Finn Berger
Moderator
Trur du må ha uhorvelige mengder. Det blir tynt øl.Vel, jeg får prøve med isbiter neste gang da. Hvis ingen andre har turt![]()
Trur du må ha uhorvelige mengder. Det blir tynt øl.Vel, jeg får prøve med isbiter neste gang da. Hvis ingen andre har turt![]()
Trur du må ha uhorvelige mengder. Det blir tynt øl.
hmm - schwunger greit nok her. Du skal jo bare ha bevegelse i vørteren rundt kjøler'n. Når jeg har kjølt ned, tar jeg den så klart ut, og så roterer jeg vørter'n med spaden et par minutter for å få samla trubet mest mulig i midten.
Tja, om 20 liter på 100 grader skal avkjøles til 80 grader, tipper jeg du trenger 4 liter is (20%) ved 0 grader. Da blir vel vørteren litt tynn?Vel, jeg får prøve med isbiter neste gang da. Hvis ingen andre har turt![]()
Tja, om 20 liter på 100 grader skal avkjøles til 80 grader, tipper jeg du trenger 4 liter is (20%) ved 0 grader. Da blir vel vørteren litt tynn?
Og det hindrer at dine fire kilo isbiter blir til fire liter vann?Nei, for du glemmer faseovergangen. Det tar mye varmenergi
Og det hindrer at dine fire kilo isbiter blir til fire liter vann?
Prøv i tilfelle med mange små isbiter.
En stor klump tror jeg ikke blir så effektiv.
Den Wikipediaen der er jeg for trøtt til å sette meg inn i nå, om det noen gang blir noe av det.. Du får gi det et forsøk, men test på kjøkkenet først kanskje å koke opp en liter vann og ha to hundre gram isbiter i det kokende vannet. Tenker nok at du ender relativt fort opp med 1,2 liter vann i kjelen på rundt 70 grader.Du trenger ikke 4 kilo is
![]()
Phase transition - Wikipedia
en.wikipedia.org
Bruker du vann eller is til å kjøle ned cola'n din?
Hvorfor ikke bruke isbitposer, eller en eller annen form for beholder som er tett? De kan du ta ut etterpå og slipper utvanning. Kan også dyppes i starsan på forhånd for å desinfisere.Vel, jeg får prøve med isbiter neste gang da. Hvis ingen andre har turt![]()
Jeg har en stengeventil rett før kjølespiralen, da er det gjort i en håndvending å stoppe vannet.Jo, men den blir på en måte i veien for malstrøm effekten. Også syntes jeg det er litt "klønete" og kjøle litt ned. Stenge og kjøle ned igjen
Nedkjøling er no' j.... rørRører du rundt i vørtern etter du har kjølt ned? Det gjør ikke jeg
Da må du nok opp i et par kilo is hvis du skal ned til 80 grader. Hvis avkjølingen hadde fortsatt like effektivt ned til 80 så hadde 1,5 kg vært nok. Men den gjør jo ikke det, jo lenger ned i temperatur jo mer is for å avkjøle en grad.Jeg prøvde nå med 25 g is i 1 liter kokende vann. Tok kjelen av plata, rørte rundt og målte rett etter isen hadde smelta
Da var temperaturen 92 C.
Skalert opp til 20 liter hadde det da blitt 500 g is for å nå 92 C
Tilsvarende hadde jeg trengt 1800 ml iskaldt vann ved 0 C
Da må du nok opp i et par kilo is hvis du skal ned til 80 grader. Hvis avkjølingen hadde fortsatt like effektivt ned til 80 så hadde 1,5 kg vært nok. Men den gjør jo ikke det, jo lenger ned i temperatur jo mer is for å avkjøle en grad.
Synes dette høres mer styrete ut enn å bruke kjølespiralen. Du trenger jo ikke så veldig kraftig whirlpool under humletilsettinga. Det er viktigere å gjøre det for å samle sammen rusk og rask i midten av kjelen når du har tatt ut kjøleren.
Vann har en varmekapasitetbpå ca 4 kJ/(kg K). Her skal du kjøle ned (ca) 20 kg 20 grader, så du skal kvitte bryggekjelen med 20 x 20 x 4 kJ = 1600 kJ. Is har en smelteentalpi på (ca) 6 kJ/mol, så du trenger 1600/6 mol is = 267mol is. 1 mol is eller vann er 18 gram,.så.å slenge i 266 x18 gram = ca 5 kg is skulle ta deg dit du vil (gadd ikke ta frem.kalkulator, så bare goderegning her, )