1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Den store maltetråden

En tråd i 'Brygging' startet av bjartenataas, 5 Apr 2016.

  1. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    På oppfordring fra flere starter jeg igang en tråd om malting. Noe som ikke er spesielt kostnadsbesparende eller nødvendig, men det er ikke brygging heller.

    Her er oppskriften fra Einar Michelsen:
    "Jeg gjorde omtrent som følger: (seksraders norsk bygg)

    Anbefaler ikke å lage mer enn 5 kg om gangen, dersom du ikke har annet enn kjøkkenkomfyren å tørke i.

    Skyll alt kornet godt og fjern rusk og rask.

    Fyll ca 5 kg korn i et gjæringskar. Tre kar med til sammen ca 15 kg korn.

    Fyll opp med kaldt vann, en tomme over kornet.
    La stå i 8 timer.

    Hell av vannet, og la stå uten vann i 8 timer.

    Fyll opp med kaldt vann for andre gang, en tomme over kornet.
    La stå i 8 timer.

    Hell av vannet for andre gang, og la stå uten vann i 8 timer.

    Legg ut flere store håndklær i badekaret. Fordel kornet jevn ut over håndklærne. La det ligge der å spire. Kan evt. sprute litt vann over hvis det blir for tørt.

    Etter at spirene er ca. like lange som kornet (eller 3/4 av kornet)(tar ca 24 t?) tørkes det spirende kornet i stekeovn på ca. 50 grader. Snu kornet hver halvtime mens dette pågår. Dette gir palemalt.

    Deler av det grønne kornet tørkes i stekeovn på ca. 100 grader i ca. en time. Snu kornet mens dette pågår. Dette gir krystallmalt. Skal være gyllent brunt.

    "Etterstek" deler av det ferdige palemaltet på 175 grader i 10 min for Münich/litt mørkere malt.

    Fjern spirer før lagring. La maltet ligge noen uker/måneder før bruk.

    Planlegger brygging med maltet om ca. 14 dager, så jeg vet ikke hvordan dette har gått.
    https://forum.norbrygg.no/index.php?posts/341666/


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    [​IMG] Her er noe organisk spelt, etter to gangers dynking i åtte timer, og to dager i romtemperatur på et stekebrett. Det er begynt å spire, men spire bør kanskje vokse litt mer før det blir bra?

    Tenkte å prøve å få til litt forskjellig, som ikke er tilgjengelig, caraspelt, noe slags aromatisk, sjokoladespelt og ristet spelt, i tillegg til vanlig speltmalt. The Rare Barrel bruker speltmalt sammen med hvetemalt og havre, da de ikke er liker når andelen hvete blir for høy. Noe jeg er enig i. Det ble nevnt på The Sour Hour at spelt gir flere av de samme egenskapene som hvete, skumfasthet f.eks., uten den "hvetete" smaken.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  3. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  4. steinmb

    steinmb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
  5. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Holder på å lese den


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. N-4760

    N-4760
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  7. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vil tro at dette vil funke, oppskriften over nevner seksrads bygg. For min del tviler jeg på at jeg klarer å lage basemalt som er godt nok og vil utbytte nok til å rettferdiggjøre strevet, så jeg prøver på spesialmalt, med overpriset spelt fra helsekostbutikk.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det meste av såkorn er beiset med gift mot sopp. Det er registrert som spesialavfall og bør neppe brukes i mat.
     
    Helge FG liker dette.
  9. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  10. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ubeiset såkorn fra Felleskjøpet er fine greier. Dette er korn som er renset og har god spireevne. Både to og seksradsbygg funker, men jeg vil anbefale torads, som har litt større korn.
     
    N-4760 og bjartenataas liker dette.
  11. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Den artikkelen har ingen ting med såkorn å gjøre. Det såkornet N-4760 linker til er beiset. Søk etter thermoseed, så finner du ubeiset såkorn.

    Edit: Søk på kinto og såkorn, så ser du hva dette dreier seg om. Det er farlig å gi feil eller utydelige råd om slikt!
     
    #11 ØyvindO, 7 Apr 2016
    Sist redigert: 7 Apr 2016
    Helge FG liker dette.
  12. Helge FG

    Helge FG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Absolutt. Såkorn skal i jorda, ikke i kjeften!

    Sent fra min C6903 via Tapatalk
     
    ØyvindO liker dette.
  13. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok, fint å vite. Betyr det at denne her er trygg? https://www.felleskjopet.no/landbru...radsbygg/brage-kl-c2-ts-600kg-6-r-bygg-33486/
     
  14. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ikke alt såkorn er beiset. Alt korn som ikke er maltet kan i prinsippet være såkorn. Det ikke noe problem å få tak i ubeiset på Felleskjøpet. For eksempel pakker og selger Felleskjøpet på Stjørdal egne 20 kg sekker til malting.
    Man kan også skaffe høstet korn direkte fra bønder selvsagt, men da bør du ikke malte av det før utpå seinhøsten eller tidligvinteren slik at spiretregheten er opphevet. Beiset korn er for ordens skyld som oftest veldig rødlig og lett å plukke ut.
     
    Einar Michelsen, Helge FG og ØyvindO liker dette.
  15. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  16. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og video


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  18. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan forøvrig melde at hvis man lar det spire udekket, blir det eddiklukt. Trodde acetobacter trengte alkohol for å skape eddik.

    I tillegg funker det ikke bra å tørke i tørketrommel hvis det ikke er ordentlig tett. Leste om noen som brukte et bukseben og knyttet i begge ender. Prøvde med osteduk og håndkle utenpå det. Det gikk til helvete, og fruen var lite imponert.

    Dobbel amatør.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    palve, Einar Michelsen og N-4760 liker dette.
  19. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Sentralstyre

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg fikk malt fra en kornbonde jeg kjenner, og det er IKKE beiset.
     
  20. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Sentralstyre

    Bosted:
    Oppegård
    Har du mesketips til brygging med seksraders bygg? Tenkte meg å kjøre trippel dekoksjon.
     

Del denne siden