Tråden for dumme spørsmål.

Hvor mye er det mulig å topphøste uten at det går utover gjæringen?

Kan man høste så mye at man slipper starter?
Jeg har lurt på det første der et par ganger, og kommet fram til at svaret er ja - men det skal en del til. Jeg har så lite frirom at det blir veldig mye som forsvinner i blow off'en. En løsning er da sjølsagt å ta vare på det noen dager til det roer seg, og hvis det ser ut som om utgjæringa går treigt, kan du friske opp en porsjon med en SNS og hive den oppi.

Det skal ikke så mye til for å få nok til å gjære et brygg, så det er ikke noe problem. Det er veldig rein gjær, det der. Om du tar så mye at det blir en dl tjukk kremet slurry når det får stått et døgn eller to, har du sikkert mer enn nok til et "normalt" brygg. Og det skulle ikke være et så stort ran at det vil gå ut over det brygget du høster fra.
 
Hva slags klarningsmiddel annbefaler dere for å få pilsen litt klarere? Trenger ikke være superklar eller glutenfri
Har faktisk aldri brukt klarningsmiddel i annet enn vin, men har gått litt tom for ideer hva jeg skal brygge, så tenkte jeg like gjerne kunne brygge en pils igjen (er jo rette tia for det nå) istede for å kjøpe pils på butikken de få gangene jeg har lyst på (antagelig blir det bedre også)

Ja, også et dumt spørsmål til; vil Styrian Golding passe i pils?
 
Hva slags klarningsmiddel annbefaler dere for å få pilsen litt klarere? Trenger ikke være superklar eller glutenfri
Har faktisk aldri brukt klarningsmiddel i annet enn vin, men har gått litt tom for ideer hva jeg skal brygge, så tenkte jeg like gjerne kunne brygge en pils igjen istede for å kjøpe pils på butikken de få gangene jeg har lyst på (antagelig blir det bedre også)
Jeg har brukt denne i flere år. https://brewshop.no/produkt/ravarer/tilsetning/klarning-1/polyclar-brewbrite-klarningsmiddel Nå er både jeg og Brewshop tomme, så har brukt Whirlfloc de siste bryggene. I tillegg bruker jeg alltid brewers clarex
edit: Petit har polyclar på lager
 
Hva slags klarningsmiddel annbefaler dere for å få pilsen litt klarere? Trenger ikke være superklar eller glutenfri
Har faktisk aldri brukt klarningsmiddel i annet enn vin, men har gått litt tom for ideer hva jeg skal brygge, så tenkte jeg like gjerne kunne brygge en pils igjen (er jo rette tia for det nå) istede for å kjøpe pils på butikken de få gangene jeg har lyst på (antagelig blir det bedre også)

Ja, også et dumt spørsmål til; vil Styrian Golding passe i pils?
Gelatin, billig og effektivt, men du må ha mulighet for å kaldkræsje uten å suge inn oksygen før du tilsetter gelatinblandingen
 
Hva slags klarningsmiddel annbefaler dere for å få pilsen litt klarere? Trenger ikke være superklar eller glutenfri
Har faktisk aldri brukt klarningsmiddel i annet enn vin, men har gått litt tom for ideer hva jeg skal brygge, så tenkte jeg like gjerne kunne brygge en pils igjen (er jo rette tia for det nå) istede for å kjøpe pils på butikken de få gangene jeg har lyst på (antagelig blir det bedre også)

Ja, også et dumt spørsmål til; vil Styrian Golding passe i pils?
Jeg går ut fra at du tenker på klarning før tapping, og ikke på karragenan (f.eks. Protafloc) og Clarex? Jeg bruker bare de to der, og synes pilsen blir klar nok. Det tar riktignok litt tid, men etter noen uker er den så klar at jeg må holde den opp mot lyset ved sida av en industripils for å innse at den kunne vært enda klarere.

Den humla der er vel en slovensk utgave av Fuggles, og hvis den ligner litt på Fuggles, trur jeg kanskje jeg ville latt være. Ikke at det ikke ville blitt ganske godt - jeg er kjempefan av Fuggles - men om du vil at det skal smake mest mulig pils av pilsen din, er nok klassiske pilshumler veien å gå. Evt. amerikanske Mt. Hood, som jeg har sansen for, eller Vanguard, som jeg ikke trur vi får tak i her.
 
