Tråden for dumme spørsmål.

Med mindre du får fatt i undermodifisert malt, eller brygger med store mengder råfrukt (umalta korn), har det ingen hensikt med meskesteg under 60 grader - og det har faktisk helst negativ effekt. Det vil si at du kan gå rett på det/de stegene der alfa- og beta-amylasen, samt limit dekstrinasen, omdanner stivelsen i maltet til sukker.

Utmesk har ingen, eller helt minimal, hensikt. Et langt steg på rundt 72 grader brukes av flere - bl.a. meg - fordi det produseres glycoproteiner der, og de bidrar til munnfølelse og skumfasthet. Men det er ikke nødvendig. Effekten er ikke dramatisk.

Du kan gjennom valg av mesketemperatur innafor 63-72 grader, samt justering av pH og mesketid (disse har dog mindre betydning), til en viss grad påvirke både utbyttet og utgjæringsgraden. Maks utbytte og utgjæring får du på 65-67 grader. Fra og med 68 og oppover synker utgjæringsgraden med 4 prosentpoeng pr. grad. Det betyr først og fremst at du får mindre alkohol; smaken påvirkes veldig lite.

Årsaken til at utgjæringsgraden synker, er at beta-amylasen, som er hovedansvarlig for å danne gjærbart sukker, begynner å ødelegges når temperaturen går over 65 grader, og jo varmere det blir, jo fortere gå denne prosessen. (På den annen side jobber enzymene fortere jo varmere det blir, og det utjevner til en viss grad effekten av den raskere nedbrytinga av beta-amylasen ved høyere temperaturer.)

Når smaken i liten grad påvirkes, skyldes det at det trekkes ut like mye smaksstoffer sjøl om temperaturen varierer. Hvor mye smaksstoffer du får i ølet, bestemmes av mengden malt, så sjøl om du får ulik alkoholprosent ved mesking på 65 og 70 grader, vil ølet smake mer eller mindre helt likt.

Hvis du f.eks. vil ha en pils på 5%, kan du ved hjelp av dette styre smaksfylden. Du må bruke mer malt for å få de 5 prosentene dersom du mesker på 70 enn om du mesker på 65. Dermed blir det mer smaksfylde i den som meskes på 70 grader. I tysk pils er det mindre ønskelig enn i tsjekkisk pils, og derfor ser du også at de gjerne ikke meskes på samme temperatur.

Vil du gjøre det enkelt for deg sjøl, kan du stort sett meske nesten alt med bare ett steg - og da gjerne på 67 grader, som er en slags universaltemperatur.
For et funn du er @Finn Berger <3
 
Kjøpte et par speideltønner og syns gummipakningene har gulnet og lukter litt funky, også etter en runde med pbw. Noen som vet om koking gjør susen?
 
Kjøpte et par speideltønner og syns gummipakningene har gulnet og lukter litt funky, også etter en runde med pbw. Noen som vet om koking gjør susen?
Finner det ikke igjen. Tidligere i uka var det noen som slet med lukt i silikonslanger, da var løsningen klor. Se om du finner igjen innlegget.
 
Kjører to nye spørsmål. Kanskje ikke like dumt, men jeg lurer likevel.
Hvordan går dere frem når dere lager en oppskrift fra bunn av? Bestemmer dere for øltype og lar erfaringen lede? Eller sitter og leker i feks beersmith? Må innrømme at for meg virker det litt magisk, som svunne tiders aklymisters bedrifter :)

Og spørsmål to: Når regner dere en oppskrift for egen, når dere har tatt utgangspunkt i en annen, men byttet litt på malt og humle for eksempel?

Jeg hadde lageropptelling her i vår. Etterpå satt jeg utover kvbelden med Brewfather.app og lekte meg litt, sendte etterhvert pdf til en lokal bryggekompis. Fikk kjaps tilbake svar " Driv du å ska brygge schwarzbier Pær ? " Ehh, ja mulig det svarte jeg :p totalt ukjent med hvordan det øllet var. Sjekka med noen andre oppskrifter i den kategorien, å jada, det var ikke så feil det. Brygga 3 batcher av den nå med litt justeringer på humlebruk. Har forøvrig døpt den til SvartPær

Fint hjelpemiddel den altså
 
Jeg driver og designer nytt kjøkken og forsøker å få inn noe øl på tapp igjen. Er det noen som veit om et kjøleskap som får plass under en normal høyde kjøkkenbenk som har plass til et par fat?
 
Jeg driver og designer nytt kjøkken og forsøker å få inn noe øl på tapp igjen. Er det noen som veit om et kjøleskap som får plass under en normal høyde kjøkkenbenk som har plass til et par fat?
Elkjøp var første som dukka opp på Google for meg, det er et greit utvalg der ser det ut med første øyekast av kjøleskap som passer under kjøkkenbenk, eller til innbygging.

 
Jeg driver og designer nytt kjøkken og forsøker å få inn noe øl på tapp igjen. Er det noen som veit om et kjøleskap som får plass under en normal høyde kjøkkenbenk som har plass til et par fat?
Dette blir kanskje akkurat litt for høyt?

 
Elkjøp var første som dukka opp på Google for meg, det er et greit utvalg der ser det ut med første øyekast av kjøleskap som passer under kjøkkenbenk, eller til innbygging.

Spørsmålet er jo om de har plass til fat. Kan jo ta en @Kloakk og ta med meg et par fat på nærmeste Elkjøp. :D
 
Tilbake
Topp