Tråden for dumme spørsmål.

Er det noen som har erfaringer med å handle med Humlegården nylig? De har ei kilopakke med Antioxin SMB som jeg gjerne skulle hatt kloa i. Jeg har brukt stoffet ei stund nå, og trur det kanskje har noe for seg. Ingen revolusjon, men hvorfor ikke? Det er jo bare å hive det oppi sammen med saltene, og det koster ikke all verden.

Er det noen som veit om det er mulig å få tak I Brewtan B her på berget? Det er jo et alternativ. Da kan man bare blande det og sulfitten. (Askorbinsyra er antakelig mindre viktig, og kan visst ha uønska effekter, også.)

Du kan få både Antioxin og askorbinsyre av meg, men må vente en månedstid
Fortell gjerne hvilke uønska effekter askorbinsyra kan gi
Jeg bruker det sammen med siste tørrhumla i IPA og har ikke merket noen uønska effekter. En liten helsegevinst skal det jo også være
 
Du kan få både Antioxin og askorbinsyre av meg, men må vente en månedstid
Fortell gjerne hvilke uønska effekter askorbinsyra kan gi
Jeg bruker det sammen med siste tørrhumla i IPA og har ikke merket noen uønska effekter. En liten helsegevinst skal det jo også være
LODO-folket mener visst at det kan ha oksideringseffekt. Det er bare noe jeg snappa opp i en podcast, så det er i høyeste grad uautorisert sladder. Men jeg har hørt det før, også. George Fix ytrer seg skeptisk om det i Principles of Brewing Science, men han er generelt skeptisk til å bekjempe oksidering med tilsetninger.

Helsegevinsten trur jeg er heller tvilsom. Askorbinsyre er vel rett og slett C-vitamin, og det får de aller fleste av oss nok av gjennom mat og drikke.

Sitter du med et større lager av antioksin?
 
LODO-folket mener visst at det kan ha oksideringseffekt. Det er bare noe jeg snappa opp i en podcast, så det er i høyeste grad uautorisert sladder. Men jeg har hørt det før, også. George Fix ytrer seg skeptisk om det i Principles of Brewing Science, men han er generelt skeptisk til å bekjempe oksidering med tilsetninger.

Helsegevinsten trur jeg er heller tvilsom. Askorbinsyre er vel rett og slett C-vitamin, og det får de aller fleste av oss nok av gjennom mat og drikke.

Sitter du med et større lager av antioksin?

Ja, burde kanskje presisert kan være en helsegevinst, men sikkert unødvendig med tilsetninger. Farlig er det neppe
 
Skulle også gjerne vist vilken mekanisme som er involvert når det er kjent for å ha motsatt effekt og mye brukt som antioksidant med god effekt
 
Jeg handler Antioxin hos norsk butikk i mindre kvanta. Noe høyere kilopris, men så støtter man en lokal butikk med noen kroner og det brukes så lite av dette stoffet at prisforskjellen per brygg er marginal.

 
Skulle også gjerne vist vilken mekanisme som er involvert når det er kjent for å ha motsatt effekt og mye brukt som antioksidant med god effekt
Dette trur jeg er relevant: https://brewingforward.com/wiki/Ascorbic_acid
Jeg handler Antioxin hos norsk butikk i mindre kvanta. Noe høyere kilopris, men så støtter man en lokal butikk med noen kroner og det brukes så lite av dette stoffet at prisforskjellen per brygg er marginal.

Godt poeng. Det er jo peanuts i den store sammenhengen:).
 
Prøver Milwaukee 885 for første gang i dag. Noen dråper på og det viser 64. Lar det stå litt og det øker javnt og trutt til 67 med samme prøven på. Hydrometer viser 62 !
 
