Tråden for dumme spørsmål.

Takk. Det var det jeg trodde. :)
Frykter at det skal oppstå usmaker med så høy temp, men det er kanskje ubegrunnet så langt ut i gjæringsforløpet?
Takk til @msevland for hjelp og tips. Tok ny SG-måling i dag etter ganske mange dager på 25 grader. Etter oppskriften skulle det være 1007, og den har nå landet på 1005. Det er ikke tegn til aktivitet lenger (det ser ut til at gjæren har bunnfalt helt). Jeg har nå satt bøtta litt kaldere og flasker i morgen. Dessverre tror jeg så mange dager på 25 grader har gjort noe med smaken, men doven, varm, umodnet øl smaker sjelden så godt som ferdig vare, så det er lov å håpe at det retter seg.
 
Treng nok ein snill handelsmann. Vert fort styr for dei det. Kjøp kasser med flaske på ein butikk og lever flaskene på automaten etter på er nok minst styr for dei


Eller det kan faktisk hende dei har tomme kasser på lager. Folk kjøper vel ikkje kasser med øl lenger. [emoji5]

Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Gjæringsspørsmål:
Jeg har en bod som de siste 4-6 ukene har holdt stabilt 17grader og en leilighet som ligger på 22-23.
Hvor burde jeg helst oppbevare gjæringskarene mine? (Brygger kun ales)

(Har hatt de i boden til nå, men er redd de ligger litt lavt når karene holder 17c)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Gjæringsspørsmål:
Jeg har en bod som de siste 4-6 ukene har holdt stabilt 17grader og en leilighet som ligger på 22-23.
Hvor burde jeg helst oppbevare gjæringskarene mine? (Brygger kun ales)

(Har hatt de i boden til nå, men er redd de ligger litt lavt når karene holder 17c)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Går ut fra at du skal gjære øl i dem, og ikke bare oppbevare karene?
Spørs jo hvilket øl du lager og hvilken gjær du bruker, men sånn helt generelt vill jeg ha sagt at du burde hatt dem i boden de første 3 dagene, og i leileigheten de resterende. Ikke optimalt, men om det er de alternativene du har, så hadde jeg gått for det. (Lag noe med mye smak....)
 
Gjæringsspørsmål:
Jeg har en bod som de siste 4-6 ukene har holdt stabilt 17grader og en leilighet som ligger på 22-23.
Hvor burde jeg helst oppbevare gjæringskarene mine? (Brygger kun ales)

(Har hatt de i boden til nå, men er redd de ligger litt lavt når karene holder 17c)


Sent from yours iPhone using Tapatalk
Har en kjeller som nå holder 17 grader, perfekt for ales for meg.

Mitt skjema kan være å kjøle ned og tilsette gjær på 16 grader (hvis jeg sikter på et rent resultat) og la det stige naturlig til 17 første dag.

Har en stor plastkasse som gjæringskaret står i, og fyller opp med en del vann for å øke termisk masse og varme/kuldeoverføring, gir økt stabilitet. Oppi plastkassen putter jeg en akvarievarmer som er koplet til en STC-1000, slik at jeg kan heve temperaturen over 17 for mere smak/gjærpreg.

Funker fint for meg sålenge jeg ikke brygger noe med høy OG type Imperial på rundt 1100, da produseres det så mye varme at jeg må slenge et kjøleelement i karet et par ganger de første to dagene.

Sparer kjøleskapet til gjæring av lagere, derfor litt Reodor Felgen løsning på ales, men 17 grader er flotte greier for disse. På vinteren bruker jeg varmebelte istedenfor akvarievarmer, når temperaturen i kjelleren er en del lavere.
 
Jeg har desverre ikke tilgang på varme i boden, så det er derfor det er sånn enten-eller nå.
Men planen er og sette opp et gjæringskap med stc ila høsten, men det blir da inne i leiligheten :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hvordan beregner dere levedyktigheten til slurry? Har en aleslurry som ble høstet den 28.08 og nå 14 dager etter påstår McMalty at den har mistet 25 % levende celler. Er det virkelig virkelig? Eller sagt på en annen måte: Hvor mange prosent regner dere at den taper seg per måned?
 
Hvordan beregner dere levedyktigheten til slurry? Har en aleslurry som ble høstet den 28.08 og nå 14 dager etter påstår McMalty at den har mistet 25 % levende celler. Er det virkelig virkelig? Eller sagt på en annen måte: Hvor mange prosent regner dere at den taper seg per måned?
Chris White sier i Yeast at man ikke bør pitche høstet gjær som er eldre enn 2 uker. Husker ikke om boka har noen tall på levende celler etter en gitt tid. Sannsynligvis vil det variere en del mellom gjærstammer, alder/generasjon, styrken og oksygen i forrige vørter, topp/bunnhøsting osv.

Ettersom det er både større sjans for, og kjipere problemer forbundet underpitch enn overpitch ville jeg gjort en rask vask for å bli kvitt litt døde celler og så laget en starter... Eller brukt fersk gjær.
 
Chris White sier i Yeast at man ikke bør pitche høstet gjær som er eldre enn 2 uker. Husker ikke om boka har noen tall på levende celler etter en gitt tid. Sannsynligvis vil det variere en del mellom gjærstammer, alder/generasjon, styrken og oksygen i forrige vørter, topp/bunnhøsting osv.

Ettersom det er både større sjans for, og kjipere problemer forbundet underpitch enn overpitch ville jeg gjort en rask vask for å bli kvitt litt døde celler og så laget en starter... Eller brukt fersk gjær.
My bad, burde spesifisert mer:
Denne gjæren er da vasket etter alle kunstens regler, og bunnhøstet etterpå fra en funnel, så den er helt ren og kompakt. Er forøvrig 3 generasjonsgjær, wlp 410. Legger ved bonusbilder av funnelmorro.Vis vedlegget Vis vedlegget
 
Ikke ifølge de som har forsket på dette, kan hente fram et sitat fra vår egen gjærvasker ekspert gustavf her også, et øyeblikk
Ups, takk for korrigeringen!

Da kommer jeg til å følge oppfordringen på å ikke pitche etter to uker. Hvis du rehøster da så vil du jo på sikt ha ganske store mengder døde celler fra dag 1, det virker jo ikke direkte optimalt.
 
Ups, takk for korrigeringen!

Da kommer jeg til å følge oppfordringen på å ikke pitche etter to uker. Hvis du rehøster da så vil du jo på sikt ha ganske store mengder døde celler fra dag 1, det virker jo ikke direkte optimalt.
Med den logikken vil det vel være meningsløst å høste gjær? Eller er den en megablindspot jeg ikke ser her?
Edit: Man vil jo alltid få med døde gjæreceller over i vørteren. Det er vel ikke til å unngå.
 
Tilbake
Topp