Tråden for dumme spørsmål.

Har et nylig innlegg i annen tråd for samme batch ref manglende plopping.

Jeg har et annet spørsmål tilknyttet omstikk for samme batch.
Jeg har en gjæringsbøtte med tappekran (ja den kan svinges slik at den peker nedover).
Jeg ser nå at bunnfallet når over tappekranen (se bilde).
Hvordan fikser man dette ved tapping over til annen gjærbøtte?
Poenget med omstikk er vel nettopp å unngå eller minimalisere bunnfallet?
AgZhUew.jpg
Enkel løsning: Tipp karet bakover ved å legge noe under det på kransida. Da siger bunnfallet vekk, og du kan tappe uten å få det med:).
 
Dette høres jo lettvint og fristende ut, men hvordan karbonerer du ølet da?

Godt spørsmål. Jeg stikker alltid om til et blandekar der jeg tilsetter sukkerlake/vørter, og det går tilsynelatende utmrket, det. Det gjelder bare å være forsiktig så du minimerer innblandinga av oksygen. Jeg tror de fleste som tapper direkte, tilsetter sukkerlake med sprøyte til hver enkelt flaske, eller bruker karboneringsdrops/sukkerbiter i flaskene.

Ska du tilsette sukkerlake i gjæringskaret, må du vel røre for å unngå ujevn fordeling av sukkeret. Mulig det går greit hvis du har en høytflokkulerende gjær, som f.eks. wlp002, men det ville være rein katastrofe med mer pudrete gjær, som f.eks. altbiergjær (wlp036).

Det vil vel også være en klar fordel å ikke gjære med bunnfallet fra kokinga.
 
Kanskje jeg var litt uklar. Jeg spurte Ola Dunk om han skulle stikke om for å flaske eller om han skulle stikke om for å kjøre "secondary". Ofte er secondary ikke nødvendig, og at man kan stikke om rett før man skal flaske, så man slippe å stikke om to ganger.

Finn er jo en flasker på sin hals har jeg forstått, og har den enkle løsningen - jeg og korneliusfatene mine trekker oss stille ut av diskusjonen.
 
Enkel løsning: Tipp karet bakover ved å legge noe under det på kransida. Da siger bunnfallet vekk, og du kan tappe uten å få det med:).

Ja tenkte på denne muligheten, men ville gi fritt spillerom til svar her slik at ingen ble bundet av løsning. Virker å være enkleste muligheten. Men siden oksygen ikke skal blandes inn i særlig grad her så regner jeg med at man uansett bør sette på en slange på tappekranen og føre ølet ned til bunnen av ny bøtte? Eller er det bedre måter å gjøre dette på? Dette blir vel uansett tilnærmet hevert-versjonen?
 
Ja tenkte på denne muligheten, men ville gi fritt spillerom til svar her slik at ingen ble bundet av løsning. Virker å være enkleste muligheten. Men siden oksygen ikke skal blandes inn i særlig grad her så regner jeg med at man uansett bør sette på en slange på tappekranen og føre ølet ned til bunnen av ny bøtte? Eller er det bedre måter å gjøre dette på? Dette blir vel uansett tilnærmet hevert-versjonen?
Slange fra kranen helt ned til bunnen av omstikkingskaret fungerer fint. Gjerne så lang at den ligger litt langs kanten på bunnen og lager en malstrøm. Da vil sukkerlaken blande seg godt inn i vørteren.
Selv stikker jeg ikke om. Tapper på flaske rett fra gjæringskar med tappe stav og tilsetter sukkerlake med 60 ml sprøyte etter at alle flaskene er fylt.
Kan virke litt omstendig første gangen, men når en har fått litt rutine i det går det veldig kjapt.
 
Ja tenkte på denne muligheten, men ville gi fritt spillerom til svar her slik at ingen ble bundet av løsning. Virker å være enkleste muligheten. Men siden oksygen ikke skal blandes inn i særlig grad her så regner jeg med at man uansett bør sette på en slange på tappekranen og føre ølet ned til bunnen av ny bøtte? Eller er det bedre måter å gjøre dette på? Dette blir vel uansett tilnærmet hevert-versjonen?

