Takk for svar karer. Ikke et rått kvalitetstegn at det er stor variasjon på samme produkt kanskje. Blir vel en liten klage herifra og .
For dobbeltmesk i Brewtools 80 fyller jeg 50 liter meskevann og halvparten av malten. Lar renne av, og skyller opp til 50 liter igjen, neste halvpart malt inn. Løfter opp og lar renne av, tilbakefører all malt (eller så mye det er plass til) oppå den som allerede er i maltrøret og skyller til det kokevolumet jeg vil ha. 40 liter til gjæring ca 70% effektivitet, 60 liter til gjæring 75-80% effektivitet.Jeg planlegger å følge rådene jeg fikk i Birger tråden, altså meske malten i 2 omganger og ingen skylling, hva er en god kombo i forhold til malt/vann ratio under mesk? Og hva kan jeg forvente i forhold til SG og effektivitet?
Jeg vil tro at det kanskje skjedde tidlig i prosessen, hvis du hadde full drus på varmen fra mesketemperatur og varming til kok. Dessverre alltid en risiko når varmekilden er i bunn av kjelen. :/Jeg lurer på hva som er grunnen til at jeg brant kjele bunnen min så voldsomt i går?
Det var en snedig løsning og en veldig god effektivitet på et så stort øl.. Nå har jeg bare min lille BZ35 så jeg så for meg at ingen skylling var veien å gå?For dobbeltmesk i Brewtools 80 fyller jeg 50 liter meskevann og halvparten av malten. Lar renne av, og skyller opp til 50 liter igjen, neste halvpart malt inn. Løfter opp og lar renne av, tilbakefører all malt (eller så mye det er plass til) oppå den som allerede er i maltrøret og skyller til det kokevolumet jeg vil ha. 40 liter til gjæring ca 70% effektivitet, 60 liter til gjæring 75-80% effektivitet.
Jeg vil tro at det kanskje skjedde tidlig i prosessen, hvis du hadde full drus på varmen fra mesketemperatur og varming til kok. Dessverre alltid en risiko når varmekilden er i bunn av kjelen. :/
Du har nok bedre plass i din enn jeg har i min siden varmeelementene mine står på siden og da blir maltrøret mitt smalere enn ditt i forhold til diameter på kjelen. Til 20 liter 1.100 i en slik brygger hadde jeg gått for 22 liter meskevann, 6 kilo malt, skylt til 22 igjen, nye 6 kilo malt. Alt sammen oppi maltrøret og skylle til kokevolum (26ish kanskje?). Går fint å bruke meskepose inni maltrøret så slipper man så mye korn og partikler i bunn av kjelen. Jeg vurderer det ved neste dobbelmesk i Brewtools maskina også, tar bare ut senter røret og sirkulerer gjennom kjøler og tappeslange. Eller så bruker jeg bare åpen treveisventil under og vorlaufer med litermål som i gamle dager.Nå har jeg bare min lille BZ35 så jeg så for meg at ingen skylling var veien å gå?
20 liter blir nok litt heftig for min del, men utrolig at det i det hele tatt er mulig på en så liten maskin! Jeg siktet meg inn på 15 liter i karet så jeg får fylt et 12 liters fat, liker å karbonere kunstig før jeg flasker.Du har nok bedre plass i din enn jeg har i min siden varmeelementene mine står på siden og da blir maltrøret mitt smalere enn ditt i forhold til diameter på kjelen. Til 20 liter 1.100 i en slik brygger hadde jeg gått for 22 liter meskevann, 6 kilo malt, skylt til 22 igjen, nye 6 kilo malt. Alt sammen oppi maltrøret og skylle til kokevolum (26ish kanskje?). Går fint å bruke meskepose inni maltrøret så slipper man så mye korn og partikler i bunn av kjelen. Jeg vurderer det ved neste dobbelmesk i Brewtools maskina også, tar bare ut senter røret og sirkulerer gjennom kjøler og tappeslange. Eller så bruker jeg bare åpen treveisventil under og vorlaufer med litermål som i gamle dager.
Med nok malt og en strategi så blir det meste mulig. Handler jo bare om sukker konsentrasjon så man kan like fullt lage fem liter 1.100 i en 10-liters pinnekjøttkjele om man dypper meskeposen med 3 kilo malt to ganger nedi der.20 liter blir nok litt heftig for min del, men utrolig at det i det hele tatt er mulig på en så liten maskin!
Hvordan legger du inn et poly-gyle brygg i Brewfather? Og hvordan beregne justeringer?Med nok malt og en strategi så blir det meste mulig. Handler jo bare om sukker konsentrasjon så man kan like fullt lage fem liter 1.100 i en 10-liters pinnekjøttkjele om man dypper meskeposen med 3 kilo malt to ganger nedi der.
Lager det som en normal batch, og vannmengden følger jeg bare med på og regner i hodet, jeg veit jo avkoket og hvilket sluttvolum jeg skal ha. Vannjustering har jeg ikke peiling på egentlig, hiver bare nedi det Brewfather forteller meg at jeg bør!Hvordan legger du inn et poly-gyle brygg i Brewfather? Og hvordan beregne justeringer?
