1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er berre å flaske når det er nedkjølt. Kvifor ta opp temperaturen ?

    frå min HTC "smart-tellefon "
     
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hensikten er vel bare å få arbeidet inn på kjøkkenet i stedet for en kald kjellerbod. Tenker det ikke kan skade da det uansett skal opp i temperatur i karboneringsfasen.
    Så rent praktiske årsaker.
     
  3. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Skal sette av en flaske til deg. Kanskje du plutselig liker Belgiske øl :)
     
  4. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja det kan du vel gjere sjølv om ølet har 4-5 grader når det vert tappa på flaskene. Har tappa nokre 1000 flasker på denne måten oss. Eg ser ikkje noke problemer

    frå min HTC "smart-tellefon "
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Skal du bære karet etter å ha latt det stått så er det fort gjort å gjøre slik at ting virvles opp igjen.
     
  6. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Og der var den tanken som ikke hadde slått meg. Da er jo poenget borte. Takker.
     
  7. Hovliss

    Hovliss
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    Spørsmål ang. en pils jeg nettopp har kegget.

    Lagde en pils av oppskriften til Joakim Ruud. Eneste forskjell var at jeg bytta ut dansk gjær med WLP833 german bock.

    Gjæret i tre uker på først 10 grader, så 11,5.

    OG = 1050, FG = 1010.

    Lukter bra pils, men smaker egentlig som en simpel blanding av vann, litt malt og et svakt hint av alkohol.

    Er klar over at pils skal modnes, men kommer det til å skje sååå store forandringer i modningstiden? For dette er langt ifra bra øl.

    Noen innspill? :)
     
  8. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Godt poeng. Ser at det ikke er vits i å ha noe temperaturstigning.

    Da ser jeg for meg en omstikking hvor jeg tilsetter sukkerlake, for så å tappe på flaske på kjøkkenet rett etterpå.

    Må jo bli gull :)
     
    Jo-Helge liker dette.
  9. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor mange liter var til gjæring? Og hvor mye humle hadde du i?
     
  10. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
    Det var 12-13 liter til gjæring (planlagt 19, men nytt oppsett og litt bom på BeerSmith-profilen gjorde sitt til at volumet ble kraftig redusert). Tørrhumlet med 40 gram.
     
  11. C3PO

    C3PO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Hvor mye er for mye egentlig? Kommet over noe i arbeidet med kalkulatoren dine? Tenker gram aromahumle per liter eller lignende som gir et slags metningspunkt. Har sett andre oppskrifter med "ekstreme" mengder tørrhumle, men aner ikke hvordan disse er i forhold til andre med mer moderate mengder på smak.
    Har en egenkomponert 27l IPA på gang som ble tørrhumlet med 90g på dag 10. Smakte nydelig da, og startet CC i kveld. Ser en del oppskrifter tørrhumler på tappedag (0 dager), og har 50g Chinook igjen fra bitterhumlen som bare skriker etter å få bli med :p
    Blir i såfall 400g humle totalt...
    And another thing... -er det egentlig forskjell på å porsjonere tørrhumlingen over flere dager kontra alt på en gang? Eksponerer jo bare ølet for mer oksygen, og jo nærmere tappedag, jo mer grums risikerer å bli med under tapping.
     
  12. BananØl

    BananØl
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    På utsiden på adapteren er det som på en vanlig CO2-flaske. Den passer altså rett på en vanlig trykkregulator. Dette med forbehold om at du kjøper med metriske gjenger og ikke et eller annet fra US, UK osv. selvfølgelig. Selv anbefaler jeg denne og et par av disse.
     
  13. glenn pederz

    glenn pederz
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Haugesund
    Headspace i flasker:

    Jeg hadde en bombe og en kork som spratt av i går. Noen av flaskene har øl "opp til korken" er det uheldig?

    Sukkermengden er rett, prøvesmakte på batchen i går, da var det litt lite fizz, så jeg bestemte meg for å gi flaskene en liten turn. Bomben kom senere.
     
  14. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Og: Har temperaturen på ølet når man karbonerer betydning for sukkermengden?
     
  15. glenn pederz

    glenn pederz
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Haugesund
    Nei. Temperatur spiller inn på hvor raskt øl karbonerer. Setter de som oftest på baderom, da er de somregel klar etter 1 uke.

    Korriger meg om jeg tar feil :)
     
    Ole Mørkved liker dette.
  16. Ørnegård

    Ørnegård
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det er ikke magnetene som "låser" selve viften til motoren da? Vi opplevde dette. Limte fast en kloss (ca. 1 cm) på viften og limte magnetene så på klossen. Fikk da mer luft mellom selve viftehuset og magnetene ig da gikk viften mye bedre. Mistenker altså at det er magnetene dine som gjør at viften ikke går/stopper/hakker.
     
    Thorgrim Skreosen liker dette.
  17. Frode Granli

    Frode Granli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kan man stikke om et øl helt i starten av gjæringen? Har gjort en tabbe her.
    Blir det helt feil?
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvis du lot gjæren ligge igjen så blir det litt feil ja..
     
  19. Frode Granli

    Frode Granli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har ikke gjort det enda. Men jeg tror jeg går for plan B. Setter rakkerskapet i en tålig kald bod. Det er en kolsh.
    liker dårlig å ikke ha kontroll på temp. Føler jeg ikke vet helt hva jeg gjør da.
    men men er man dum så blir det slik av og til.
    Skal drikke den på trass....
     
  20. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva har du gjort?
     

Del denne siden