Tråden for dumme spørsmål.

Kaldsidemenigheten er vel strengt tatt ikke LODO, det er bare vanlig frykt for oksidering. Med fare for å spikke flis her. Jeg har forstått det slik at LODO er vel spesielt på varm side? De fleste kommersielle bryggerier gjærer vel under trykk, og da med lite oksygen i pverføring etc, uten at det er noe form for LODO. Eller bommer jeg nå?

LODO er vel begge sidene, kald og varm, men ekstra tiltak på varm side som kaldside-mannen-i-gata ikke har brukt.
 
Ha vil forskjellen bli om jeg tørrhumler på 30-25- eller 20 ?
Skjønner ikke helt hva du mener?? Snakker vi poeng her type 1030-1025-1020?? Vent uansett til stormgjæring er ferdig. Du kan jo sjekke gravity etter ei uke å se hvordan du ligger an,tipper mye er gjordt da.. Ville ikke tørrhumlet mer en ei uke..
 
ved OG 1030-1025- eller 1020 ja, jeg må kanskje bare ta av lokket å måle, bare 3 dager nå, men hvor lenge vil den gå
Hvor lang tid det tar er et spørsmål det nesten er UMULIG å svare på. Det er for mange ting som avgjør det,gravity,pitchrate,temperatur, oxygen,mesketemp å ikke minst gjæret og dets helse... Men har du brukt feks ei gjær som us-05 så burde mye være gjordt etter ei uke(den spiser godt ;)) å da burde du kunne tørrhumle de siste 5 dagene av en to ukers periode.
 
Hvor lang tid det tar er et spørsmål det nesten er UMULIG å svare på. Det er for mange ting som avgjør det,gravity,pitchrate,temperatur, oxygen,mesketemp å ikke minst gjæret og dets helse... Men har du brukt feks ei gjær som us-05 så burde mye være gjordt etter ei uke(den spiser godt ;)) å da burde du kunne tørrhumle de siste 5 dagene av en to ukers periode.

Det er jo tråden for dumme spørsmål, :) brukte 2 pakker nottingham tørrgjær til 25 liter, tror jeg må satse på å humle ved en spesiell OG og ikke antall dager igjen kanskje
 
Det er jo tråden for dumme spørsmål, :) brukte 2 pakker nottingham tørrgjær til 25 liter, tror jeg må satse på å humle ved en spesiell OG og ikke antall dager igjen kanskje
Dette her er etter all sannsynlighet gjordt seg ferdig på 2 uker, tror nok du trygt kan tørrhumle de siste 4-5, men ta en måling så erru sikker :) Lykke til! Blir nok bra det her.
 
Drit i SG når du plumper tørrhumlen oppi. Det er humlens kontakttid med ølet som er viktig. Og den vil du ikke skal være for lang for da kan du få gresstoner. Så derfor er normen 5 eller syv dager før du skal tappe (det er en smakssak).
 
Så da er metoden enkel. Vent til ølet er ferdig gjæret. Plump oppi humla og la den sitte en ukes tid. Tapp på flaske eller fat. Ferdig!
 
Det er jo tråden for dumme spørsmål, :) brukte 2 pakker nottingham tørrgjær til 25 liter, tror jeg må satse på å humle ved en spesiell OG og ikke antall dager igjen kanskje

Om du måler, og forsikrer deg om at ølet er utgjæret før du humler, så vær obs på at tørrhumlinga gjerne trigger ny aktivitet fra gjæren, sånn at SG gjerne synker et poeng til, og kanskje mer. Dette har jeg opplevd flere ganger. Det skyldes at humle inneholder enzymer som kan bryte ned dekstriner. (Kilde: https://www.asbcnet.org/events/archives/2017ASBCMeeting/proceedings/Pages/35.aspx)
 
Om du måler, og forsikrer deg om at ølet er utgjæret før du humler, så vær obs på at tørrhumlinga gjerne trigger ny aktivitet fra gjæren, sånn at SG gjerne synker et poeng til, og kanskje mer. Dette har jeg opplevd flere ganger. Det skyldes at humle inneholder enzymer som kan bryte ned dekstriner. (Kilde: https://www.asbcnet.org/events/archives/2017ASBCMeeting/proceedings/Pages/35.aspx)

Er ikke helt dus med dette OG SG og FG, jeg forholder meg til gravity, men hva er normalt forventet FG i dunken?
vet at man kan måle flere dager etterhverandre for å konstantere, men likevel, hva er forventet?

