Fermzilla. Bruk, tips og triks

Jeg har denne montert etter flowstopperen.

Ja det var nettopp det jeg tenkte på, jeg har den for fat kjøpt hos bryggselv. Jaja det fungerer greit med vekt og jeg trenger virkelig ikke mer bryggerelaterte ting..

Veeeeel utenom kanskje en Bucket Blaster :D
 
Trenger ikke gjøre de så avansert. Jeg fyller 17-18 liter med spunding/mottrykk. Siste rest tar jeg av spunding ventilen og slipper ut litt trykk i et par omganger på sikkerhetsventilen så får en fyllt heeeeelt opp :p Husk å ikke koble til gass med mer trykk i fatet ;)
 
Ja det var nettopp det jeg tenkte på, jeg har den for fat kjøpt hos bryggselv. Jaja det fungerer greit med vekt og jeg trenger virkelig ikke mer bryggerelaterte ting..

Veeeeel utenom kanskje en Bucket Blaster :D
Har du vurdert å bruke lukket sløyfe tilbake til Fermzilla i stedet for spunding? Det vil også spare CO2.
 
Har du vurdert å bruke lukket sløyfe tilbake til Fermzilla i stedet for spunding? Det vil også spare CO2.
Tjaaa, jeg er jo ikke en veldig kunnskapsrik person, men hvordan får jeg motrykksfylt og i det hele tatt bevegd ølet når det er trykk i fermzillaen og fatet?

Jeg er jo en enkel mann med et enkelt oppsett og jeg så videoen til BS og tenkte at de vet hva de snakker om så fulgte egentlig bare den:oops:


Men om jeg kan bruke mindre gass så gjør jeg gjerne det, lyst å forklare, jeg må nok ha det inn med t-skje.
 
Tjaaa, jeg er jo ikke en veldig kunnskapsrik person, men hvordan får jeg motrykksfylt og i det hele tatt bevegd ølet når det er trykk i fermzillaen og fatet?

Jeg er jo en enkel mann med et enkelt oppsett og jeg så videoen til BS og tenkte at de vet hva de snakker om så fulgte egentlig bare den:oops:


Men om jeg kan bruke mindre gass så gjør jeg gjerne det, lyst å forklare, jeg må nok ha det inn med t-skje.
Har ikke prøvd det selv, men så vidt jeg har skjønt skal dette fungere:
- Trykksett fat så vidt mer enn gjæringskar.
- Koble øl-øl og gass-gass med slanger.
- Med tilstrekkelig høydeforskjell vil ølet starte å strømme over i fat mens trykket vil være så og si likt i begge, ev. napp litt i sikkerhetsventil på fat for å starte overføringen.

Ulempen er at du har ikke noen annen måte å stoppe overføringen på enn å nappe av koblingene. Uten stor høydeforskjell går det sannsynligvis også mye tregere enn når du "skyver" med CO2.

For ekstra besparelse kan du også bruke CO2 fra gjæringen til å trykksette fatet, som vist i denne videoen:
 
Har ikke prøvd det selv, men så vidt jeg har skjønt skal dette fungere:
- Trykksett fat så vidt mer enn gjæringskar.
- Koble øl-øl og gass-gass med slanger.
- Med tilstrekkelig høydeforskjell vil ølet starte å strømme over i fat mens trykket vil være så og si likt i begge, ev. napp litt i sikkerhetsventil på fat for å starte overføringen.

Ulempen er at du har ikke noen annen måte å stoppe overføringen på enn å nappe av koblingene. Uten stor høydeforskjell går det sannsynligvis også mye tregere enn når du "skyver" med CO2.

For ekstra besparelse kan du også bruke CO2 fra gjæringen til å trykksette fatet, som vist i denne videoen:
Mange takk, skal absolutt teste begge deler. Jeg ser han purget fatet uten å ha fylt det med starsan først, vil det gi et like godt resultat som om fatet var fylt med starsan? Det vil jo i såfall gjøre ting enda enklere.
 
Mange takk, skal absolutt teste begge deler. Jeg ser han purget fatet uten å ha fylt det med starsan først, vil det gi et like godt resultat som om fatet var fylt med starsan? Det vil jo i såfall gjøre ting enda enklere.
Så lenge du skal fylle fatet helt til slutt er det sikkert godt nok, men det blir nok ikke like oksygenfattig som med starsan-metoden. (Det er vel fortsatt helt vanlig å overføre "åpent" med slange inn åpent lokk, og bare flushe et par ganger med CO2 ut sikkerhetsventil til slutt.) Teorien er vel at oksygen skal stige mot toppen og bli flushet ut spunding-ventilen, men det blir vel egentlig bare blandet ut mer og mer - det vil jo strømme bra mange liter CO2 gjennom fatet ila. gjæringen.

Eventuelt kan du fylle fatet med starsan og starte med slange fra gjæringsfat inn på gass-post og kjede øl-øl til enda et fat med spundingventil eller bare slange ned i en bøtte. Eller kombinasjon, tømme fat for starsan med CO2-flaske først og bare bruke CO2 fra gjæring til trykksetting.
 
