Tråden for dumme spørsmål.

Brygget et klone av Brottsjø fra Kinn. Fikk oppskriften av dem, så stoler på at det meste er likt sånn sett. Kjøpte en flaske på polet, for å sammenligne. Min føles tynnere, og en langt mer «skarp» bitterhet, mens den kjøpte følte jeg var langt mer «fyldig», litt som forskjellen på helmelk å skummet melk. Dersom noen skjønnet hva jeg mener, hva er det som utgjør denne fyldigheten?

Jeg brukte BE256, da 3787 hadde 4 ukers leveringtid.

Oppskrift:
Kinn Brottsjø
OG 1.075 FG 1.012

6,78kg Pilsner Malt
6,78kg Pale Malt
1,23kg Invertsukker (tilsett under kok)

60min: 37g Simcoe + 37g Sorachi Ace
2min: 37g Mosaic + 50g Simcoe + 50g Zeus
Tørrhumle: 50g Mosaic + 25g Citra + 25g Simcoe + 25g Zeus

Gjæring på 20 grader med WYeast 3787 Trappist High Gravity.
 
Brygget et klone av Brottsjø fra Kinn. Fikk oppskriften av dem, så stoler på at det meste er likt sånn sett. Kjøpte en flaske på polet, for å sammenligne. Min føles tynnere, og en langt mer «skarp» bitterhet, mens den kjøpte følte jeg var langt mer «fyldig», litt som forskjellen på helmelk å skummet melk. Dersom noen skjønnet hva jeg mener, hva er det som utgjør denne fyldigheten?

Jeg brukte BE256, da 3787 hadde 4 ukers leveringtid.

Oppskrift:
Kinn Brottsjø
OG 1.075 FG 1.012

6,78kg Pilsner Malt
6,78kg Pale Malt
1,23kg Invertsukker (tilsett under kok)

60min: 37g Simcoe + 37g Sorachi Ace
2min: 37g Mosaic + 50g Simcoe + 50g Zeus
Tørrhumle: 50g Mosaic + 25g Citra + 25g Simcoe + 25g Zeus

Gjæring på 20 grader med WYeast 3787 Trappist High Gravity.
En rimelig forklaring har med pH å gjøre. Har du litt høy pH i kok, vil du få en krassere karakter på bitterheta. Det ferdige ølet vil da dessuten også få for høy pH, og bli litt "flatt" i smaken.

Bruker du salter? Jeg aner ikke hva Kinn gjør, men hvis du har et veldig mineralfattig vann (som er normalt i Norge), kan et sånt lyst øl bli tynt.
 
En rimelig forklaring har med pH å gjøre. Har du litt høy pH i kok, vil du få en krassere karakter på bitterheta. Det ferdige ølet vil da dessuten også få for høy pH, og bli litt "flatt" i smaken.

Bruker du salter? Jeg aner ikke hva Kinn gjør, men hvis du har et veldig mineralfattig vann (som er normalt i Norge), kan et sånt lyst øl bli tynt.
Vannjusterte ikke, men mulig jeg nå ser nytten. Ukjent hva dette betyr, men ser slik ut for mitt vann: 745F6CF2-5592-4FC2-B958-833DC14385E8.png
 
Hva kan brukes for å isolere temp. måler mot gjæringskar når jeg benytter Inkbird?
Har ikke isolasjonsplater liggende å slenge, så må kjøpe noe nytt eventuelt...
 
Vannjusterte ikke, men mulig jeg nå ser nytten. Ukjent hva dette betyr, men ser slik ut for mitt vann: Vis vedlegget 49919
Du har et veldig bløtt vann (svært lite kalsium). Det eneste litt bemerkelsesverdige er at det ser ut som om vannet ditt har et lite innslag av salt; du har natrium og klorid i et mengdeforhold som ligner veldig på natriumklorid. Det er ikke noe å bry seg om, det er ikke mengder som det er noen grunn til å ta hensyn til.

Du kan vel i praksis beregne tilsetninger ut fra at det vannet du har som utgangspunkt, er mineralfritt. De små mengdene du har, spiller ingen rolle.
 
Skuresvamp, eller gamle gamle klær. Egentlig hva som helst du har liggende hjemme som isolerer...
Hvis man kan bruke en helt vanlig skuresvamp er jo problemet løst.
Liggeunderlag har jeg ikke. Har ikke hatt behov for å sove i skauen siden jeg gikk i speidern på barneskolen...

1614003298218.png
 
Har lagt inn en vannprofil på Brewfater.
Kalsium 19,6
Natrium 8,58
Klorid 18,8
Sulfat 13,18

Brukte gjennomsnittsmålinger herfra.

Men jeg fant ikke verdier for Magnesium og Bikarbonat
Kan det være brukt andre navn? Eller må jeg finne dette andre steder?
Fra søk på mittvann.no; alkalitet 0,78 mmol * 61 = 48 ppm HCO3, det kan også antas utfra kalsium-innhold 19,6 ppm / 0,4 = 49 ppm HCO3.
Formler fra: https://docs.brewfather.app/profiles/water

Magnesium er vanligvis nær 0 i norsk overflatevann, jeg ville tippet 2 ppm sånn at ion-balansen i Brewfather blir grønn:
1614020691402.png
 
Fra søk på mittvann.no; alkalitet 0,78 mmol * 61 = 48 ppm HCO3, det kan også antas utfra kalsium-innhold 19,6 ppm / 0,4 = 49 ppm HCO3.
Formler fra: https://docs.brewfather.app/profiles/water

Magnesium er vanligvis nær 0 i norsk overflatevann, jeg ville tippet 2 ppm sånn at ion-balansen i Brewfather blir grønn:
Vis vedlegget 49949
Takk

Fikk et svar fra kommunen, men jeg skjønte ærlig talt ikke så mye av det

"Magnesium er bortimot fraværende i karmøyvannet. Derfor analyserer vi ikke på dette parameteret.

