1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tysk pilsner, synspunkter på oppskriften?

En tråd i 'Brygging' startet av Stikkaren, 13 Jun 2018 kl 21:36.

  1. Stikkaren

    Stikkaren
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei!
    Er ny på forumet og i Norbrygg etter en tid som "hangaround".
    Brygger med BIAB og har vel 10 all grain batcher på cv'en så langt. Ingen veteran altså men læringskurven er bratt.
    Har så langt holdt meg til ale da jeg ikke har hatt muligheter for kjøling/temperaturkontroll før nå.
    Til helgen er det planlagt brygging av pilsner og har satt sammen følgende oppskrift.

    "Was ist los Harry?"
    Tysk pils

    OG: 1.045
    FG: 1.008
    IBU: 31.4
    Batch size: 25 liter

    Malt:
    5.5kg Bohemian pilsner malt

    Humle:
    55 gr Mittelfrüh 90 min
    50 gr Mittelfrüh 5 min
    60 gr Mittelfrüh 0 min

    Irish moss og gjærnæring på 15min.

    Koketid 90 min

    Mesking på 55 grader i 15 min, 67 grader i 60 min og 77 grader i 5 min.

    Tilføres ren oksygen 1l pr.min i 2 min.

    Gjær: 4 pakker rehydrert W34/70, gjæres etter "hurtigmetoden" som beskrevet på Bryggselv sin blogg.

    Noen som ser noe som skurrer veldig her eller ser dette greit ut?
    Er ute etter en harmonisk crisp pilsner ala Sundbytunets Kjellerpils/gardspils.

    Noen forslag til hvor jeg kan "kvitte" meg med de siste grammene humle?
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ser nokså greit nok ut, det der. Men du kan sikkert bruke noe annet til bitterhumle - Perle f.eks. - og samtidig jekke opp IBU til 40. Det ser jo ut som en nordtysk pils, og den skal ha litt bittersnert. (Og så kan du ikke legge den til München:p.) Så holder det med ei pakke Mittelfrüh, tenker jeg.
     
  3. Stikkaren

    Stikkaren
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for innspill!

    Da bumper jeg IBU'en litt opp.

    Tenker jeg bruker det meste av de 2 x 100 grammene med Mittelfrüh til denne pionerbatchen så kjører jeg med annen bitterhumle ved neste korsvei.
    Kan leve med litt grønn grøt i gryta denne gang:)
     
    Stig Aa. og LarsUlv liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvis du ikke justerer pH med syre ville jeg brukt en andel syremalt og (ikke spør meg hvor mye, jeg aner ikke), så lyse øl blir fort dølle med høy pH. Og du har ikke så mange fioliner annet enn maltet å spille på. En av de ansatte på bryggersjappa bør kunne svare på hvor mye ish som trengs.

    Er ikke det der vanvittig mye senhumle? 4.4g/l fra 5 minutter og inn. Det spørs jo veldig på prosessen forsåvidt. Kanskje det er greit?
     
    Botnen liker dette.
  5. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Helt enig med @Miguel.. skulle akkurat til å skrive at syremalt er en positiv tilvekst i den oppskriften der.. sitter faktisk ned en 100% pilsner/mittelfruh pils nå, der jeg la til 3.4% syremalt. Det gir pils litt mer snert.
    Ellers er jeg også tilhenger av fwh, men det trenger vi ikke diskutere her :D
     
  6. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis det er din første lagerøl, ville jeg ikke ha styrt med syremalt. Få kontroll på gjæringen først. Humleskjema ser fint ut (men kan godt bytte ut bitterhumla, som Finn sier, men er ikke avgjørende).God pils har godt med humle.
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg ville faktisk brukt syremalt selv om det er første ølet. Trenger ikke regne noe på det eller bry seg noe om det. Bare spør hvor mye ish som trengs og ta den ish-mengden og ikke tenk mer på det. Det forandrer ikke noe på det å måtte tenke på noe mer enn man trenger å tenke på fra før. Men det gjør ølet et knepp bedre, selv om man ikke vet hvorfor.
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg ville faktisk brukt syremalt selv om det er første ølet. Trenger ikke regne noe på det eller bry seg noe om det. Bare spør hvor mye ish som trengs og ta den ish-mengden og ikke tenk mer på det. Det forandrer ikke noe på det å måtte tenke på noe mer enn man trenger å tenke på fra før. Men det gjør ølet et knepp bedre, selv om man ikke vet hvorfor.
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Nå er forumet mongo igjen.
     
