Oksygenering av vørter, billig løsning!!

Hei
Må man bruke brusestein?Jeg har en 0,5 stein,og den tetter seg.Tar man et 8mm syrefast rør(eller klar plast)og dytter inn et skims på 0,1mm,klemmer sammen,drar skimset ut og får en smal spalte.Enkelt og greit,men får man inn nok oksygen i vørteren?
 
Det står på flaska fra Jula at regulatoren skal kobles av etter bruk. Mener de da når flaska er tom, eller mellom hver gang man bruker den? Hva gjør dere andre som har dette utstyret?
 
Jeg skrur regulatoren av fra flaska etter hvert bruk.  Men det kan vel ikke være så farlig hva man gjør.
 
Jeg har ikke koblet det av, og det går tilsynelatende bra. Har benyttet flaska ved flere anledninger med ukers mellomrom og det er fremdeles gass igjen.  :skitbra:
 
glennrlie skrev:
Jeg har ikke koblet det av, og det går tilsynelatende bra. Har benyttet flaska ved flere anledninger med ukers mellomrom og det er fremdeles gass igjen.  :skitbra:
Samme her, skrur aldri av regulatoren etter bruk. Virker ikke som det er nødvendig heller.
 
Koblet regulator på flaska for ca 6 mnd siden hvor den har vært siden, og det er gass igjen etter mange runder i vørter.
 
Egilct skrev:
Hei
Jeg har problemer med at brusesteinen tetter seg(0,5 mic)?
Er det noen som har gode råd??
egict

Hvordan rengjør du den? Har god erfaring med koking av steinen.
 
Er det en fordel å kjøle ned ølet før man skal riste det når man ikke har o2?
Tenkte å flaske i morgen. Lurte på å skru ned varmen i kveld. Kald veske tar jo til seg mer gass.

Har det noe for seg tro?
 
magne1972 skrev:
rist for guds skyld ikke ferdig gjæret øl!
oksygenering før gjæring er bra, etterrpå er ikke bra....
Huff. Det visste jeg jo. Må komme meg i seng. Helt borte her. Huet var nok ikke helt med.
Takk for svar uansett.
 
kintii skrev:
glennrlie skrev:

Genial den der.

Jeg lurer på om det er mulig med en annen løsning ved luftesteinen slik at man slipper slangeklemme? Dyrt å bestille sånn lang stang med brusestein fra USA og jeg må si jel ikke liker slangeklemme med gjemmeplasser for eventuelle bakterier.

Disse er en mulighet. Fremdeles ikke helt uten "gjemmesteder", men mye mindre.
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/B...r/Slanger-ovrig/Slangeklemmer-1-orede-61802/
Du trenger også en slik tang for å stramme klemmen:
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Tang/Tang-for-Perma-Quick-191327/
 
Kristian Skreosen skrev:
kintii skrev:
glennrlie skrev:

Genial den der.

Jeg lurer på om det er mulig med en annen løsning ved luftesteinen slik at man slipper slangeklemme? Dyrt å bestille sånn lang stang med brusestein fra USA og jeg må si jel ikke liker slangeklemme med gjemmeplasser for eventuelle bakterier.

Disse er en mulighet. Fremdeles ikke helt uten "gjemmesteder", men mye mindre.
http://www.Biltema.no/no/Bil---MC/B...r/Slanger-ovrig/Slangeklemmer-1-orede-61802/
Du trenger også en slik tang for å stramme klemmen:
http://www.Biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Tang/Tang-for-Perma-Quick-191327/

Det er jo en mulighet.

Men hvor mye trykk blir det i slangen til brusesteinen? Er det såpass at brusesteinen detter rett av om man har en tight slange på den? Men da blir det kanskje dumt mtp rengjøring kanskje?
 
Jeg har brusestein med 4 mm nippel og den tynne ølslangen 3/16. 
Måtte varme slangen for å få tredd den på, sitter dønn fast uten slangeklemme.
 
Hei,
Kanskje dette ikke er riktig forum å spørre om dette på, men spør alikevell.

Etter å ha lest denne artikkel (http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,542.0.html), så lurer jeg på om det er nødvendig å tilsette mer oksygen etter hvert i f.eks. en gjærstarter.
I artikkelen jeg har linket til ser enn at gjæren bruker opp all oksygen på ganske kort tid (under én time).

Jeg har til nå brukt magnetrører, der jeg får kontinuerlig oksygen igjennom luften. Hvordan bruker dere ren oksygen i en gjærstarter? Er dette nødvendig i en gjærstarter med magnetrører?

Oksygenet blir nok brukt opp ganske fort i en vørter også, men her er det etter det jeg forstår kun viktig med nok O2 i begynnelsen for å få en god start på gjæringforløpet. (?)

Så det jeg egentlig lurer på er hva som er best i en gjærstarter. Ren oksygen tilsatt kontinuerlig med X liter/min eller ved bruk av en magnetrører der en får maksimalt 8ppm oksygen tilsatt?

Hilsen en nybegynner som er takknemlig for all den info som blir skrevet her inne. (vedlig mye å sette seg inn i det med gjær)
 
Siden gjærstarter kun skal lage mere gjær (ikke øl) tror jeg ikke det er nødvendig å tilsette O2 i en starter. Jeg får ihvertfall mengder (mer enn nok) av gjær i 2l starter med magnetrører. Men bruker Jula O2 i vørteren, har ikke helt sammenlignet med/uten, men det ser ut som det blir en bedre start på gjæringsforløpet
 
Tilbake
Topp