Jeg har makan. Slik gjør jeg:
1. Lar det stå i romtemperatur.
2. Har litt vann stående sammen med det slik at det får samme temp. Bruker det til å kalibrere med.
3. Prøven kjøler jeg ned mot romtemp. Det går kjemperaskt siden det ikke er mange dråpene.
4. Drypper på noen dråper og måler.
Ser etter at temperaturen ikke endrer seg dramatisk. Det har ATC, men det er ikke nok til å korrigere for veldig avvikende temperaturer.
 
Prøver Milwaukee 885 for første gang i dag. Noen dråper på og det viser 64. Lar det stå litt og det øker javnt og trutt til 67 med samme prøven på. Hydrometer viser 62 !
Med varm vørter tar det litt tid før instrumentet viser riktig. Og jeg har kommet til at refraktometer viser ca 10 % mer enn hydrometer, testet opp mot flere hydrometer.
 
Prøver Milwaukee 885 for første gang i dag. Noen dråper på og det viser 64. Lar det stå litt og det øker javnt og trutt til 67 med samme prøven på. Hydrometer viser 62 !
Jeg opplever også at det bruker litt tid på å stabilisere hvis vørter er varm. Henter en prøve med pipette og kjøler ned under springen. Holder hånda over og trykker to tre ganger på read. Holder hånda over også ved kalibrering. Opplever mer stabile målinger da. Ikke sjekka opp mot hydrometer men veldig samsvar mot de to tiltene jeg bruker.
 
Jeg tror ikke du kan regne ut det. Regner med at du i dag ønsker 1.060 som før- kok SG, slik at du når 1.066 etter koking.
Jeg pleier å ikke tilsette alt skyllevannet, flytter over meskerøret til et sted der jeg kan samle opp videre avrenning. Så rører jeg godt i vørteren for å sikre jevn SG. Tar så en prøve og ser om jeg er i nærheten av preboil. Er jeg over kan jeg flytte tilbake meskerøret og skylle mer for å redusere preboil SG. Er jeg under kan jeg koke lenger eller tilsette DME.
 
Kan jeg finne ut hva OG blir før jeg har skylt ? 55 liter med SG 1062. Skal skylle med 13 liter
Som Terje sier, nei, problemet er at du ikke vet hvor mye sukker du får med.

-- TLDR --
Hvis du ikke hadde fått med noe sukker, ville du endt med (62*55)/(55+13) = 50, så OG, eller egentlig PBG (pre boil gravity) ville vært 1.050 (og skyllingen ville vært rimelig bortkastet...) Sannsynligvis vil det første du skyller ut ha samme SG som vørteren også går det nedover. Hvis du skyller perfekt, så du skylt ut alt og slutter å skylle akkurat når det ikke er mer sukker som kommer ut og sukkerinnholdet går lineært ned, vil skyllevannet ha en gjennomsnittlig SG på halvparten av SG på vørteren før skylling, altså 1031. Da ville beregningen vært (62*55 + 31*13)/(55+13) = 56, altså PBG på 1.056.

Jeg regner med at med en god skylling så ender man omtrent i det farvannet, altså

PBG = 1000 + (vol vørter * OG + vol skyll *OG/2)(vol vørter + vol skyll)

(Takk for spørsmålet! Jeg har tenkt på dette noen ganger når jeg har skylt, men aldri satt meg ned og regnet på det.)
 
Sist redigert:
Denne kunne jeg egentlig postet både her og i bryggertabber, men:

Jeg brygget en batch tsjekkisk pils i kveld, og når kok var ferdig og jeg skulle flytte vannslangen over fra dampkondensator til motstrømskjøler, oppdaget jeg at den mest sannsynlig har stått med vannet avstengt under hele koket. Så ingen vanntilførsel til dampkondensator.

