Tråden for dumme spørsmål.

Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Edit.
Legger ved 2 bilder.
 

Vedlegg

  • IMG_20211103_084416416-picsay.jpg
    IMG_20211103_084416416-picsay.jpg
    204,2 KB · Sett: 7
  • IMG_20211103_084432058-picsay.jpg
    IMG_20211103_084432058-picsay.jpg
    187,4 KB · Sett: 7
Sist redigert:
Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Kjølerom er garantert det beste
 
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger
La oss si at ølet er karbonert til 2.8 vol og du ønsker å servere det ved 4 grader. Når temperaturen så øker til 20C vil ølet være mettet ved samme trykk ved 1.7 vol (teoretisk). Ølet ekspanderer ved økt temperatur samt at det slipper gass. Det blir da et overtrykk i fatet, som gjør at det skummer når du tapper, knapt halvparten av CO2 som tidligere var i ølet er da ikke i ølet men i headspace. Ta dette som noe omtrentlig, men kort fortalt vil væske kunne ta til seg mer gass til kaldere væsken er.

Man vil i praksis få lignende problematikk med varmt øl på boks eller flaske, bare at små beholdere tar noen få timer å kjøle ned mot et fat som kan ta dagesvis å "fikse" karboneringen dersom det er tappa fra det og litt/mye headspace.

Litt info her:
 
Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Edit.
Legger ved 2 bilder.
Snorre A?
 
La oss si at ølet er karbonert til 2.8 vol og du ønsker å servere det ved 4 grader. Når temperaturen så øker til 20C vil ølet være mettet ved samme trykk ved 1.7 vol (teoretisk). Ølet ekspanderer ved økt temperatur samt at det slipper gass. Det blir da et overtrykk i fatet, som gjør at det skummer når du tapper, knapt halvparten av CO2 som tidligere var i ølet er da ikke i ølet men i headspace. Ta dette som noe omtrentlig, men kort fortalt vil væske kunne ta til seg mer gass til kaldere væsken er.

Man vil i praksis få lignende problematikk med varmt øl på boks eller flaske, bare at små beholdere tar noen få timer å kjøle ned mot et fat som kan ta dagesvis å "fikse" karboneringen dersom det er tappa fra det og litt/mye headspace.

Litt info her:
Jepp. Har forklart stuerten dette, men var litt usikker på dette med kjøling i tappe linjen og om dette påvirket lagringen av ølet.
 
Hei. Trenge lit hjelp. Har bygget nytt tappetårn. Det er litt tungt og problematisk når eg skal skifte fat osv.
Spørsmålet. Trenger å få festet dette. Finnes det en god lim. Noe som fås enkelt på en butikk. Er redd skruer vil løsne.
Nå må det støttes mot vinduskarmen.
Andre forslag?
20211102_162835.jpg
 
Hei. Trenge lit hjelp. Har bygget nytt tappetårn. Det er litt tungt og problematisk når eg skal skifte fat osv.
Spørsmålet. Trenger å få festet dette. Finnes det en god lim. Noe som fås enkelt på en butikk. Er redd skruer vil løsne.
Nå må det støttes mot vinduskarmen.
Andre forslag?
Vis vedlegget 54289
Aralditt er jo solid, men jeg hadde nok gått for noen knekter på baksida.
 
Har kjøpt Araldite. Satser på at det holder. Den får feste nede rundt hele rammen. Når det gjelder hylleknekten, så er det for liten plass til det, men når hele ramma får, så ser eg ikkje hva knekten kan gjøre i forskjell heller. Eg prøver.
To be continued...
Takk forlkens.
 
Men her ønsker du deg vel ikke seig? Tec7 er fint, det, altså, men her ville jeg hatt et lim som blei hardt, tror jeg.
Njo, Aralditt blir hardt slik at den kan sprekke ved mye bevegelse varme/kulde osv.
Tec7 forblir fleksibel slik at den tar opp bevegelse. Den er ikke myk som gele...
Hvis du vasker skikkelig og legger nok Tec7 kan du rive av stålet på fryseren med den om du vil...
 
Njo, Aralditt blir hardt slik at den kan sprekke ved mye bevegelse varme/kulde osv.
Tec7 forblir fleksibel slik at den tar opp bevegelse. Den er ikke myk som gele...
Hvis du vasker skikkelig og legger nok Tec7 kan du rive av stålet på fryseren med den om du vil...
Hva med noen gjennomgående bolter fra under lokken til opp i trekassen et sted? De ryker ikke, men blir kanskje en varmebro?
 
Njo, Aralditt blir hardt slik at den kan sprekke ved mye bevegelse varme/kulde osv.
Tec7 forblir fleksibel slik at den tar opp bevegelse. Den er ikke myk som gele...
Hvis du vasker skikkelig og legger nok Tec7 kan du rive av stålet på fryseren med den om du vil...
Jeg har brukt min andel av begge deler, og her ville jeg ikke brukt tec7, men du må gjerne gjøre det.
 
Tilbake
Topp