Hmmm, modig. Jeg tenker vel først og fremst hvordan pH blir påvirket. 20 liter skyllevann trenger knapt 2ml for å dra min pH fra 8 til 5, men med et meskevolum(korn+vann) på 19 liter må det hele 5ml 75% fosforsyre for å komme til 5,2.Lager det som en normal batch, og vannmengden følger jeg bare med på og regner i hodet, jeg veit jo avkoket og hvilket sluttvolum jeg skal ha. Vannjustering har jeg ikke peiling på egentlig, hiver bare nedi det Brewfather forteller meg at jeg bør!
For meg som har bløtt overflatevann er pH bare en bekymring på øl med bare pilsmalt eller stor andel hvetemalt. Da går det 5-10 ml melkesyre i meskevannet. Vørtere som for eksempel Rødskjegg er jo allerede på beregnet 5.37 pH med bare 1:3 klorid/sulfat (7 og 21 gram) i meskevannet. Det å ha syre i mørkere øl enn det igjen har jeg aldri tenkt over at er nødvendig, heller ei klype med natron for å runde av det røffe og litt for lav pH. Jeg har mine store tvil på om det er en dealbreaker at pH i mesk 1 og 2 varierer med noen tideler, ikke har jeg utstyr som er pålitelig nok til å justere så innmari nøye med heller, så jeg bekymrer meg om å kontrollere den delen av brygginga som lar seg kontrollere. I Birger nå i går brukte jeg vel totalt bare 6,5 gram klorid og 6,5 gram sulfat, og kan ikke forstå at jeg kunne klare å skille et øl uten disse gramma i en blind triangeltest. pH justering av skyllevannet er for meg langt ut i petimeter verden Når man uansett dobbeltmesker så blir aldri avrenningene så tynn at det skulle spille noen rolle vel? Justering av pH i kok hadde nok hatt større effekt enn å være ultra nøye i meskevann og skyllevann innbiller jeg meg.Hmmm, modig. Jeg tenker vel først og fremst hvordan pH blir påvirket. 20 liter skyllevann trenger knapt 2ml for å dra min pH fra 8 til 5, men med et meskevolum(korn+vann) på 19 liter må det hele 5ml 75% fosforsyre for å komme til 5,2.
Når det da er snakk om et øl med mye røstet malt og en poly-gyle så er det jo 2 ting som ganske drastisk vil være annerledes..
Kalkuleringene til Brewfather baserer seg jo på hva hele maltmengden vil tilføre, samtidig hva viskositet på vørteren gjør med bufferegenskapen til fosforsyre, så jeg ser for meg at det kan bli voldsomt galt
Bløtt vann ja, da er man jo litt tryggere, og selv jeg må i med et par gram natron når det er mye røstet malt involvert, og uten å ha prøvd å regne på det, tror jeg kanskje at hos meg med mitt vann fort kunne blitt store avvik, hvor stor rolle det spiller på det ferdige ølet har jeg derimot ingen aning om..For meg som har bløtt overflatevann er pH bare en bekymring på øl med bare pilsmalt eller stor andel hvetemalt. Da går det 5-10 ml melkesyre i meskevannet. Vørtere som for eksempel Rødskjegg er jo allerede på beregnet 5.37 pH med bare 1:3 klorid/sulfat (7 og 21 gram) i meskevannet. Det å ha syre i mørkere øl enn det igjen har jeg aldri tenkt over at er nødvendig, heller ei klype med natron for å runde av det røffe og litt for lav pH. Jeg har mine store tvil på om det er en dealbreaker at pH i mesk 1 og 2 varierer med noen tideler, ikke har jeg utstyr som er pålitelig nok til å justere så innmari nøye med heller, så jeg bekymrer meg om å kontrollere den delen av brygginga som lar seg kontrollere. I Birger nå i går brukte jeg vel totalt bare 6,5 gram klorid og 6,5 gram sulfat, og kan ikke forstå at jeg kunne klare å skille et øl uten disse gramma i en blind triangeltest. pH justering av skyllevannet er for meg langt ut i petimeter verden Når man uansett dobbeltmesker så blir aldri avrenningene så tynn at det skulle spille noen rolle vel? Justering av pH i kok hadde nok hatt større effekt enn å være ultra nøye i meskevann og skyllevann innbiller jeg meg.
Når det gjelder klorid og sulfat så tror jeg ikke det spiller en veldig stor rolle om du deler de opp eller bare bruker alt i meskevannet, vel har sett at noen av de som brygger neipa og bruker 10g klorid fordeler det.Snart skal jeg brygge et lett og lyst øl igjen, da kan jeg teste å dele opp klorid og sulfat mellom meskevann og skyllevann. Det er ikke at jeg ikke vil altså, for all del. Men jeg liker egentlig bare å gjøre det som jeg forstår både hvorfor, og hvilken effekt det har. Jeg er ingen kjemiker..
Water salts when sparging
I am used to doing full volume BIAB brewing and know how to calculate water additions that way. I may start doing some brews that will involve sparging. How is the water treatment different when doing full volume vs mash with sparge. Is it best to treat all the water first, then divide it up for...www.homebrewtalk.com
Jeg har ikke noe her, men effekten avhenger vel av hvor finhakka kliet er? Det skal jo helst være hele skall.Kan kli erstatte risskall, (rice hulls)? Noen som har testet? Kan det gi smak/astringens el likn.?