Når du skal flaske, mener du? Ja, det er sånn jeg gjør det. Slngen må være så lang at den når ned til bunnen på det karet du skal tappe i, pluss litt til - men ikke for mye, for da vil enden på slangen peke opp, og du lager en liten fontene. Hvis du bikker på det karet du tapper opp i når du starter tappingen, og slangen ligger ned mot kanten, kan du klare å tappe uten å skape så mye bevegelse i ølet. Det er starten der som er kritisk; seinere går det jo uansett rolig for seg.

Jeg bruker et 30-liters speidelkar som tappekar. Det har jo veldig liten åpning, og jeg dekker bare til med litt folie. Bruker du ei vanlig bøtte, kan du vel kutte til ei utsparing, så du ikke står der med et åpent kar.
 
Tør jeg spørre hvordan fremgangsmåten var?
Tenker da på forhold sukker/vann, avkjølt eller lunken lake?
Kokte laken i et par minutter, dro panna til sides. Slo over i et litermål som var lettere å slå fra og tenkte at den varme sukkerlaken kjapt blei kaldere av den 20 graders øla i dunken. Du kan sikkert kjøle ned om du vil det, jeg tenkte at det ikke hadde noe å bety. Mengde vann; tja - passelig flytende.
 
Ballocks. Har dere noe rutiner for vedlikehold på de? Tappa i går, som jeg pleier med gass inn på fatet kobla til topp av gjæringsbøtta, og øl ut kobla til krana. Går vanligvis finfint. Men sleit med retur fra fatet i går, som skapte vakum og treig fylling av fatet. Fant ut at det var den gråe ballocken som var problemet. Den låste litt dårlig på posten på fatet, men dynka den i starsan og da klakka den på plass.. men slapp ikke gjennom gass ut fra fatet. Snodige saker.
 
Har bestemt meg for å vaske gjær fra en batch nå. Dette skal flaskes om ett par dager, og siden jeg har planer om nok ett brygg med WLP500 er det en god mulighet for å teste ut dette. Hvor mye vann, sånn ca, vil jeg trenge til gjærkaka etter 20liter?
 
Jeg bruker ca 5 liter, men det er meg... Vet @gustavf har laget en vidåi, og han bruker betraktelig mindre. Jeg blander/rister godt ut i gjæringskaret, lar det stå noen min, og slår over i 1 stor bolle (ikke bunnfallet da). Lar dette stå nye noen (5?) minutter, før jeg heller over i 2 stk 2l norgesglass. Da får jeg ganske så ren gjær.
 
Jeg bruker ca 5 liter, men det er meg... Vet @gustavf har laget en vidåi, og han bruker betraktelig mindre. Jeg blander/rister godt ut i gjæringskaret, lar det stå noen min, og slår over i 1 stor bolle (ikke bunnfallet da). Lar dette stå nye noen (5?) minutter, før jeg heller over i 2 stk 2l norgesglass. Da får jeg ganske så ren gjær.
Har sett den videoen, men gjæringskaret hans virket lite, så tenkte at jeg muligens trang mer vann.
 
Ballocks. Har dere noe rutiner for vedlikehold på de? Tappa i går, som jeg pleier med gass inn på fatet kobla til topp av gjæringsbøtta, og øl ut kobla til krana. Går vanligvis finfint. Men sleit med retur fra fatet i går, som skapte vakum og treig fylling av fatet. Fant ut at det var den gråe ballocken som var problemet. Den låste litt dårlig på posten på fatet, men dynka den i starsan og da klakka den på plass.. men slapp ikke gjennom gass ut fra fatet. Snodige saker.
Jeg skrur de fra hverandre ved jevne mellomrom og gir dem en runde under rennende vann. Særlig de svarte til øl. Påfører litt keg-lube om de blir trege/harde.
 
