Tråden for dumme spørsmål.

Hei! Har kjøpt min første bryggemaskin (digiboil 35l) og lurer på hva bryterne for watt har å si? Er to brytere, 1900w og 500w. Hvilken burde jeg bruke, og hvorfor?
Har en lignende maskin og som Ravneklo sier. Begge 2 på under oppvarming til mesketemp og opp til kok . Laveste under mesking og 1900 watt til kok. Muligens begge hvis du skal koke ute når det er kjølig.
 
Et par dumme spørsmål om ny bryggekjele
De er kanskje dumme fordi jeg kanskje vet svaret, men vil gjerne ha deres mening

Har nå vasket kjelen, kun med varmt vann og en svamp (det dret jeg meg litt ut på at jeg ikke gjorde første gang på ny kjele). Gikk over alt innvending, jeg skulle kanskje brukt no mer enn kun vann, men jeg kunne ikke se no rester på "tørkepapir-testen"..

og er ikke denne litt "kort", kunne med fordel vært litt lengre :rolleyes:så hadde kulevtilen satt litt fastere (den er jo litt tung)

Vis vedlegget 54192Vis vedlegget 54191 trenger kanskje ikke den hvite på innsiden?

Og har no 2 bryggekjeler, begge med kran, en 20 liter og 14 liter. Hvordan ville dere da gjort det hvis dere skulle brygget f.eks 15 liter med 4 kg korn (BIAB)? Det greieste er vel bare å meske og koke i den store og skylle i den lille (batch-sparge)
men det er selvfølgelig mange andre muligheter også
Dette har jeg skrevet før, men jeg benytter alle muligheter jeg kan få til å sagt det igjen:

Jeg vet at noen liker det, men jeg mener at det ventilpatentet til SS Brewtech er noe forbanna søppel. Kjøpte den her, som passer godt på den innvendige delen, og økte livskvaliteten min betydelig. Den koster mye, men når risikoen for ødelagt bryggedag pga lekk ventil og/eller gjennomføring går fra rundt 50% til 0,0005%, så er det verdt det. Enkel å demontere for rengjøring er den også. Ikke som den der mutter-festen som SS-ventilen er.

 
Og en siste ting, ser de termometerne som er beregnet til SS kjelene selges for nesten halvparten av hva jeg betalte for kjelen
Er det virkelig verdt det? https://oslo.bryggselv.no/tilbehør/103484/ss-brew-tech-termometer-til-brew-kettle
Er de ikke bare litt i veien for meskeposen også?
Jøsses, da må jeg ha gjort et varp tidligere i høst. Kjøpte en brukt project brew 35l med termometer for 300,- . Det står riktig nok ikke ss brewtech inni det, men ellers er det klin likt.
 
Noen som har rimelig oppvaskhanske å anbefale? De vanlige blir for dårlig å klemme meskepose og vaske ting med, blir for varmt, trenger noen som tåler å brukes i varmt vann.

Og en ting til, fikk en batch ukarbonert øl, siden jeg dret meg ut og hev sukkeret rett i omstikkingskaret i stedet for å lage lake.

Så, fikk merket de jeg mistenkte kom til å sprenge, kjølte de og drakk de opp. Bruste greit, resten har jeg hatt i kjøla i et par uker nå etter 1 uke "karbonering".

Jeg vurderer faktisk å uncappe de og droppe 1 / 2 sukkerbit i 0,33 / 0,5 og cappe på igjen.
Spørsmålet er, hvordan ser jeg om det er kullsyre i de uten å helle i glass?
Er det nærliggende å tro at om de står et døgn i romtemp, og jeg åpner de og det IKKE bruser over er det ingen fare å droppe litt sukker oppi?
 
Er det noe i veien for å fore småfuglene med malt? og spiser de det? Bestilte for lenge siden div malt men glemte å si ifra at det skulle pakkes hver for seg, så jeg fikk ei 20kg smørje med ukurant maltblanding..
 
Er det noe i veien for å fore småfuglene med malt? og spiser de det? Bestilte for lenge siden div malt men glemte å si ifra at det skulle pakkes hver for seg, så jeg fikk ei 20kg smørje med ukurant maltblanding..
Har en kollega med høner. De er veldig glade i mask. Jeg får av og til litt egg i retur.
 
Er det noe i veien for å fore småfuglene med malt? og spiser de det? Bestilte for lenge siden div malt men glemte å si ifra at det skulle pakkes hver for seg, så jeg fikk ei 20kg smørje med ukurant maltblanding..

