Tråden for dumme spørsmål.

Terje J

Norbrygg-medlem
Ja er det egentlig noen andre enn selve menigheten sommener LODO øl er bedre?
Det er et faktum at utgangspunktet for øl er nokså ukontrollerbart. Malten og humla er nokså variabel (og de fleste bruker kun OG som referansepunkt for ølet).
Og endelig bedømming er høyst subjektiv.
Don’t worry, be happy!
Ølbrygging er vel ikke helt tilfeldig som LUDO :) .. Har meldt meg inn i kaldsidemenigheten av LODO med gjæring under trykk med naturlig karbonering på tank og synes absolutt at jeg har fått bedre øl. Forventer også at holdbarheten på lager og Neipa spesielt kommer til å bli mye bedre. Neste steg er enkle forbedringer på varmsiden; metabisulfitt i meskevannet, samt ingen plasking i mesken (skyllevann og sirkulasonsmesk tilføres under væske speilet)
 

erikraude

Norbrygg-medlem
«Og så må du smake på hvert enkelt tre, for de varierer mye i smak.»
Aaaaaaah. Det var det jeg glemte. Spise noe trær først! Ja da blir jo overgangen til ølet merkbart lettere!
Forsiktig med grantrær!
Men helt alvorlig, det er store forskjeller. To nabotrær kan smake helt forskjellig. Du vil vel ikke putte vonde granskudd i ølet ditt?
 

Finn Berger

Moderator
Ja er det egentlig noen andre enn selve menigheten sommener LODO øl er bedre?
Det er et faktum at utgangspunktet for øl er nokså ukontrollerbart. Malten og humla er nokså variabel (og de fleste bruker kun OG som referansepunkt for ølet).
Og endelig bedømming er høyst subjektiv.
Don’t worry, be happy!

Rart det der med smak. I dag satt jeg og var veldig fornøyd med et øl jeg slett ikke likte for to dager siden. Og jeg satt i den samme stolen i den samme sola på det samme tidspunktet på dagen. Og det var altså det samme ølet fra det samme kjøleskapet. Nå velger jeg å tro at det er sånn at noen dager er smaksløkene ikke helt i form, og da smaker ikke ølet noe særlig. Men i dag var de i form. Konklusjon: Egentlig er det ølet veldig godt:). Subjektivt sett. Det er litt i slekt med måling av temperatur i mesken. Roter du litt rundt med termometeret, finner du jo den riktige temperaturen:). (Det var vel Gahr som sa noe sånt?)

Men vi prøver jo så godt vi kan å holde styr på de variablene vi kan holde styr på. Jeg tror jo på at det har betydning. Og så får det være som det vil med det jeg ikke kan styre, som variasjoner mellom humleårgangene og ulikheter mellom krystallmaltet på 100 EBC mellom ulike produsenter.

Når det gjelder LODO er jeg litt usikker. En fornuftig mann som Charlie Bamforth (han insisterer på å bruke celsius når han snakker til amerikanere) mener at det nok har noe for seg, men at betydningen er overdrevet. Det er mye annet du skal bekymre deg for før du går løs på det der, sier han.
 

Ekornskurken

Norbrygg-medlem
Ølbrygging er vel ikke helt tilfeldig som LUDO :) .. Har meldt meg inn i kaldsidemenigheten av LODO med gjæring under trykk med naturlig karbonering på tank og synes absolutt at jeg har fått bedre øl. Forventer også at holdbarheten på lager og Neipa spesielt kommer til å bli mye bedre. Neste steg er enkle forbedringer på varmsiden; metabisulfitt i meskevannet, samt ingen plasking i mesken (skyllevann og sirkulasonsmesk tilføres under væske speilet)
Kaldsidemenigheten er vel strengt tatt ikke LODO, det er bare vanlig frykt for oksidering. Med fare for å spikke flis her. Jeg har forstått det slik at LODO er vel spesielt på varm side? De fleste kommersielle bryggerier gjærer vel under trykk, og da med lite oksygen i pverføring etc, uten at det er noe form for LODO. Eller bommer jeg nå?
 