Hvor kaldt for at det skal ha effekt?
Jeg klarer ikke huske hva produktet heter men er sikker på det er de samme bokstavene 2 ganger som for eksempel magamaga, som det ikke heter, men var her på forumet jeg leste om det, så noen vet, det fungerer som gelatin, selv i romtemperatur.
 
Ta dette med en klype salt, det er fra delvis vag hukommelse fra noen år tilbake, og jeg orker ikke gå opp den løypa igjen akkurat nå.

Jeg mener å huske at gelatin fungerer uavhenig av temperatur, det som varierer er effekten med varierende temperatur.

Det er collagen som er ingrediensen som gjør susen i gelatin. Collagen skifter polaritet ved en viss pH. Skiftet skjer ved en pH som uansett er så høy at ølbryggere ikke trenger å tenke på det. Tror det er rundt pH 9-10 eller noe. I øl-pH er collagen positivt ladet, gjær er negativt ladet på det stadiet man tilsetter collagen (gelatin).

Den store bumpen i effekt ved lavere temperatur, tror jeg kommer fra at ved lavere temperatur så floccer gjæren allerede av seg selv, da er det lettere å binde opp mer gjær og dra det til bunns raskere med ekstra vekt av collagen.

Husker jeg rett så går collagen på gjær, mens whirlflock/moss går på proteiner. Men ikke ta dette for bankers kyllingplanke.
 
Hva slags klarningsmiddel annbefaler dere for å få pilsen litt klarere? Trenger ikke være superklar eller glutenfri
Har faktisk aldri brukt klarningsmiddel i annet enn vin, men har gått litt tom for ideer hva jeg skal brygge, så tenkte jeg like gjerne kunne brygge en pils igjen (er jo rette tia for det nå) istede for å kjøpe pils på butikken de få gangene jeg har lyst på (antagelig blir det bedre også)

Ja, også et dumt spørsmål til; vil Styrian Golding passe i pils?
Hjelper denne?

 
Ta dette med en klype salt, det er fra delvis vag hukommelse fra noen år tilbake, og jeg orker ikke gå opp den løypa igjen akkurat nå.

Jeg mener å huske at gelatin fungerer uavhenig av temperatur, det som varierer er effekten med varierende temperatur.

Det er collagen som er ingrediensen som gjør susen i gelatin. Collagen skifter polaritet ved en viss pH. Skiftet skjer ved en pH som uansett er så høy at ølbryggere ikke trenger å tenke på det. Tror det er rundt pH 9-10 eller noe. I øl-pH er collagen positivt ladet, gjær er negativt ladet på det stadiet man tilsetter collagen (gelatin).

Den store bumpen i effekt ved lavere temperatur, tror jeg kommer fra at ved lavere temperatur så floccer gjæren allerede av seg selv, da er det lettere å binde opp mer gjær og dra det til bunns.

Husker jeg rett så går collagen på gjær, mens whirlflock/moss går på proteiner. Men ikke ta dette for bankers kyllingplanke.
Jeg tror du husker feil, jeg tror gelatina tar proteinene, og at det funker bedre ved lav temperatur fordi da kjeder de seg. Altså kobler seg sammen til lengre kjeder, ikke at de har lite å gjøre.
 
Aha, nå ble jeg veldig gira på å gå opp igjen den løypa :D
Done.Vil fortsatt påstå at det jeg sa stemmer ut i fra dette:

"The largest component of isinglass is collagen, which carries a net positive charge when it is dispersed in beer. The side chains attract the negatively charged yeast cells and the whole complex precipitates and can be removed from the beer"

Fra

Og fra egen epost-korrespondanse med en fra Murphy & Son om protaflock, som ikke er collagen, de virker "motsatt"

"No worries. Over dosing carrageenan means the flocc are less dense and float, under dosing leaves lots of protein behind so the cold wort is cloudy."

Min utheving med feite typer.

Braukaiser:

This is the case for collagen's (Gelatin or Isinglass) affect on yeast cells and to some extend the case for carrageen's (Irish Moss or Whirlfloc) affect on wort proteins
 
Jeg klarer ikke huske hva produktet heter men er sikker på det er de samme bokstavene 2 ganger som for eksempel magamaga, som det ikke heter, men var her på forumet jeg leste om det, så noen vet, det fungerer som gelatin, selv i romtemperatur.
Du tenker kanskje på agar agar. Et plante/algebasert alternativ til griseprodusert gelatin.
 
Tilbake
Topp