Jeg pleier å tørrhumle de siste 4-5 dagene av gjæring.Når er det greit å tørrhumle en IPA? , start OG 1072
Jeg pleier å tørrhumle de siste 4-5 dagene av gjæring.Når er det greit å tørrhumle en IPA? , start OG 1072
Har for liten erfaring til at dette sier meg så veldig mye,Jeg pleier å tørrhumle de siste 4-5 dagene av gjæring.
Skjønner ikke helt hva du mener?? Snakker vi poeng her type 1030-1025-1020?? Vent uansett til stormgjæring er ferdig. Du kan jo sjekke gravity etter ei uke å se hvordan du ligger an,tipper mye er gjordt da.. Ville ikke tørrhumlet mer en ei uke..Ha vil forskjellen bli om jeg tørrhumler på 30-25- eller 20 ?
Hvor lang tid det tar er et spørsmål det nesten er UMULIG å svare på. Det er for mange ting som avgjør det,gravity,pitchrate,temperatur, oxygen,mesketemp å ikke minst gjæret og dets helse... Men har du brukt feks ei gjær som us-05 så burde mye være gjordt etter ei uke(den spiser godtved OG 1030-1025- eller 1020 ja, jeg må kanskje bare ta av lokket å måle, bare 3 dager nå, men hvor lenge vil den gå
Hvor lang tid det tar er et spørsmål det nesten er UMULIG å svare på. Det er for mange ting som avgjør det,gravity,pitchrate,temperatur, oxygen,mesketemp å ikke minst gjæret og dets helse... Men har du brukt feks ei gjær som us-05 så burde mye være gjordt etter ei uke(den spiser godt) å da burde du kunne tørrhumle de siste 5 dagene av en to ukers periode.
Dette her er etter all sannsynlighet gjordt seg ferdig på 2 uker, tror nok du trygt kan tørrhumle de siste 4-5, men ta en måling så erru sikkerDet er jo tråden for dumme spørsmål,brukte 2 pakker nottingham tørrgjær til 25 liter, tror jeg må satse på å humle ved en spesiell OG og ikke antall dager igjen kanskje
Det er jo tråden for dumme spørsmål,brukte 2 pakker nottingham tørrgjær til 25 liter, tror jeg må satse på å humle ved en spesiell OG og ikke antall dager igjen kanskje
Om du måler, og forsikrer deg om at ølet er utgjæret før du humler, så vær obs på at tørrhumlinga gjerne trigger ny aktivitet fra gjæren, sånn at SG gjerne synker et poeng til, og kanskje mer. Dette har jeg opplevd flere ganger. Det skyldes at humle inneholder enzymer som kan bryte ned dekstriner. (Kilde: https://www.asbcnet.org/events/archives/2017ASBCMeeting/proceedings/Pages/35.aspx)
Kokte opp 5 kg maltekstakt, med vann tilsatt, ekuanot 13%: 50 gr @40 min, 25 gram @10 min, 25 gram @0 min. OG 1072.
2 pakker Nottingham tørrgjær løst opp i lunket vann, ristet god i dunken før gjæren ble rørt ut i dunken, 25 liter, 20 grader, det skal bli 80 IBU.
Hva som er forventa avhenger helt av maltsammensetninga og meskinga di, og gjæra du bruker, så det er ikke så lett å svare på. Et veldig omtrentlig svar blir "imellom 1,000 og 1,030".Er ikke helt dus med dette OG SG og FG, jeg forholder meg til gravity, men hva er normalt forventet FG i dunken?
vet at man kan måle flere dager etterhverandre for å konstantere, men likevel, hva er forventet?
Jeg gjærer bare på ekstrakt , så har ikke helt kontrollen, her er beskrivelsenHva som er forventa avhenger helt av maltsammensetninga og meskinga di, og gjæra du bruker, så det er ikke så lett å svare på. Et veldig omtrentlig svar blir "imellom 1,000 og 1,030".
Ekstrakt er ikke noe jeg har satt mine bein i, så akkurat der har jeg ikke så mye å bidra med. Generelt tar gjæringa gjerne to uker. Iblant mindre, noen ganger mer. Det er ferdig når det er ferdig, og det gjør generelt ikkeno å drøye. Nå som du har tørrhumla har du skaffa deg litt tidspress, da.Jeg gjærer bare på ekstrakt , så har ikke helt kontrollen, her er beskrivelsen
Ingredienser: Pale malt, carapils, vann
Smak: Maltrik
Farge: ca 10 ebc ved SG 1.032
Utgjærbarhet: 75%
Målte gravity i dag til 1020 , så jeg bare slapp oppi humleposen, jeg gjorde enda en tabbe, fylte karet for mye, så etter 1 natt var gjærlåsen full av skum, den har boblet noe voldsomt, men ganske stille nå etter bare 5 dager, tenker å flaske på lørdag eller søndag.
Ja må ha litt press, men tidligere har den stoppet på 1020, og gir jeg den 5-6 dager til satser jeg på at den er klar, så skal jeg være klar med flaskene, så det er ikke så lett å forstå hvorfor den stopper på 1020 eller 1015, mange faktorer som influerer sikkert, nå brukte jeg 2 pakker tørrgjær, mot tidligere 1, med 5 liter mindre sats, tenkte 1,5 pose men brukte likegodt 2. Så satser jeg på at 120 gram tørrhumle skal få fart på gjæringa igjenEkstrakt er ikke noe jeg har satt mine bein i, så akkurat der har jeg ikke så mye å bidra med. Generelt tar gjæringa gjerne to uker. Iblant mindre, noen ganger mer. Det er ferdig når det er ferdig, og det gjør generelt ikkeno å drøye. Nå som du har tørrhumla har du skaffa deg litt tidspress, da.
Helt enig i dette... senk skuldrene, brygg mer.. vi har alle vært der att vi knapt kan vente til de første ølene er ferdig.... tro meg, du har mye å tjene på å la tiden jobbe for deg.Finnes ikke press her. Slapp av og glem ølet noen uker. Når du finner det igjen er det garantert ferdig, har klarnet og er klar til flasking. Godt blir det også. Særlig hvis du glemmer det helt og ikke finner det igjen før om 4-5 uker!
Ølbrygging er et godt stykke faglig håndverk som best kan læres ved utførelse. Så jeg er helt enig, brygg mer! Det er ved brygging man får den erfaingen som trengs for å skjønne blant annet det med tid.Helt enig i dette... senk skuldrene, brygg mer.. vi har alle vært der att vi knapt kan vente til de første ølene er ferdig.... tro meg, du har mye å tjene på å la tiden jobbe for deg.
Å brygge øl kan ikke gjøres med stoppeklokke eller kalender, ølet er ferdig når gjæren er forsynt.... kan ta 10 dager og det kan ta 40 dager... gi det all den tid det trenger og så en uke til, da får du godt øl er min erfaring