Jeg ville kanskje fukta det først så det blir littere å tygge/fordøye ;)
men fugler skal vel helst ha noe med litt fett i på denne årstia mener jeg å huske, som nøtter og frø
havre er sikkert bra
 
(Over) tenker litt mye i min evige planlegging.
Er det noe i veien for å meske og eller koke ved full effekt på bryggeren min?
2,5kw (netthandelen 30l)
Skal brygge ute en av de kommende dagene og kan være et sted mellom 2 og 12 grader i lufta.
Testet oppvarmings tider og ble litt kjent med maskinen men tenkte først etterpå om full effekt kan skade vørteren.
 
(Over) tenker litt mye i min evige planlegging.
Er det noe i veien for å meske og eller koke ved full effekt på bryggeren min?
2,5kw (netthandelen 30l)
Skal brygge ute en av de kommende dagene og kan være et sted mellom 2 og 12 grader i lufta.
Testet oppvarmings tider og ble litt kjent med maskinen men tenkte først etterpå om full effekt kan skade vørteren.
Jeg tar sjansen på å si nei. Den er laget for å kunne brukes på full effekt. Men folk som bruker denne kjelen, kan sikkert gi et mer solid råd:).
 
(Over) tenker litt mye i min evige planlegging.
Er det noe i veien for å meske og eller koke ved full effekt på bryggeren min?
2,5kw (netthandelen 30l)
Skal brygge ute en av de kommende dagene og kan være et sted mellom 2 og 12 grader i lufta.
Testet oppvarmings tider og ble litt kjent med maskinen men tenkte først etterpå om full effekt kan skade vørteren.
Er det ikke en bryter for å redusere effekten under mesk? Bryggeren min bruker typisk 20 % av full effekt når mesketemperaturen er nådd selv om det er kaldt. Kokingen kan sikkert foregå med full effekt. Om det blåser, vil det kunne har betydning: Mange bruker et liggeunderlag som isolasjon ved oppvarming.
 
Disse bryggerne må man fastsette effekt tid og temp for å i det heletatt starte maskinen. (hvertfall i manuell modus.)
Såvidt jeg vet har de ikke en slik funksjon.
 
Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Edit.
Legger ved 2 bilder.
 

Vedlegg

  • IMG_20211103_084416416-picsay.jpg
    IMG_20211103_084416416-picsay.jpg
    204,2 KB · Sett: 7
  • IMG_20211103_084432058-picsay.jpg
    IMG_20211103_084432058-picsay.jpg
    187,4 KB · Sett: 7
Sist redigert:
Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Kjølerom er garantert det beste
 
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger
La oss si at ølet er karbonert til 2.8 vol og du ønsker å servere det ved 4 grader. Når temperaturen så øker til 20C vil ølet være mettet ved samme trykk ved 1.7 vol (teoretisk). Ølet ekspanderer ved økt temperatur samt at det slipper gass. Det blir da et overtrykk i fatet, som gjør at det skummer når du tapper, knapt halvparten av CO2 som tidligere var i ølet er da ikke i ølet men i headspace. Ta dette som noe omtrentlig, men kort fortalt vil væske kunne ta til seg mer gass til kaldere væsken er.

Man vil i praksis få lignende problematikk med varmt øl på boks eller flaske, bare at små beholdere tar noen få timer å kjøle ned mot et fat som kan ta dagesvis å "fikse" karboneringen dersom det er tappa fra det og litt/mye headspace.

Litt info her:
 
Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Edit.
Legger ved 2 bilder.
Snorre A?
 
La oss si at ølet er karbonert til 2.8 vol og du ønsker å servere det ved 4 grader. Når temperaturen så øker til 20C vil ølet være mettet ved samme trykk ved 1.7 vol (teoretisk). Ølet ekspanderer ved økt temperatur samt at det slipper gass. Det blir da et overtrykk i fatet, som gjør at det skummer når du tapper, knapt halvparten av CO2 som tidligere var i ølet er da ikke i ølet men i headspace. Ta dette som noe omtrentlig, men kort fortalt vil væske kunne ta til seg mer gass til kaldere væsken er.

Man vil i praksis få lignende problematikk med varmt øl på boks eller flaske, bare at små beholdere tar noen få timer å kjøle ned mot et fat som kan ta dagesvis å "fikse" karboneringen dersom det er tappa fra det og litt/mye headspace.

Litt info her:
Jepp. Har forklart stuerten dette, men var litt usikker på dette med kjøling i tappe linjen og om dette påvirket lagringen av ølet.
 
Tilbake
Topp