Rart det der med smak. I dag satt jeg og var veldig fornøyd med et øl jeg slett ikke likte for to dager siden. Og jeg satt i den samme stolen i den samme sola på det samme tidspunktet på dagen. Og det var altså det samme ølet fra det samme kjøleskapet. Nå velger jeg å tro at det er sånn at noen dager er smaksløkene ikke helt i form, og da smaker ikke ølet noe særlig. Men i dag var de i form. Konklusjon: Egentlig er det ølet veldig godt:). Subjektivt sett. Det er litt i slekt med måling av temperatur i mesken. Roter du litt rundt med termometeret, finner du jo den riktige temperaturen:). (Det var vel Gahr som sa noe sånt?)

Men vi prøver jo så godt vi kan å holde styr på de variablene vi kan holde styr på. Jeg tror jo på at det har betydning. Og så får det være som det vil med det jeg ikke kan styre, som variasjoner mellom humleårgangene og ulikheter mellom krystallmaltet på 100 EBC mellom ulike produsenter.

Når det gjelder LODO er jeg litt usikker. En fornuftig mann som Charlie Bamforth (han insisterer på å bruke celsius når han snakker til amerikanere) mener at det nok har noe for seg, men at betydningen er overdrevet. Det er mye annet du skal bekymre deg for før du går løs på det der, sier han.
Selv sitter jeg her med en Old Ale som ble flasket for en måned siden etter omtrent ett år på eikefat. Selv jeg :)rolleyes:) kjenner at den er oksydert. Men det rare er at jeg liker det. Slik ble den og den prøver ikke å late som den er noe annet. En skikkelig Old Ale som smakes mere enn den drikkes.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Kaldsidemenigheten er vel strengt tatt ikke LODO, det er bare vanlig frykt for oksidering. Med fare for å spikke flis her. Jeg har forstått det slik at LODO er vel spesielt på varm side? De fleste kommersielle bryggerier gjærer vel under trykk, og da med lite oksygen i pverføring etc, uten at det er noe form for LODO. Eller bommer jeg nå?

LODO er vel begge sidene, kald og varm, men ekstra tiltak på varm side som kaldside-mannen-i-gata ikke har brukt.
 
Ha vil forskjellen bli om jeg tørrhumler på 30-25- eller 20 ?
Skjønner ikke helt hva du mener?? Snakker vi poeng her type 1030-1025-1020?? Vent uansett til stormgjæring er ferdig. Du kan jo sjekke gravity etter ei uke å se hvordan du ligger an,tipper mye er gjordt da.. Ville ikke tørrhumlet mer en ei uke..
 
ved OG 1030-1025- eller 1020 ja, jeg må kanskje bare ta av lokket å måle, bare 3 dager nå, men hvor lenge vil den gå
Hvor lang tid det tar er et spørsmål det nesten er UMULIG å svare på. Det er for mange ting som avgjør det,gravity,pitchrate,temperatur, oxygen,mesketemp å ikke minst gjæret og dets helse... Men har du brukt feks ei gjær som us-05 så burde mye være gjordt etter ei uke(den spiser godt ;)) å da burde du kunne tørrhumle de siste 5 dagene av en to ukers periode.
 
Hvor lang tid det tar er et spørsmål det nesten er UMULIG å svare på. Det er for mange ting som avgjør det,gravity,pitchrate,temperatur, oxygen,mesketemp å ikke minst gjæret og dets helse... Men har du brukt feks ei gjær som us-05 så burde mye være gjordt etter ei uke(den spiser godt ;)) å da burde du kunne tørrhumle de siste 5 dagene av en to ukers periode.

Det er jo tråden for dumme spørsmål, :) brukte 2 pakker nottingham tørrgjær til 25 liter, tror jeg må satse på å humle ved en spesiell OG og ikke antall dager igjen kanskje
 
Det er jo tråden for dumme spørsmål, :) brukte 2 pakker nottingham tørrgjær til 25 liter, tror jeg må satse på å humle ved en spesiell OG og ikke antall dager igjen kanskje
Dette her er etter all sannsynlighet gjordt seg ferdig på 2 uker, tror nok du trygt kan tørrhumle de siste 4-5, men ta en måling så erru sikker :) Lykke til! Blir nok bra det her.
 
Topp