    Botnen liker dette.
  10. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg brukte 110g syremalt til 3kg pilsner. Ble bra det, og da er vi på 3,6%. Det var jo alldeles ikke noe styr med det.....?
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Syremalt er veldig greit. Jeg bruker alltid det nå på lyse øl. 200 gr til 5 kg malt. Da bruker jeg også til sammen en teskje kalsiumsulfat/ - klorid i mesken (og ditto i kok), som også bidrar til å senke pHen . Da sikter jeg mot en pH i mesken på 5,2. Men jeg har litt hardere vann enn vanlig.
     
  12. Stikkaren

    Stikkaren
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mange gode innspill her, takker!

    Får tak i en dæsj syremalt så den blir med i mesken.

    Den lille kjemiker-settet har jeg ikke kjøpt inn men det er nok et spørsmål om tid det også.
    Fokus til nå har vært å få til noenlunde konsistent utbytte og jevn gjæring.
    Liker å holde oppskriftene enkle, da jeg er fersk som hjemmebrygger men det er alltid gøy med triks som ikke medfører mye ekstra arbeid
     
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Har brygget tysk pilsner mange ganger, og er helt enig i det med syremalt. 150 - 200 g per 25 liters batch. Jeg ville (om du ikke har kjøpt inn allerede) brukt tysk pilsnermalt og droppet proteinsteget på 55 grader. Det er en reell fare for at du (selv med bøhmisk gulvmaltet pilsner) vil kunne spalte proteinet til litt for korte strenger om det får stå på den temperaturen. (Dette er en teknikk fra gamle dager da maltet var undermodifisert.) Moderne pilsnermalt trenger ikke det – og resultatet er elendig skumfasthet om proteinet blir kappet for kort. (Ja, det har skjedd meg) 15 minutter er ikke så lenge, slik at det kan selvsagt gå bra. Mitt råd er allikevel å meske jevnt på 64 grader. ”Hurtigmetoden” skal jeg ikke ha noen meninger om – men det minner veldig om en adopsjon av industrielle metoder på hjemmebryggernivå.
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Stikkaren

    Stikkaren
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Man lærer så lenge man har lever

    Du tenker da mesking i en time på 64 grader og utmesk på 77 grader i 5 min?
    En ting mindre å passe på er aldri feil.

    Maltet er allerede innkjøpt så det blir bøhmisk pilsmalt denne gangen.

    Bor i provinsen så det er et stykke til nærmeste maltdealer. Post-eselet er også litt lunefullt så når tiden er knapp må man klare seg med det man har eller håpe en artsfrende i nærheten har noe til låns

    Målet i denne omgang er å få til noe som er godt drikkende. Får jeg til det så er det et vellykket brygg
     
  15. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Blir nok aldeles utmerket uansett, men jeg har med årene kommet til at stegmesking er temmelig bortkastet. 64 grader gir en lettførdøyelig vørter. Kombinert med W34/70 går utgjæringen ned til 1008 omtrent, det er perfekt for denne ølstilen. 60 minutter pleier a gjøre susen. Lykke til!
     
    Finn Berger liker dette.
  16. Stikkaren

    Stikkaren
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for det!
     
  17. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mitt springvann har pH 7.8 og 2% syremalt funker supert for meg. Ville heller hatt litt mindre enn for mye.
     
  18. Stikkaren

    Stikkaren
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Her har vannet pH 8.
    Blir snaue 3% syremalt i mesken.
    5.5 kg pilsmalt og 0.15 kg syremalt.
     
  19. Håkon

    Håkon
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Kongsberg
    Et fin fint alternativ til syremalt er melkesyre, kjøpes på bryggebutikk e.l og varer et bryggerliv (bruker rundt 3ml på en 20 liters batch, litt avhengig om det er med røstet malt). Tas i meskevann før korn
     
  20. jab

    jab
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    PH i vannet er relativt uinterresant. Det som er av betydning er bufferkapasitet. Og den er stort sett meget lav i Norge.
     
    Finn Berger liker dette.
  21. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Altså skal det mindre til av syremalt enn hva man bruker i f. eks hardt vann? Må jo måle pH uansett for å finne rett mengde til sitt vann alt etter hvor det kommer fra. Er ganske fersk på vannjusteringer selv, men merker at de øla som nå er konsumeringsklar er bedre enn samme type fra tidligere batcher. Da er det ikke så mye annet enn litt syremalt, noen teskjer gips og ei teskje kalsiumklorid som er brukt til mine lyse tyske øl.
     
    jab liker dette.

Del denne siden