Tråden for dumme spørsmål.

Hvordan fungerer en slik:

http://www.astlandbruk.no/produkt/doseringspistol-250-ml/

Det står at den kan brukes selv om kua ligger, det er jo veldig flott. Men er det slik at den suger opp mengde væske som man har justert den til. og så kan man gønne det ut igjen?
Jeg har bare vært borti de med ryggmontert tank for sau, men da stiller du nøyaktig mål på dosering, og så gir den så mye hver gang du trykker inn avtrekkeren. Halvauto, altså.
 
Absolutt eneste negative med den flotte temperaturen vi har hatt er at man mister kontroll over temperaturen for flaskekarboneringen. Jeg må kjøpe kjøle-elementer kjenner jeg eller flytte hele sjappa til kjelleren hvor det ikke er plass.
okey , satte 2 flasker i kjøleskap etter 5 dager, karboneringen virket å være veldig bra, så nå etter 7 dager er det kanskje dags for å sette alt i kjøleskap, men etter bare 2 dager i kjøleskap var det ikke helt i verdensklasse, satser på at det vil sette seg, en veldig lang og ram ettersmak
 
Ram ettersmak? Det bør jo helst smake godt ut av gjæringskaret. Nå husker jeg ikke hva som var greia, og er for lat til å bla en side tilbake. Det spørs på gjæren du har brukt og. Gjær lager bobler fra ganske tidlig av, men smaken/ølet kan trenge mer tid.
 
Ram ettersmak? Det bør jo helst smake godt ut av gjæringskaret. Nå husker jeg ikke hva som var greia, og er for lat til å bla en side tilbake. Det spørs på gjæren du har brukt og. Gjær lager bobler fra ganske tidlig av, men smaken/ølet kan trenge mer tid.
Ja satser på det vil bli bedre, 2 dager på kjøl er vel noe lite, litt mye maltpreg også, må gå i tenkeboksen,
 
Vet at blant annet M44 har en veldig distinkt gjærsmak.

Det er ikke bare M44. Det er omtrent alle MJ-typene jeg selv har smakt iallefall, ikke mange, men alle har vært det jeg rett ut vil si forferdelige når fermentis ikke har vært det på det tidspunktet. Har gjort noen splitt-batcher, og noen single med MJ, og alle har denne smaken så jeg har helt sluttet å bruke de. Er MJ eneste alternativet jeg har til gjær så venter jeg heller med å brygge. Generisk rebrandet gjær. Du finner flere gjær"typer" fra denne produsenten, Bevie, som er samme gjæren men annet navn, iallefall på flere av de generiske strainsene de har, så finner du bl.a MJ klistret på pakka, samt mange andre "produsenter". MJ kommer ikke i nærheten av vørteren min lengre.

F.eks så er det samme gjæren som følger med Brewolution ølsett, som også er lablet MJ M44 (american ale). Og man sier ofte gjerne "kast gjæren og kjøp en ordentlig en". Skulle ikke forundre meg om det er samme gjær som følger med på Europris kit og.
 
DETTE HER MED PH MÅLINGER.....
Jeg trodde jeg hadde skjønt dette her med ph målinger,men etter litt lesning på et eller annet US brygge forum blir jeg litt forvirra... La oss si jeg skal treffe 5,2 i mesken min..Er det da avlesning gjordt i romtemperatur som skal være 5,2? Eller er det avlesning i mesketemperatur som skal være 5,2??
Edit.. Dårlig formulert.. Slik jeg har forstått det så vil ph ligge ca 0,3 lavere i mesketemp enn i romtemp. Så hvis jeg leser 5,5 i romtemp er den ca 5,2 i mesketemp. Skal jeg da prøve å treffe 5,5(romtemp) Eller er det 5,2 (romtemp) som må treffes?
 
Sist redigert:
DETTE HER MED PH MÅLINGER.....
Jeg trodde jeg hadde skjønt dette her med ph målinger,men etter litt lesning på et eller annet US brygge forum blir jeg litt forvirra... La oss si jeg skal treffe 5,2 i mesken min..Er det da avlesning gjordt i romtemperatur som skal være 5,2? Eller er det avlesning i mesketemperatur som skal være 5,2??
Edit.. Dårlig formulert.. Slik jeg har forstått det så vil ph ligge ca 0,3 lavere i mesketemp enn i romtemp. Så hvis jeg leser 5,5 i romtemp er den ca 5,2 i mesketemp. Skal jeg da prøve å treffe 5,5(romtemp) Eller er det 5,2 (romtemp) som må treffes?
pH-verdi oppgis for romtemperatur. Men ja, det er en del forvirring rundt det. Men det gir jo ikke mening om alle skal oppgi forskjellige pH-verdier på forskjellige temperaturer. Da lar intet seg sammenligne. Romteperatur er referansemålet.
 
pH-verdi oppgis for romtemperatur. Men ja, det er en del forvirring rundt det. Men det gir jo ikke mening om alle skal oppgi forskjellige pH-verdier på forskjellige temperaturer. Da lar intet seg sammenligne. Romteperatur er referansemålet.
Nei ser den, jeg trodde bare man måtte trekke fra 0,3 ish målt i romtemp for å treffe target ph.. Men da har jeg lært noe idag og;) Takk for svar.
 
Angående gjærhøsting og oppbevaring. Når jeg søker så finner jeg litt tvetydig informasjon for hva som angår lager og hva som angåe ale.

Forstår jeg det riktig hvis jeg tror at jeg må bunnhøste gjæren i lagersammenheng? Kan jeg røre ut gjærkaka i litt vann og dekantere, for så å oppbevare i glass?

Hvor lenge kan jeg lagre gjæren da, sett at jeg lager en starter?
 
Blir ikke no smartere av å lese den her heller https://forum.norbrygg.no/threads/ph-maling.33750/

Du kan få essensen av det hele:

Det har vært mye forvirring rundt dette, men det har stort sett blitt ryddet opp i. Nå er det ingen tvil om at pH skal måles ved romtemperatur, som som regel spesifiseres til å være 25 grader, av en eller annen meg ukjent grunn. Om du leser ganske nye artikler, kan du gå ut fra at det er måleverdier ved rompertemperatur som oppgis, men i gamle artikler kan du ikke vite hva som menes så lenge det ikke er oppgitt.

At ph er ca 0,3 lavere om du måler i mesken, er riktig, etter hva jeg har lest. Så den faktiske pH i den mesken vi står og rører i, er altså 0,3 lavere enn det vi måler i de nedkjølte prøvene. Men siden vi risikerer å forkorte levetida til pH-meteret om vi måler rett i mesken, og siden pH vil variere med varierende temperaturer, er det greit å ha målinger ved 25 grader som standard referanse. Det fjerner usikkerhet, og det sparer kroner.

Braukaiser (Kai Troester) oppgir 5,3-5,5 som ideell pH for lyse øl, mens mørke øl skal ligge mellom 5,4 og 5,6. Mange sier at de lyseste og letteste øltypene gjerne kan meskes ved 5,2. For meg ser det ut til å være et godt råd. (Dette er altså alt sammen verdier målt ved romtemperatur.)

Dette er ideelle verdier, og det er nok diskutabelt hvor mye det betyr å treffe dem. Skal jeg gjette litt, vil jeg tro at det antakelig går noenlunde godt så lenge du bare ligger på 5-tallet - skjønt 5,8 gjerne oppgis som øvre grense. Men har vi pH-meter og mulighet til å justere, så er det jo dumt å ikke prøve å treffe det ideelle.
 
Tilbake
Topp