Tråden for dumme spørsmål.

Lag en «snill amerikansk amber», humle forsiktig (min erfaring er i hvert fall at mye humlearoma/smak er en deal-breaker for mange). Karamell- og mørkt karamellmalt, heller enn Munich og gjæres med US-05.
Amber er absolutt en mulig kandidat.
Skal se på en oppskrift jeg brukte for lenge siden.
 
Denne er mørkere, lettdrikkelig og god! Oppskrift er å få tak i også:

Ja den der er god . Har brygget den for en god stund siden. Får kikke på oppskriften.
 
Hvor mørkt tenker du deg det?

En litt mørkere pilsnertype? Jeg har et øl jeg er godt fornøyd med, inspirert av Hansas Høstøl (som de dessverre ikke brygga i fjor). Det er et snilt og lettdrikkelig øl med litt farge, men ikke direkte mørkt; 13 EBC. Du finner oppskrifta her: https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/post-621282

Humla kan du bytte med Mittelfrüh, Saaz eller noe annet klassisk, og gjæren med en eller annen god lagertørrgjær. Eller du kan brygge det med 05. Da blir det noe som ligner litt på en bitter, vil jeg tru.

Legger du inn en liten dose Carafa Special II, kan du gjøre det mørkere og få inn et hint av røsta karakter. Det trur jeg kan bli godt.
Har egentlig slått fra meg tanken på å brygge mere lager. Har 40 liter pils ferdig. Så blir det 40 liter Skoddehav.
Så tenkte jeg på en Amber ish ale. Men ikke for mye humle og bitterhet i.
 
Jeg skal brygge øl til et bryllup.
Har det klart når det gjelder det lyse ølet, men jeg tenkte å ha et mørkere øl som er lettdrikkelig for de fleste.
Enkelt å lage, gjerne med US-05 eller annen tørrgjær.
Noen som har et bankers forslag ?

Nå får jeg vel så mange forslag at jeg blir bare enda mer forvirret.
Jeg ville gått for en ordinary bitter. Et øl som bøttes ned på engelske puber. (Den ble det i hvert fall til Stella overtok). Legg den gjerne i øvre sjikt av alkohostyrke.

Kan forøvrig nevne at jeg til et bryllup leide en slik Lintr(?) kjøle og tappemaskin. ølet var karbonert på forhånd, men jeg trykket det frem med luft. Fungerte veldig bra. Enkelt sammenlignet med å dra med seg CO2.
 
Jeg ville gått for en ordinary bitter. Et øl som bøttes ned på engelske puber. (Den ble det i hvert fall til Stella overtok). Legg den gjerne i øvre sjikt av alkohostyrke.

Kan forøvrig nevne at jeg til et bryllup leide en slik Lintr(?) kjøle og tappemaskin. ølet var karbonert på forhånd, men jeg trykket det frem med luft. Fungerte veldig bra. Enkelt sammenlignet med å dra med seg CO2.
Har litt trua på en bitter også.
Jeg skal dyrke fram Wlp 013 og da passer en bitter bra.
 
Tja, hvorfor ikke bare bruke lagergjær?
Har hengt meg litt opp i en lettdrikkelig ale med ikke alt for mye bitterhet og humle for å tekkes de som ikke liker det. Har på menyen en Skoddehavklone for de som liker litt bitterhet og en litt nøytral pils samt en pils med Sladek som har mye smak og aroma.
 
Altbier er en god middelvei mellom pils og ale.
Noe tid siden sist jeg brygget stilen, men en god stilart brygget med k-97.
Har ikke brygget altbier før.
Sikkert en god øl .
Men vet ikke om jeg skal teste den ut for første gang i ett bryllup.
 
Hadde den i ukens øl i fjor høst. Husker den som en god opplevelse, og den er ikke så forskjellig fra en Bitter egentlig.. Bare tyske ingredienser i stedet for engelske.

Godt poeng. Flere bruker erfaringer her.

 
Jeg takker for alle svar.
Som jeg fryktet er jeg mere forvirret nå enn før jeg spurte :p
Jeg havner antagelig på en bitter eller en Irsk rød.
Begge er maltdrevet og ikke så veldig bitter.
 