Kokte opp 5 kg maltekstakt, med vann tilsatt, ekuanot 13%: 50 gr @40 min, 25 gram @10 min, 25 gram @0 min. OG 1072.
2 pakker Nottingham tørrgjær løst opp i lunket vann, ristet god i dunken før gjæren ble rørt ut i dunken, 25 liter, 20 grader, det skal bli 80 IBU.
 
Er ikke helt dus med dette OG SG og FG, jeg forholder meg til gravity, men hva er normalt forventet FG i dunken?
vet at man kan måle flere dager etterhverandre for å konstantere, men likevel, hva er forventet?
Hva som er forventa avhenger helt av maltsammensetninga og meskinga di, og gjæra du bruker, så det er ikke så lett å svare på. Et veldig omtrentlig svar blir "imellom 1,000 og 1,030".
 
Hva som er forventa avhenger helt av maltsammensetninga og meskinga di, og gjæra du bruker, så det er ikke så lett å svare på. Et veldig omtrentlig svar blir "imellom 1,000 og 1,030".
Jeg gjærer bare på ekstrakt , så har ikke helt kontrollen, her er beskrivelsen

Ingredienser: Pale malt, carapils, vann
Smak: Maltrik
Farge: ca 10 ebc ved SG 1.032
Utgjærbarhet: 75%

Målte gravity i dag til 1020 , så jeg bare slapp oppi humleposen, jeg gjorde enda en tabbe, fylte karet for mye, så etter 1 natt var gjærlåsen full av skum, den har boblet noe voldsomt, men ganske stille nå etter bare 5 dager, tenker å flaske på lørdag eller søndag.
 
Jeg gjærer bare på ekstrakt , så har ikke helt kontrollen, her er beskrivelsen

Ingredienser: Pale malt, carapils, vann
Smak: Maltrik
Farge: ca 10 ebc ved SG 1.032
Utgjærbarhet: 75%

Målte gravity i dag til 1020 , så jeg bare slapp oppi humleposen, jeg gjorde enda en tabbe, fylte karet for mye, så etter 1 natt var gjærlåsen full av skum, den har boblet noe voldsomt, men ganske stille nå etter bare 5 dager, tenker å flaske på lørdag eller søndag.
Ekstrakt er ikke noe jeg har satt mine bein i, så akkurat der har jeg ikke så mye å bidra med. Generelt tar gjæringa gjerne to uker. Iblant mindre, noen ganger mer. Det er ferdig når det er ferdig, og det gjør generelt ikkeno å drøye. Nå som du har tørrhumla har du skaffa deg litt tidspress, da.
 
Ekstrakt er ikke noe jeg har satt mine bein i, så akkurat der har jeg ikke så mye å bidra med. Generelt tar gjæringa gjerne to uker. Iblant mindre, noen ganger mer. Det er ferdig når det er ferdig, og det gjør generelt ikkeno å drøye. Nå som du har tørrhumla har du skaffa deg litt tidspress, da.
Ja må ha litt press, men tidligere har den stoppet på 1020, og gir jeg den 5-6 dager til satser jeg på at den er klar, så skal jeg være klar med flaskene, så det er ikke så lett å forstå hvorfor den stopper på 1020 eller 1015, mange faktorer som influerer sikkert, nå brukte jeg 2 pakker tørrgjær, mot tidligere 1, med 5 liter mindre sats, tenkte 1,5 pose men brukte likegodt 2. Så satser jeg på at 120 gram tørrhumle skal få fart på gjæringa igjen :)
 
Finnes ikke press her. Slapp av og glem ølet noen uker. Når du finner det igjen er det garantert ferdig, har klarnet og er klar til flasking. Godt blir det også. Særlig hvis du glemmer det helt og ikke finner det igjen før om 4-5 uker!
Helt enig i dette... senk skuldrene, brygg mer.. vi har alle vært der att vi knapt kan vente til de første ølene er ferdig.... tro meg, du har mye å tjene på å la tiden jobbe for deg.
Å brygge øl kan ikke gjøres med stoppeklokke eller kalender, ølet er ferdig når gjæren er forsynt.... kan ta 10 dager og det kan ta 40 dager... gi det all den tid det trenger og så en uke til, da får du godt øl er min erfaring
 
Tilbake
Topp