Tråden for dumme spørsmål.

Kan være greit å ha i bakhodet hva små forskjeller det kan gi, hvis det er et øl man har laget mange ganger før, og alt etter type øl..

En halvtime er jo bare en halvtime hvis man koker i en time til vanlig, men det er også bare halvparten.

Bitterhet er jo nevnt, men også potensielle maillard-forskjeller, og DMS-nivåer blir litt annerledes.
 
men også potensielle maillard-forskjeller, og DMS-nivåer blir litt annerledes.

forutsetningen er vel at man ikke får maillardreaksjoner og eller DMS med moderne malt og 30 min koketid
Når det er sagt så prøvde jeg det i fjor og det var "noe" jeg ikke likte så har gått tilbake til 60 -75 min koketid
Syntes egentlig bryggedagen blir mer behagelig på den måten også
 
Jeg skal bruke laktose for første gang til helgen og skal tilsette siste 15 min av kok. Jeg har dampkondensator og har litt vanskelig for å kunne røre under, og rett etter, tilsetning. Løser det seg greit opp av seg selv, eller er det stor fare for at det svir seg på elementene osv?
 
Jeg skal bruke laktose for første gang til helgen og skal tilsette siste 15 min av kok. Jeg har dampkondensator og har litt vanskelig for å kunne røre under, og rett etter, tilsetning. Løser det seg greit opp av seg selv, eller er det stor fare for at det svir seg på elementene osv?
trur det løser seg ganske greit. Men en enkel løsning er vel å tappe ut litt vørter og løse det opp i det?
 
Sitter å hører på en podcast om no-chill, og får inntrykket av at det er mest vanlig å helle varm vørter i en blastikkbøtte som tåler det og la den kjøles ned.
Ville det ikke vært bedre å la vørtern kjøles ned i kokekjelen? Jeg kan ihvertfall tenke på to ting som er bedre den veien; kjelen er av metal som leder varme bedre enn plastikk så nedkjølingen går fortere, og hvis du heller nær kokende vørter i gjæringsbøtta vil det fortsatt være en del trub igjen, men hvis du lar vørtern kjøles ned i kjelen over natta innbiller jeg meg du får ganske klar vørter.

En 15 liters batch vil vel greit kjøles ned over natta på den måten?
 
Noen forskjell på 15 vs 30min hopstand?
30 min kan gi mer smak, både aroma og bitterhet. Det virker som om det er ganske stor konsensus om at lange hopsstands er unødvendig. Men hvor korte de kan være hvor du fremdeles får veldig godt utbytte av humla er mindre sikkert. Men ut fra hva jeg har lest er mesteparten gjort på antagelig 10 min. Har prøvd både 15 og 30 uten å merke meg noen spesiell forskjell. Opererer med 20min på mine egne oppskrifter.

Temperatur er nok minst like viktig faktor for å bestemme lengden på WP. Ved høyere temp vil vel noe av oljene fordampe, og kortere WP kan da være lurt. Ved lave WP temperaturer er ikke dette noe problem. Ulike temperaturer favoriserer også ulike smaker.
 
60 grader? Får du ekstrahert nå særlig aroma da?

Jeg liker aroman jeg får rett etter flame out, så pleier hive i alt da
Da holder det også kanskje med 5 min..?
 
60 grader? Får du ekstrahert nå særlig aroma da?

Jeg liker aroman jeg får rett etter flame out, så pleier hive i alt da
Da holder det også kanskje med 5 min..?
Jeg ville forsøkt å hive i på flameout og kjølt umiddelbart, eller etter ett minutt eller to, til 80 grader eller lavere og så hvilt der en liten stund. Da får du vel i pose og sekk?
 
60 grader? Får du ekstrahert nå særlig aroma da?
Tja, var det ikke her jeg leste det da. Og noe @Miguel skreiv for en god tid tilbake om at han fikk bedre resultat av 60-65C. Jeg adopterte teknikken etter det, og har hatt gode resultater.

 
Har landet på ca. 75 grader i ca. 20 min. Er det mye humle i whirlpool deler jeg opp i to omganger på tilsammen ca. 40 min, tempen pleier å synke noe i løpet av tiden...
 
forutsetningen er vel at man ikke får maillardreaksjoner og eller DMS med moderne malt og 30 min koketid
Når det er sagt så prøvde jeg det i fjor og det var "noe" jeg ikke likte så har gått tilbake til 60 -75 min koketid
Syntes egentlig bryggedagen blir mer behagelig på den måten også
Altså, det er noe man muligens kan savne, med 30min koketid, maillard iallefall. Men er ikke risken større for å få evt uønsket DMS med 30 min?
 
Redusere koketid? Ser David Heath har lagt ut en video der han mener koketiden kan reduseres til 30 min. Med dagens høye strømpriser er det kanskje en ide. Han må øke humletilsetningene noe for å nå samme IBU. Er det en god ide tro?
Helt uproblematisk. Du får ikke DMS med moderne malt. Marshall Schott har testa dette lenge og grundig med det han kaller "short and shoddy", hvor han også kutter mesketida til 20-30 minutter. Sjøl har jeg kjørt jeg en serie med seks s&sh-brygg - to av dem med pils - og merka ingen negative konsekvenser.

At en skulle få noen merkbar forskjell i form av mindre maillardreaksjoner har jeg ingen tru på.

Jeg har likevel vendt tilbake til vanlige koketider, rett og slett fordi jeg syntes det blei stressende med så kort koketid:). Men jeg har stort sett god tid, og bekymrer meg ikke så mye om tidsbruken. Det samme med mesketidene. Optimal tidseffektivitet forutsetter dessuten no sparge, og jeg synes utbyttetapet blir større enn jeg liker. Men hvis det ikke er noe problem, kan du faktisk få til en brygge dag på 2 timer.
 
Tilbake
Topp