1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jeg bruker en gammeldags kokeplate på 2000 watt så det går greit.
    Tenker litt på gjennomføringer. De som blir skrudd på med O-ringer er de bra nok?
    Er vant til rustfritt og sveising.
     
  2. Tjønnetrollet

    Tjønnetrollet
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Søgne
    Heia!
    Jeg satt min første belgisk trippel til gjæring i går (litt lav OG, men det får gå). I oppskriften står det at jeg etter stormgjæring skal tilsette enten hvitt sukker eller honning. Hva anbefaler folket? Jeg har aldri laget eller smakt øl med honning i før, så her er jeg helt blank. Og skulle jeg bestemme meg for honning, hvordan er beste måten å få honningen inn i ølet på? Er det bare å helle det i gjæringskaret og håpe på det beste eller bør det blandes ut i litt vann? Det er snakk om 300 gram i 25 liter øl.
     
  3. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis du ikke blander ut sukkeret, er du garantert en vulkan.... All co2'n i ølet frigjøres på et blunk på alle sukkerkornene :) Ja, hvis du velger å tilsette sukker da. Honning bør også røres ut først.
     
    Tjønnetrollet liker dette.
  4. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Gjæren vil nok finne sukkeret/ honningen å spise det opp så lenge det tilsettes i god til før flasking
     
    Tjønnetrollet liker dette.
  5. S1000xr

    S1000xr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg tilsetter litt konsentrat av og til grape osv, koker opp litt vann og rører inn, mener det er best med honning også
     
    Tjønnetrollet liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Honningen setter smak, i motsetning til sukkeret. Ellers er jo honning fint lite annet enn sukker, så sånn sett spiller det liten rolle, vil jeg tro.

    Jeg drakk nylig en "Honey Dew" golden ale fra Fuller's, og en trippel er jo også et helt lyst øl. Der var honningsmaken veldig tydelig. Jeg liker det ikke, men mange gjør det. Så du får la smaken avgjøre. (Jeg liker honning, men ikke i øl, fant jeg ut. Men så liker jeg stort sett aldri øl med tilsetninger.)
     
  7. TurboJens

    TurboJens
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Brewing with Honey - Brew Your Own

    Den gir deg kanskje svarene om fordelene/ulempene med honning. Men 300g sukker vil vel muligens gi annen OG enn 300g honning. Vanlig sukker har vel ca 25% mer karbohydrater ved samme vekt. Forskjellen i praksis blir vel kanskje ikke så stor at det er tenkt på.
     
    Tjønnetrollet og loebrygg liker dette.
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg mener å kunne spore en ganske stygg infeksjon tilbake til bruk av rå honning etter stormgjæring, så jeg ville ikke turt å bruke det igjen uten å varme det opp først.
     
    Tjønnetrollet liker dette.
  9. Tjønnetrollet

    Tjønnetrollet
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Søgne
    Har ikke honning antiseptiske egenskaper? Jeg har også en mjød stående på andre uken. Der har jeg ikke varmet opp honningen, og det finnes ikke spor av infeksjon.
     
  10. Tjønnetrollet

    Tjønnetrollet
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Søgne
    Tror kanskje jeg går for sukker denne gangen. Jeg liker nemlig heller skjeldent tilsetninger i øl. Får prøve et par kommersielle varianter før jeg eventuelt prøver igjen.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jo, jeg veit den kan brukes i sårbehandling. Men den kan sikkert likevel inneholde villgjær. (Jeg har nettopp googla meg fram til litt informasjon om bier/veps som kilde til interessante gjærtyper. Se denne tråden: Sourvisiae - ny surølgjær fra Lallemand)
     
    Tjønnetrollet liker dette.
  12. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jo, men mye av det handler om sukkerkonsentrasjon. Og det er ikke godt å si hvilke villgjær biene får med seg fra blomstene de er innom.

    Forøvrig virka alt bra etter to uker hos oss. Etter to måneder, derimot...
     
    Tjønnetrollet liker dette.
  13. Eirik KG

    Eirik KG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Er det noen andre her med Kegland sin boks+lokk-pakke som opplever at det lukter litt fjert eller generelt ugreit når lokkene soaker i Starsan? Dette er ikke noe som setter smak på boksen i ettertid.
     
  14. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Kontrollsjekker.
    Satser på å brygge i helga.
    Spiltbatche. 004 og 023.
    Blir vel 8-10 liter i hver med OG rundt 1.050.
    Utløpsdato i midten av oktober.
    Så, pitche rett i, eller gi gjæren en oppvåkning? Forkultur? Liten starter?
    Kunne tenkt meg å la vær starter, det er for sent og litt arbeid. Men, burde eg gi disse to litt smågamle pakkene litt hjelp. Eller er det nok hjelp at de ikkje skal bade i så store mengder.
     
  15. NoxMulder

    NoxMulder
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Hvis du ser på produksjonsdato, kan du sjekke om du burde hatt en starter på Mr. Malty. Man trenger ikke være slavisk, men du kan hvertfall finne ut hvor off du er på mengde levende gjær og ta en avgjørelse derfra.

    Edit: Men du, lag en starter, selv om du skal brygge i morgen kveld. Det er bare litt arbeid, og gjæren(e) dine kommer til å sette skikkelig pris på det. Du skal jo uansett brygge i X antall timer i helga, så å lage en starter for å øke sjansen for at ølet blir nice er verdt det, i mine øyne!
     
    RealGone liker dette.
  16. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Mr Malty er vel utdatert i forhold til PurePitch pakkene som vistnok skal ha bedre holdbarhet.
    Skal vurdere starter i morgen, i kveld blir ingenting gjort.
     
  17. NoxMulder

    NoxMulder
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Det var jeg ikke klar over, så takk for info. God helg!
     
  18. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Anbefaler Brewfather. Der ligger pure pitch inne som alternativ.
     
  19. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er i Sveits, nærmere bestemt Grindelwald. Noen tips til øl som må smakes?
     
  20. Jokr_nord

    Jokr_nord
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    MOSS
    Hei.

    Jeg satte en batch med stout i går. Meska ved 66 og 78 grader. Nådde OG 1.105 som var spot on. Tilsatte Wyeast gjærnæring med sink et kvarter før ferdig kok. Kjørte et minutt med ren oksygen etter avkjøling før jeg tilsatte en halvliter med fersk ren slurry fra en 5% ale.Etter 12 timer er det bra aktivitet. 2 cm krausen og det plopper godt, men ikke hysterisk.
    Så til spørsmålet: Bør jeg kjøre en ekstra runde med oksygen nå? Jeg mener å ha lest at det anbefales for "tunge" øl, og denne er vel passe tung skulle jeg mene. Når bør jeg i så fall gjøre det?
     

Del denne siden