..endte på 1064, lever godt med detJeg brygger 25 ltrs all grain på en enkel BB60 med maltrør, utover det ingen automatikk etc. Brygget var en India Pale Ale og tror det skal gå bra. Men, jeg følte jeg tok godt i mht meskevann , dog var ikke hele maltsenga under vann til enhver tid. Gikk litt på akkord mht skyllemengde for å bløte malten, men er det sånn å forstå at malten under mesking til enhver tid skal stå under vann?
For ordens skyld, jeg målte SG / OG med både refraktometer og hydrometer hvorav begge er " kalibrert" iht standard.
Skal til med en Belgisk Tripe ( all grain) i morgen. Mer vann i mesk og mindre til skylling?
Endte forøvrig opp med target mengde, 25 ltr til vørter etter å ha tatt høyde for trub, avkok og det som blir igjen i malten.
Ha en fin aften
Mvh
Terje H.
Når du sier ”til vørter”, betyr det til gjæring?Hei
Slenger innom tråden for dummies. Har fått gjentatte lave OG målinger på all grain settene mine. Har nå meska iht veiledning fra bla Finn og Miguel, men selv da fikk jeg 1055 mot target 1066. Ble berget av litt sukker..endte på 1064, lever godt med detJeg brygger 25 ltrs all grain på en enkel BB60 med maltrør, utover det ingen automatikk etc. Brygget var en India Pale Ale og tror det skal gå bra. Men, jeg følte jeg tok godt i mht meskevann , dog var ikke hele maltsenga under vann til enhver tid. Gikk litt på akkord mht skyllemengde for å bløte malten, men er det sånn å forstå at malten under mesking til enhver tid skal stå under vann?
For ordens skyld, jeg målte SG / OG med både refraktometer og hydrometer hvorav begge er " kalibrert" iht standard.
Skal til med en Belgisk Tripe ( all grain) i morgen. Mer vann i mesk og mindre til skylling?
Endte forøvrig opp med target mengde, 25 ltr til vørter etter å ha tatt høyde for trub, avkok og det som blir igjen i malten.
Ha en fin aften
Mvh
Terje H.
Hehe, ikke alle som lider av fotball, vettu. Men godt med litt pause under serie-binging på HBO. Kan jeg spøre hvilket sett det er? Noen leverandører har fremgangsmåten liggende tilgjengelig på nett. ”25 liter til gjæring” høres ikke riktig ut. ”25 liter etter kok” er formuleringen som burde stå i oppskriften.Takk for svar
Jeg regnet med deadspace som er 3 ltr hos meg videre dampavkok som utgjør 5 ltr/t pluss det som blir igjen i malten ( er ca 7 ltr). For å stå igjen med 25 ltr, altså total mengde 35 ltr. Oppskriften tar høyde for dette også, men anbefaler 30 ltr før kok for å ha 25 ltr til gjæring. Har nok tatt litt i jeg....syntes malten ble for tørr...Dog, kanskje kjøre alt vann i mesken for å ha den under vann ( no sparge) og heller vorlaufe noe avsindig?
Forøvrig knakende kjekt med innspill på en lørdagskveld midt under PL kamp. Vitner om engasjement![]()
Legg merke til at Tripelen deres kun er 20 liter, hvis det er den du brygger neste gang. Lykke til.Javisst, et all grain sett fra Ølbrygging.no, brukt de på 13 batcher tidligere, litt opp og ned på OG og FG, men godt øl lell med ABV ikke så langt fra oppskriften. Men ønsker jo å lære for å brygge oppskrifter etterhvert. Nyttårsforsettet var å brygge Indian, Porter, Red Ale og Brown Ale som jeg hadde stående- deretter noen oppskrifter mv.
2 av 4 batcher 3 januar er god progresjon![]()
Rekker ikke ny eller starter (brygger i morgen). Mulig jeg må velge en annen gjær, da.Kanskje visst du tar et par steg med en starter?
Men kanskje like greit å kjøpe en ny![]()
Ølsettene til Ølbrygging er sikkert gode, men jeg ville valgt ølsett der du får full oppskrift - og gjerne sett til komersielle øl, som f.eks. Vestkyst. Oppskrifter til mange komersielle øl er jo dessuten kjent (7Fjell legger dem jo ut, og flere av Ægirs ligger også ute). Dermed kan du bruke disse oppskriftene, og så sammenligne brygget ditt med originalen.Javisst, et all grain sett fra Ølbrygging.no, brukt de på 13 batcher tidligere, litt opp og ned på OG og FG, men godt øl lell med ABV ikke så langt fra oppskriften. Men ønsker jo å lære for å brygge oppskrifter etterhvert. Nyttårsforsettet var å brygge Indian, Porter, Red Ale og Brown Ale som jeg hadde stående- deretter noen oppskrifter mv.
2 av 4 batcher 3 januar er god progresjon![]()
Jeg kjenner ikke bryggeren din, men et kjapt søk viser at den sannsynligvis er nært beslektet med min brygger, Robobrew 65?Takk for svar
Jeg regnet med deadspace som er 3 ltr hos meg videre dampavkok som utgjør 5 ltr/t pluss det som blir igjen i malten ( er ca 7 ltr). For å stå igjen med 25 ltr, altså total mengde 35 ltr. Oppskriften tar høyde for dette også, men anbefaler 30 ltr før kok for å ha 25 ltr til gjæring. Har nok tatt litt i jeg....syntes malten ble for tørr...Dog, kanskje kjøre alt vann i mesken for å ha den under vann ( no sparge) og heller vorlaufe noe avsindig?
Forøvrig knakende kjekt med innspill på en lørdagskveld midt under PL kamp. Vitner om engasjement![]()
Virkelig ingen som bruker ph-meter av noe slagJeg blir omsider nødt å skaffe meg en ph-måler, jeg ser kegland har et med ATC og 3.punkts kalibrering pluss billig probe om man trenger ny, menne så er det jo det samme gamle om at man får det man betaler for..
Noen som bruker kegland sitt eller som har en ph-måler de vil anbefale?