Jan Erik Johansen
Norbrygg-medlem
Er vel diastaticus du tenker på?
Ikke bruk Belle saison, den er ikke god synes jeg.
Ikke bruk Belle saison, den er ikke god synes jeg.
Veit at mangan skal skape oksidering, men har ikke merka at havre har forsårsake problemer, sjøl den visstnok har et visst innhiold av mangan. Har brukt en del Naked Golden Oats, og det blir godt, synes jeg. (Det er malt, ikke råfrukt.)Ja, jeg planla å bruke hvetemalt, var ikke tydelig på det i OP.
Så jeg antar følgende vil funke:
Meske i 20min@63C, trekke av 15l for IPA
Tilsette mesken noen hundre gram diastatisk malt, hvetemalt, og ev annen råfrukt, (er litt skeptisk til havre pga av mangan, foretrekker rug for fylde).
Meske videre 30 min, så heve temp, (stegmesk), mens avtrekket fortsetter å konvertere (på ca 63C).
Sette IPA til kok.
Skylle masken, sette NEIPA til kok.
…. ?
Dette er nok et dumt spørsmål...
Jeg har lyst å prøve meg på noe belgisk, men mener å huske at det er noen belgiske gjærtyper som er "umulig" å bli kvitt i ettertid, at de overtar gjæringskaret. Stemmer det, og isåfall hvilke typer?
Jeg skal ikke si noe om smak, men jeg innbiller meg at Belle kanskje er den man skal være mest forsiktig med. Men forøvrig skal det ikke være noe problem så lenge man har gode reingjøringsrutiner. Det kan eventuelt være en ide å reservere et gjæringskar for disse gjærtypene. Plastbøtter, som lett får riper, er vel spesielt utsatte, så om du bruker slike, er et eget kar verdt å overveie.Er vel diastaticus du tenker på?
Ikke bruk Belle saison, den er ikke god synes jeg.
Ja, malt har lavere innhold av mangan enn (tilsvarende) råfrukt, har jeg lest.Veit at mangan skal skape oksidering, men har ikke merka at havre har forsårsake problemer, sjøl den visstnok har et visst innhiold av mangan. Har brukt en del Naked Golden Oats, og det blir godt, synes jeg. (Det er malt, ikke råfrukt.)
Albino-gjær?Hei er dette normalt ? Har aldri sett at ølet ser sånn ut. Stått å gjære i 10 dager nå.Vis vedlegget 62894
Us-05Albino-gjær?
Hvor mye gjær pitchet du?Hei er dette normalt ? Har aldri sett at ølet ser sånn ut. Stått å gjære i 10 dager nå.Vis vedlegget 62894
1 pakkeHvor mye gjær pitchet du?
Hei er dette normalt ? Har aldri sett at ølet ser sånn ut. Stått å gjære i 10 dager nå.
Hei er dette normalt ? Har aldri sett at ølet ser sånn ut. Stått å gjære i 10 dager nå.Vis vedlegget 62894
Ikke noe som ikke er dyrere enn det kjøleskapet du ikke får kona med på. Men du behøver ikke gjære kaldt for å brygge f.eks. en god pils. Flere av de vanlige lagergjærene - men ikke alle - kan gjæres på ale-temperatur. Mest kjent for det er Fermentis w-34/70. Og nå har Lallemand kommet med en ny lagergjærtype (en helt ny hybrid av eubayanus og cerevisiae) som er ment for varmgjæring, Novalager.Et nytt dumt spørsmål fra meg: Jeg har overgjæret øl i noen år nå, av praktiske årsaker, og har lyst til å prøve noe nytt. Jeg har plassmangel og innkjøp av dedikert kjøleskap for å gjære på 10° er ikke noe fruen går med på Finnes det andre gode og praktiske løsninger for kaldgjæring?
Spennende! Takk for tips! Dette får kanskje bli den midlertidige løsningen til kidsa flytter ut og det blir plass til et ekstra kjøleskapIkke noe som ikke er dyrere enn det kjøleskapet du ikke får kona med på. Men du behøver ikke gjære kaldt for å brygge f.eks. en god pils. Flere av de vanlige lagergjærene - men ikke alle - kan gjæres på ale-temperatur. Mest kjent for det er Fermentis w-34/70. Og nå har Lallemand kommet med en ny lagergjærtype (en helt ny hybrid av eubayanus og cerevisiae) som er ment for varmgjæring, Novalager.
Sjekk hva @Holmentoppen har funnet ut: https://forum.norbrygg.no/threads/test-av-torrgjaer-for-varmgjaering-av-lagere.45529/
Du har også Ferminator som er en portabel temperaturkontroller av isopor: https://brewshop.no/produkt/utstyr/gjaering/kjoleenheter/ferminator-basicEt nytt dumt spørsmål fra meg: Jeg har overgjæret øl i noen år nå, av praktiske årsaker, og har lyst til å prøve noe nytt. Jeg har plassmangel og innkjøp av dedikert kjøleskap for å gjære på 10° er ikke noe fruen går med på Finnes det andre gode og praktiske løsninger for kaldgjæring?
Den der har jeg oversett. Den er ganske interessant, hvis den holder hva den lover. Den tar vel omtrent like mye plass som et lite kjøleskap, men den ser jo veldig praktisk ut. Faktisk noe å overveie for meg, også. (jeg har lurt litt på å investere i en glykolkjøler, men dette er jo rimeligere.)Du har også Ferminator som er en portabel temperaturkontroller av isopor: https://brewshop.no/produkt/utstyr/gjaering/kjoleenheter/ferminator-basic
Måla ligner vel mye på et lite kjøleskap: Dimensjoner ytre (L x B x H): 56cm x 56 cm x 65,1cmFordelen er jo at den ikke tar så mye større plass enn et gjæringskar, og så kan den demonteres/ pakkes bort når den ikke er i bruk. Den benytter jo elektrotermisk kjøling, så den vil nok bråke en god del. Slik som Kegeratorene til KegLand/KegKing, og 12V kjølebokser for den saks skyld.
Litt avhengig av gjæringstemp og romtemp, så kjører et elektrotermisk kjøleskap mye oftere, og i lengre perioder enn et kjøleskap. Så ville nok ikke hatt det i et oppholdsrom nei. Men har man en bod, garasje eller kjeller så burde det ikke være noe problem.Kjøleskap skal visst variere mellom 40 og 60. Trur det vi har, er sånn midt på treet, og det plager ikke meg. Har du unger, er sånt peanuts.
Du kan også gjære under trykk, noe som til en viss grad kompenserer for høyere temperatur.Et nytt dumt spørsmål fra meg: Jeg har overgjæret øl i noen år nå, av praktiske årsaker, og har lyst til å prøve noe nytt. Jeg har plassmangel og innkjøp av dedikert kjøleskap for å gjære på 10° er ikke noe fruen går med på Finnes det andre gode og praktiske løsninger for kaldgjæring?