Så lenge du skal fylle fatet helt til slutt er det sikkert godt nok, men det blir nok ikke like oksygenfattig som med starsan-metoden. (Det er vel fortsatt helt vanlig å overføre "åpent" med slange inn åpent lokk, og bare flushe et par ganger med CO2 ut sikkerhetsventil til slutt.) Teorien er vel at oksygen skal stige mot toppen og bli flushet ut spunding-ventilen, men det blir vel egentlig bare blandet ut mer og mer - det vil jo strømme bra mange liter CO2 gjennom fatet ila. gjæringen.

Eventuelt kan du fylle fatet med starsan og starte med slange fra gjæringsfat inn på gass-post og kjede øl-øl til enda et fat med spundingventil eller bare slange ned i en bøtte. Eller kombinasjon, tømme fat for starsan med CO2-flaske først og bare bruke CO2 fra gjæring til trykksetting.
Jeg har noen pensjonerte 30 liters bøtter, så tenkte at jeg starter med å kjøre noe starsan ut av det fatet ølet som gjærer skal i :) Mange takk i alle fall, mange nye ting å sette seg inn i når man har mulighet til å trykksette. Ikke at CO2 er så dyrt, men jeg har et stykke å kjøre så gjør jo ingenting å slippe den turen alt for ofte.
 
Da har jeg fått valven til å fungere. Men prøvde å tappe meg et glass i går ved å koble til Lindr kjøler via øl ut på karet (vi snakker bitter her, som ikke skal være så mye karbonert), og da kom det nesten bare skum ut, samtidig som jeg reagerte på "bruselyd" fra flottøren i selve karet. Hva er årsaken til dette?
 
Da har jeg fått valven til å fungere. Men prøvde å tappe meg et glass i går ved å koble til Lindr kjøler via øl ut på karet (vi snakker bitter her, som ikke skal være så mye karbonert), og da kom det nesten bare skum ut, samtidig som jeg reagerte på "bruselyd" fra flottøren i selve karet. Hva er årsaken til dette?
Jeg opplevde det samme da jeg tappet til fat fra trykktank. Det er sansynligvis inntaket på slangen som kommer for høyt. Noen kakk på tanken ordnet den saken :)
 
Strålende fornøyd etter fatning av første batch, men begynte å tenke under rengjøring.. hvordan godt sitter det litersmålet man teiper på når man spyler og herjer?
 
Jeg opplevde det samme da jeg tappet til fat fra trykktank. Det er sansynligvis inntaket på slangen som kommer for høyt. Noen kakk på tanken ordnet den saken :)
Opplevde det samme da jeg overførte øl fra gjæringskaret til fat i går. Mye skum, så det tøt ut av spunding valve´n. Nå er jo ølet til en viss grad karbonert i karet, så det er kanskje ikke så rart, men i videoen som er vist i denne tråden så det mye mer problemfritt ut. Føler ikke at det er slik det skal være.
 
Opplevde det samme da jeg overførte øl fra gjæringskaret til fat i går. Mye skum, så det tøt ut av spunding valve´n. Nå er jo ølet til en viss grad karbonert i karet, så det er kanskje ikke så rart, men i videoen som er vist i denne tråden så det mye mer problemfritt ut. Føler ikke at det er slik det skal være.
Mottrykket på fatet må være tilnærmet like høyt som det har vært karbonert med på tanken. Hvis ikke frigjøres CO2.
 
Jeg pleier å "trykke"/tømme fat nr 2 for StarSan over i fat nr 3 når jeg holder på med fylling. På den måten blir "neste fat" forhåpentligvis alltid oksygenfritt (mer eller mindre).
Altså fra gjærtank til Øl ut post, og fra gaspost til gasspost på neste fat, osv.
 
thumbnail_IMG_6613.jpg
Her bruker jeg CO2 fra gjæringen til å CO-tømme fatet etter tips fra @Nordlands
Gass ut fra Fermzilla til Øl ut på fat, da fylles gassen i bunn på stigerøret og CO presses ut fra gass ut på fat via spundling valve, denne er satt på 1bar. Overasket over hvor mye gass det bygger seg opp, kjørte en slange fra spundling og ned i et glass vann for å lettere se når spundling stengte (slutta å boble) Er denne CO2 som dannes like ren som fra flaske? Om ikke så er det kanskje mer korrekt å skrive at jeg trykksetter fatet.
 
I hvert fall ikke et problem da det er samme batch som skal fates, føles jo bedre å bruke gassen til noe annet enn blow-off tube i et starsan glass..

Prøver lukka overførsel med liketrykk og høydeforskjell når det skal fates, her øyner jeg mulighet for minimalt innkjøp av sodastreamflasker :p
Men er det riktig at fatet da skal ha litt høyere trykk enn gjæringskaret? Jeg hadde trodd det var motsatt.
 
Tilbake
Topp