Det rant VELDIG godt fra avløpet til kondensatoren under bruk (som normalt, egentlig), og etter kok var volum omtrent som forventet. Spørsmålet er da: Har dette noe å si for brygget? Jeg klarer ikke helt å se at det kan ha noen betydning så lenge jeg har fått avkoket jeg ville, men klarer ikke helt å roe meg før jeg har fått bekreftelse her inne fra :p
 
Kan jeg finne ut hva OG blir før jeg har skylt ? 55 liter med SG 1062. Skal skylle med 13 liter
Jeg fører statistikk for dette for hvert brygg, nettopp for å kunne ha en ide selv. Det vil jo variere fra oppsett til oppsett, men slik ser det ut for meg:

BatchTypeForventetEffektivitetSG før skyllingSG før kokTap ved skyllingSG etter kokØkt ved kokOGForventet OGTop-up
13​
Holmens
79%​
73.31%​
1.078​
1.054​
0.024​
1.056​
0.002​
1.045​
1.050​
0.011​
14​
Tsjekker
78%​
67.53%​
1.075​
1.050​
0.025​
1.057​
0.007​
1.046​
1.048​
0.011​
15​
Helles
70%​
78.56%​
1.088​
1.065​
0.023​
1.070​
0.005​
1.048​
1.048​
0.022​
16​
Holmens
73%​
68.57%​
1.080​
1.060​
0.020​
1.064​
0.004​
1.049​
1.050​
0.015​
17​
Tsjekker
73%​
80.50%​
1.088​
1.065​
0.023​
1.068​
0.003​
1.048​
1.048​
0.020​
18​
Helles
73%​
74.91%​
1.083​
1.060​
0.023​
1.065​
0.005​
1.046​
1.047​
0.019​
19​
Sam Adams
73%​
82.56%​
1.086​
1.071​
0.015​
1.080​
0.009​
1.047​
1.049​
0.033​
VELDIG treg skylling
20​
Preussen
72%​
78.81%​
1.092​
1.066​
0.026​
1.075​
0.009​
1.047​
1.049​
0.028​
21​
Gunnish
73%​
81.07%​
1.073​
1.060​
0.013​
1.064​
0.004​
1.042​
1.042​
0.022​
Treg skylling
22​
Helles
73%​
77.40%​
1.084​
1.062​
0.022​
1.070​
0.008​
1.047​
1.047​
0.023​
 
Jeg fører statistikk for dette for hvert brygg, nettopp for å kunne ha en ide selv. Det vil jo variere fra oppsett til oppsett, men slik ser det ut for meg:

BatchTypeForventetEffektivitetSG før skyllingSG før kokTap ved skyllingSG etter kokØkt ved kokOGForventet OGTop-up
13​
Holmens
79%​
73.31%​
1.078​
1.054​
0.024​
1.056​
0.002​
1.045​
1.050​
0.011​
14​
Tsjekker
78%​
67.53%​
1.075​
1.050​
0.025​
1.057​
0.007​
1.046​
1.048​
0.011​
15​
Helles
70%​
78.56%​
1.088​
1.065​
0.023​
1.070​
0.005​
1.048​
1.048​
0.022​
16​
Holmens
73%​
68.57%​
1.080​
1.060​
0.020​
1.064​
0.004​
1.049​
1.050​
0.015​
17​
Tsjekker
73%​
80.50%​
1.088​
1.065​
0.023​
1.068​
0.003​
1.048​
1.048​
0.020​
18​
Helles
73%​
74.91%​
1.083​
1.060​
0.023​
1.065​
0.005​
1.046​
1.047​
0.019​
19​
Sam Adams
73%​
82.56%​
1.086​
1.071​
0.015​
1.080​
0.009​
1.047​
1.049​
0.033​
VELDIG treg skylling
20​
Preussen
72%​
78.81%​
1.092​
1.066​
0.026​
1.075​
0.009​
1.047​
1.049​
0.028​
21​
Gunnish
73%​
81.07%​
1.073​
1.060​
0.013​
1.064​
0.004​
1.042​
1.042​
0.022​
Treg skylling
22​
Helles
73%​
77.40%​
1.084​
1.062​
0.022​
1.070​
0.008​
1.047​
1.047​
0.023​
Du har store avvik mellom forventet og reell effektivitet. Hva baserer du forventet effektivitet på?
 
Tilbake
Topp