Jeg takker for alle svar.
Som jeg fryktet er jeg mere forvirret nå enn før jeg spurte :p
Jeg havner antagelig på en bitter eller en Irsk rød.
Begge er maltdrevet og ikke så veldig bitter.
Bare gi ølet et eget navn. Altbier og Bitter er ikke navn som trekker folk som er ukjent med øltypen.

"Jaa, den var jo ikkje så bitter den her då"
"Altbier? Gammalt øl?"

- Hørt på Hareid
 
Bare gi ølet et eget navn. Altbier og Bitter er ikke navn som trekker folk som er ukjent med øltypen.

"Jaa, den var jo ikkje så bitter den her då"
"Altbier? Gammalt øl?"

- Hørt på Hareid
Tausa og Drengen kanskje?
Hvem som er bitter er usikkert.
Går for en bitter tror jeg. Har Wlp 013 til dyrking nå .
 
Jeg takker for alle svar.
Som jeg fryktet er jeg mere forvirret nå enn før jeg spurte :p
Jeg havner antagelig på en bitter eller en Irsk rød.
Begge er maltdrevet og ikke så veldig bitter.
Hvis du ikke har startet ville jeg gått for en svært lys og lett pils med mais, type Astoria-ish, og en litt mer fruktig og fyldig ordinary bitter med 4.0% ABV i forholdet 2:1. Folk er ikke så glad i alle etter pils.
 
Hvis du ikke har startet ville jeg gått for en svært lys og lett pils med mais, type Astoria-ish, og en litt mer fruktig og fyldig ordinary bitter med 4.0% ABV i forholdet 2:1. Folk er ikke så glad i alle etter pils.
Skal tenke på det. Har også erfaring at folk helst vil ha lyse øl.
 
Førstegangsbrygger her. Har ikke noen som helst form for kontroll her haha:)
1. Kjøpte eplesaft i Hardanger og tømte lake tilsvarende 3kg sukker pr 25L. Fikk ikke målt OG..
2. Hadde karene opprinnelig på lagring i boden men pga manglende aktivitet i gjærlås (egentlig pga lekkasje i driten europris solgte meg) fikk jeg litt småpanikk, og flyttet jeg de til gjesterommet etter ca tre uker. I boden var det ca 8 grader og på gjesterommet ca 18.
3. Over tre mnd senere var det ikke lengre aktivitet i gjærlåsene, men da jeg målte SG var denne kun 1017.
4. I mangel på bedre forslag bestemte jeg meg for å stikke om, så jeg satt karene oppå en disk for å hjelpe med heverten.
Idag ser jeg at det er tidvis er ganske bra aktivitet i gjærlåsen, raskeste jeg har målt idag er 1 min mellom bloppene.

Hva er fornuftig å gjøre her?
Bør jeg bare stikke disse om, og la de fortsette å gå litt ?
Jeg vurderte å flaske på plastflasker pga den høye SGen..
 
Førstegangsbrygger her. Har ikke noen som helst form for kontroll her haha:)
1. Kjøpte eplesaft i Hardanger og tømte lake tilsvarende 3kg sukker pr 25L. Fikk ikke målt OG..
2. Hadde karene opprinnelig på lagring i boden men pga manglende aktivitet i gjærlås (egentlig pga lekkasje i driten europris solgte meg) fikk jeg litt småpanikk, og flyttet jeg de til gjesterommet etter ca tre uker. I boden var det ca 8 grader og på gjesterommet ca 18.
3. Over tre mnd senere var det ikke lengre aktivitet i gjærlåsene, men da jeg målte SG var denne kun 1017.
4. I mangel på bedre forslag bestemte jeg meg for å stikke om, så jeg satt karene oppå en disk for å hjelpe med heverten.
Idag ser jeg at det er tidvis er ganske bra aktivitet i gjærlåsen, raskeste jeg har målt idag er 1 min mellom bloppene.

Hva er fornuftig å gjøre her?
Bør jeg bare stikke disse om, og la de fortsette å gå litt ?
Jeg vurderte å flaske på plastflasker pga den høye SGen..
Her er det nok gjæren som har hatt tøffe forhold å jobbe under. Hva slags gjær, og hvor mye?
8C - lav temp. Gjæren synker/lite aktiv
18C - bra temp.
Etter omstikk tilføres oksygen - som får gjæren til å formere seg. Så starter aktivitet igjen.
I tillegg trenger cider gjærnæring - eplemost har veldig lite næring.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp