Tråden for dumme spørsmål.

Hmmm, modig. Jeg tenker vel først og fremst hvordan pH blir påvirket. 20 liter skyllevann trenger knapt 2ml for å dra min pH fra 8 til 5, men med et meskevolum(korn+vann) på 19 liter må det hele 5ml 75% fosforsyre for å komme til 5,2.

Når det da er snakk om et øl med mye røstet malt og en poly-gyle så er det jo 2 ting som ganske drastisk vil være annerledes..

Kalkuleringene til Brewfather baserer seg jo på hva hele maltmengden vil tilføre, samtidig hva viskositet på vørteren gjør med bufferegenskapen til fosforsyre, så jeg ser for meg at det kan bli voldsomt galt :(
For meg som har bløtt overflatevann er pH bare en bekymring på øl med bare pilsmalt eller stor andel hvetemalt. Da går det 5-10 ml melkesyre i meskevannet. Vørtere som for eksempel Rødskjegg er jo allerede på beregnet 5.37 pH med bare 1:3 klorid/sulfat (7 og 21 gram) i meskevannet. Det å ha syre i mørkere øl enn det igjen har jeg aldri tenkt over at er nødvendig, heller ei klype med natron for å runde av det røffe og litt for lav pH. Jeg har mine store tvil på om det er en dealbreaker at pH i mesk 1 og 2 varierer med noen tideler, ikke har jeg utstyr som er pålitelig nok til å justere så innmari nøye med heller, så jeg bekymrer meg om å kontrollere den delen av brygginga som lar seg kontrollere. I Birger nå i går brukte jeg vel totalt bare 6,5 gram klorid og 6,5 gram sulfat, og kan ikke forstå at jeg kunne klare å skille et øl uten disse gramma i en blind triangeltest. pH justering av skyllevannet er for meg langt ut i petimeter verden :p Når man uansett dobbeltmesker så blir aldri avrenningene så tynn at det skulle spille noen rolle vel? Justering av pH i kok hadde nok hatt større effekt enn å være ultra nøye i meskevann og skyllevann innbiller jeg meg.
 
For meg som har bløtt overflatevann er pH bare en bekymring på øl med bare pilsmalt eller stor andel hvetemalt. Da går det 5-10 ml melkesyre i meskevannet. Vørtere som for eksempel Rødskjegg er jo allerede på beregnet 5.37 pH med bare 1:3 klorid/sulfat (7 og 21 gram) i meskevannet. Det å ha syre i mørkere øl enn det igjen har jeg aldri tenkt over at er nødvendig, heller ei klype med natron for å runde av det røffe og litt for lav pH. Jeg har mine store tvil på om det er en dealbreaker at pH i mesk 1 og 2 varierer med noen tideler, ikke har jeg utstyr som er pålitelig nok til å justere så innmari nøye med heller, så jeg bekymrer meg om å kontrollere den delen av brygginga som lar seg kontrollere. I Birger nå i går brukte jeg vel totalt bare 6,5 gram klorid og 6,5 gram sulfat, og kan ikke forstå at jeg kunne klare å skille et øl uten disse gramma i en blind triangeltest. pH justering av skyllevannet er for meg langt ut i petimeter verden :p Når man uansett dobbeltmesker så blir aldri avrenningene så tynn at det skulle spille noen rolle vel? Justering av pH i kok hadde nok hatt større effekt enn å være ultra nøye i meskevann og skyllevann innbiller jeg meg.
Bløtt vann ja, da er man jo litt tryggere, og selv jeg må i med et par gram natron når det er mye røstet malt involvert, og uten å ha prøvd å regne på det, tror jeg kanskje at hos meg med mitt vann fort kunne blitt store avvik, hvor stor rolle det spiller på det ferdige ølet har jeg derimot ingen aning om..

Jeg får se nærmere på det når jeg har bestemt meg for hvilken metode jeg går for, for ender jeg opp med parti-gyle med egen grytemesk av krystall og røstet malt må jeg nok ta hensyn til de individuelle meskene, men jaja den tid den sorg :)
 
Snart skal jeg brygge et lett og lyst øl igjen, da kan jeg teste å dele opp klorid og sulfat mellom meskevann og skyllevann. Det er ikke at jeg ikke vil altså, for all del. Men jeg liker egentlig bare å gjøre det som jeg forstår både hvorfor, og hvilken effekt det har. Jeg er ingen kjemiker..

 
Snart skal jeg brygge et lett og lyst øl igjen, da kan jeg teste å dele opp klorid og sulfat mellom meskevann og skyllevann. Det er ikke at jeg ikke vil altså, for all del. Men jeg liker egentlig bare å gjøre det som jeg forstår både hvorfor, og hvilken effekt det har. Jeg er ingen kjemiker..

Når det gjelder klorid og sulfat så tror jeg ikke det spiller en veldig stor rolle om du deler de opp eller bare bruker alt i meskevannet, vel har sett at noen av de som brygger neipa og bruker 10g klorid fordeler det.

Og som sagt, det er vel først og fremst pH jeg tenker på, natron, viskositet og det røsta maltet er hva jeg ser for meg som kan skape betydelige avvik, ikke klorid og sulfat :)
 
Kan kli erstatte risskall, (rice hulls)? Noen som har testet? Kan det gi smak/astringens el likn.?
Jeg har ikke noe her, men effekten avhenger vel av hvor finhakka kliet er? Det skal jo helst være hele skall.

Et annet sprøsmål: Vil du få med mye betaglukaner? Det øker viskositeten, så vinninga kan i så fall fort gå opp i spinninga. Risskall har også betaglukaner, men kanskje mindre? Dette veit jeg ikke noe om, men leiter du litt, finner du sikkert noe:).

Astringens hadde jeg ikke bekymra meg så mye for - så lenge du har styr på pH under skyllinga.
 
Diskusjon om kjøp fra Humlegården er splittet hit.

Humlegården har ei kilopakke med Antioxin SMB som jeg gjerne skulle hatt kloa i. Jeg har brukt stoffet ei stund nå, og trur det kanskje har noe for seg. Ingen revolusjon, men hvorfor ikke? Det er jo bare å hive det oppi sammen med saltene, og det koster ikke all verden.

Er det noen som veit om det er mulig å få tak I Brewtan B her på berget? Det er jo et alternativ. Da kan man bare blande det og sulfitten. (Askorbinsyra er antakelig mindre viktig, og kan visst ha uønska effekter, også.)
 
Sist redigert av en moderator:
Er det noen som har erfaringer med å handle med Humlegården nylig? De har ei kilopakke med Antioxin SMB som jeg gjerne skulle hatt kloa i. Jeg har brukt stoffet ei stund nå, og trur det kanskje har noe for seg. Ingen revolusjon, men hvorfor ikke? Det er jo bare å hive det oppi sammen med saltene, og det koster ikke all verden.

Er det noen som veit om det er mulig å få tak I Brewtan B her på berget? Det er jo et alternativ. Da kan man bare blande det og sulfitten. (Askorbinsyra er antakelig mindre viktig, og kan visst ha uønska effekter, også.)

Du kan få både Antioxin og askorbinsyre av meg, men må vente en månedstid
Fortell gjerne hvilke uønska effekter askorbinsyra kan gi
Jeg bruker det sammen med siste tørrhumla i IPA og har ikke merket noen uønska effekter. En liten helsegevinst skal det jo også være
 
Du kan få både Antioxin og askorbinsyre av meg, men må vente en månedstid
Fortell gjerne hvilke uønska effekter askorbinsyra kan gi
Jeg bruker det sammen med siste tørrhumla i IPA og har ikke merket noen uønska effekter. En liten helsegevinst skal det jo også være
LODO-folket mener visst at det kan ha oksideringseffekt. Det er bare noe jeg snappa opp i en podcast, så det er i høyeste grad uautorisert sladder. Men jeg har hørt det før, også. George Fix ytrer seg skeptisk om det i Principles of Brewing Science, men han er generelt skeptisk til å bekjempe oksidering med tilsetninger.

Helsegevinsten trur jeg er heller tvilsom. Askorbinsyre er vel rett og slett C-vitamin, og det får de aller fleste av oss nok av gjennom mat og drikke.

Sitter du med et større lager av antioksin?
 
LODO-folket mener visst at det kan ha oksideringseffekt. Det er bare noe jeg snappa opp i en podcast, så det er i høyeste grad uautorisert sladder. Men jeg har hørt det før, også. George Fix ytrer seg skeptisk om det i Principles of Brewing Science, men han er generelt skeptisk til å bekjempe oksidering med tilsetninger.

Helsegevinsten trur jeg er heller tvilsom. Askorbinsyre er vel rett og slett C-vitamin, og det får de aller fleste av oss nok av gjennom mat og drikke.

Sitter du med et større lager av antioksin?

Ja, burde kanskje presisert kan være en helsegevinst, men sikkert unødvendig med tilsetninger. Farlig er det neppe
 
Skulle også gjerne vist vilken mekanisme som er involvert når det er kjent for å ha motsatt effekt og mye brukt som antioksidant med god effekt
 
Jeg handler Antioxin hos norsk butikk i mindre kvanta. Noe høyere kilopris, men så støtter man en lokal butikk med noen kroner og det brukes så lite av dette stoffet at prisforskjellen per brygg er marginal.

 
Skulle også gjerne vist vilken mekanisme som er involvert når det er kjent for å ha motsatt effekt og mye brukt som antioksidant med god effekt
Dette trur jeg er relevant: https://brewingforward.com/wiki/Ascorbic_acid
Jeg handler Antioxin hos norsk butikk i mindre kvanta. Noe høyere kilopris, men så støtter man en lokal butikk med noen kroner og det brukes så lite av dette stoffet at prisforskjellen per brygg er marginal.

Godt poeng. Det er jo peanuts i den store sammenhengen:).
 
Prøver Milwaukee 885 for første gang i dag. Noen dråper på og det viser 64. Lar det stå litt og det øker javnt og trutt til 67 med samme prøven på. Hydrometer viser 62 !
 
Jeg har makan. Slik gjør jeg:
1. Lar det stå i romtemperatur.
2. Har litt vann stående sammen med det slik at det får samme temp. Bruker det til å kalibrere med.
3. Prøven kjøler jeg ned mot romtemp. Det går kjemperaskt siden det ikke er mange dråpene.
4. Drypper på noen dråper og måler.
Ser etter at temperaturen ikke endrer seg dramatisk. Det har ATC, men det er ikke nok til å korrigere for veldig avvikende temperaturer.
 
Prøver Milwaukee 885 for første gang i dag. Noen dråper på og det viser 64. Lar det stå litt og det øker javnt og trutt til 67 med samme prøven på. Hydrometer viser 62 !
Med varm vørter tar det litt tid før instrumentet viser riktig. Og jeg har kommet til at refraktometer viser ca 10 % mer enn hydrometer, testet opp mot flere hydrometer.
 
Prøver Milwaukee 885 for første gang i dag. Noen dråper på og det viser 64. Lar det stå litt og det øker javnt og trutt til 67 med samme prøven på. Hydrometer viser 62 !
Jeg opplever også at det bruker litt tid på å stabilisere hvis vørter er varm. Henter en prøve med pipette og kjøler ned under springen. Holder hånda over og trykker to tre ganger på read. Holder hånda over også ved kalibrering. Opplever mer stabile målinger da. Ikke sjekka opp mot hydrometer men veldig samsvar mot de to tiltene jeg bruker.
 
Tilbake
Topp