Carbonate
Vi bruker naturlig forekomst av kalsiumkarbonat, marmor.
Hydrogenatomene er erstattet med kationer CO3

Hardheten
Vi bruker benevnelsen mmol/l
Dette er SI-systemet som tar utgangsounkt i jordalkalie-ioner.
For å heve alkaliteten i vannet bruker vi kalsiumkarbonat som vi tar ut av marmor.
Vi ligger på ca 0,8 mmol/l
Tilsvarer en hardhet mellom 2,5 - 3,1 dH"
 
I teorien ja, og jo nærmere 0 grader du kommer uten å fryse ølet før du bruker gelatin, jo bedre fungerer det.

Temperaturen var jeg klar over, men litt usikker på om den også er effektiv mot chill haze. Brewers clarex skal fungere mot chill haze, men det glemte jeg å tilsette i det aktuelle brygget. I og med at det er snakk om en pils så skulle jeg gjerne kommet tåken til livs. Vurderer derfor litt gelatin i fatet.
 
Temperaturen var jeg klar over, men litt usikker på om den også er effektiv mot chill haze. Brewers clarex skal fungere mot chill haze, men det glemte jeg å tilsette i det aktuelle brygget. I og med at det er snakk om en pils så skulle jeg gjerne kommet tåken til livs. Vurderer derfor litt gelatin i fatet.
Jeg bruker stort sett begge deler, men forrige brygg(første med trykk) var jeg så rotete at jeg glemte brewer's clarex, tilsatte gelatin på fatet for en uke siden og den ser helt grei ut, ingen chill haze i alle fall. Ikke det beste bildet, men det er hva jeg har klokka 08 på morran :)
received_415780082822928.jpeg

Om du tilsetter gelatinen så fort fatet er kaldt og du skal modne den en måned er den nok tilnærmet krystallklar. Skulle det vise seg at den ikke er det, har jeg tilsatt gelatin mer en 1 gang på samme fat uten at det har bydd på problemer.
 
Du har et veldig bløtt vann (svært lite kalsium). Det eneste litt bemerkelsesverdige er at det ser ut som om vannet ditt har et lite innslag av salt; du har natrium og klorid i et mengdeforhold som ligner veldig på natriumklorid. Det er ikke noe å bry seg om, det er ikke mengder som det er noen grunn til å ta hensyn til.

Du kan vel i praksis beregne tilsetninger ut fra at det vannet du har som utgangspunkt, er mineralfritt. De små mengdene du har, spiller ingen rolle.
Kanskje denne her kan brukes som en veileder da? http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Water
 
Jeg bruker stort sett begge deler, men forrige brygg(første med trykk) var jeg så rotete at jeg glemte brewer's clarex, tilsatte gelatin på fatet for en uke siden og den ser helt grei ut, ingen chill haze i alle fall. Ikke det beste bildet, men det er hva jeg har klokka 08 på morran :)
Vis vedlegget 49954

Om du tilsetter gelatinen så fort fatet er kaldt og du skal modne den en måned er den nok tilnærmet krystallklar. Skulle det vise seg at den ikke er det, har jeg tilsatt gelatin mer en 1 gang på samme fat uten at det har bydd på problemer.

Det er fort gjort å glemme clarex, og typisk at man skal gjøre det på brygg man virkelig ønsker skal være klare :p

Hele fatet skal over på boks, men tilsetter jeg i morgen så får det stå ca. halvannen uke på gelatin. Satser på det er greit nok.

EDIT: jeg tror forøvrig litt slapp kok kan ha vært med på å gi meg mer chill haze denne gangen. Første gang jeg brukte dampkondensator, og var nok litt forsiktig med effekten. Blir mer guffe fremover, så håper det og er med på å bidra positivt.
 
Sist redigert:
Det er fort gjort å glemme clarex, og typisk at man skal gjøre det på brygg man virkelig ønsker skal være klare :p

Hele fatet skal over på boks, men tilsetter jeg i morgen så får det stå ca. halvannen uke på gelatin. Satser på det er greit nok.

EDIT: jeg tror forøvrig litt slapp kok kan ha vært med på å gi meg mer chill haze denne gangen. Første gang jeg brukte dampkondensator, og var nok litt forsiktig med effekten. Blir mer guffe fremover, så håper det og er med på å bidra positivt.
Halvannen uke burde være plenty, men som en sikkerhet kan du jo tappe av grums midtveis, så tappe deg en syn og smaktest og evt kjøre 1 ekstra runde gelatin :)
 
Det er fort gjort å glemme clarex, og typisk at man skal gjøre det på brygg man virkelig ønsker skal være klare :p

Hele fatet skal over på boks, men tilsetter jeg i morgen så får det stå ca. halvannen uke på gelatin. Satser på det er greit nok.

EDIT: jeg tror forøvrig litt slapp kok kan ha vært med på å gi meg mer chill haze denne gangen. Første gang jeg brukte dampkondensator, og var nok litt forsiktig med effekten. Blir mer guffe fremover, så håper det og er med på å bidra positivt.
Det er lenge siden jeg brukte gelatin - litt tåke plager meg ikke. Men de gangene jeg brukte den, tilsatte jeg gelatinen rett i primary etter CC. Gelatinen fikk jobbe 1-2 dager og så overførte jeg øl på fat.
1-2 dager har alltid vært nok, så halvannen uke er null problem. Så lenge gelen funker, fikser den alt av tåke, men jeg har opplevd at noen ganger fikk jeg ingen effekt av gelatinen - uten å forstå hvorfor.
 
Tilbake
Topp