Lykke til! Det var aktivitet i gjærlåsen allerede etter 15-20 minutter fra jeg hadde sukkerlaken i dunken, før det da ploppet taktfast noen ganger i minuttet i tre dager. Målte så samme SG som splitbatch som var satt med Skare-kveik endte på, som fikk FG på 1.015 og tok det da og som FG for US-05.
Det er god gang igjen, og det kun ved å forsiktig bevege bøtten. 5-10 sekunder mellom hvert klukk i låsen.
Takk for god hjelp!
@MonoBryggeriet
 
Karbonering, er vel det evige spørsmålet. Ja, vet det er skrevet mye om det tidligere, men skyter inn et spørsmål likevel. Er det forskjell på karboneringstid på de forskjellige øltypene? Jeg er helt fersk, har kun to batcher.
Første var en Kölsch som ble meget god, men hadde lite skum og kullsyre. Den fikk stå to uker i 20-23 grader før jeg satte den kaldt.
Nå har jeg laget en meksikansk lager. Jeg valgte nå å sette en vifteovn inn i rommet, og romtempen er ca 26-27 grader. Etter ti dager testet jeg å sette en kaldt, og drakk den på kvelden. Igjen veldig lite kullsyre. Ble også utrolig oppblåst i magen, som igjen tyder på at den ikke er ferdig.
Søndag har den stått tre uker, så tenkte å prøve en flaske igjen da.

Nb: til kölsch brukte jeg sukkerlake. Nå valgte jeg å teste karboneringsdrops pga trøbbelet forrige gang.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Karbonering, er vel det evige spørsmålet. Ja, vet det er skrevet mye om det tidligere, men skyter inn et spørsmål likevel. Er det forskjell på karboneringstid på de forskjellige øltypene? Jeg er helt fersk, har kun to batcher.
Første var en Kölsch som ble meget god, men hadde lite skum og kullsyre. Den fikk stå to uker i 20-23 grader før jeg satte den kaldt.
Nå har jeg laget en meksikansk lager. Jeg valgte nå å sette en vifteovn inn i rommet, og romtempen er ca 26-27 grader. Etter ti dager testet jeg å sette en kaldt, og drakk den på kvelden. Igjen veldig lite kullsyre. Ble også utrolig oppblåst i magen, som igjen tyder på at den ikke er ferdig.
Søndag har den stått tre uker, så tenkte å prøve en flaske igjen da.

Nb: til kölsch brukte jeg sukkerlake. Nå valgte jeg å teste karboneringsdrops pga trøbbelet forrige gang.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvor mye brukte du de gangene? Sukker og drops, mener jeg :)
 
PS! Om du opplever at det kan se ut som om den skal gi seg igjen litt tidlig og havne på en høy FG, kan du bruke den samme teknikken morgen og kveld og holde liv i gjæringa lengre. Jeg opplevde dette for noen brygg siden hvor aktiviteten så ut til å stoppe på rundt 18 mens estimert FG var 12. Etter 5 dager med forsiktig vugging endte den på 12 …
 
Jeg planlegger å brygge en 8% engelsk IPA med 1318. Den er litt inspirert av det jeg vet om 1800-talls IPA. 100 % MO, høy IBU og mye EKG som aromahumle. Jeg har tempkontroll, oksygenerer med ren o2, og har rikelig med gjær. Jeg har veldig sjelden brygget øl over 6 %, mange år siden sist jeg prøvde meg på en stor øl. Husker ikke helt, men tipper de store ølene fra den tiden ikke var kjempegode. I 2019 har jeg veldig fin kontroll på gjæring på gjæring av øl med normal OG. Slik jeg har brukt 1318 til nå på under-1.060-OG-øl er at jeg har pitchet på 17, latt den gjære et lite stykke på 18, øk til 20-21, senk til 18 helt på slutten av gjæring og senk til under 10 straks jeg er fornøyd med gravity. Jeg har vært fornøyd med øl jeg har brygget på den måten, hvor jeg får litt fruktig gjærpreg og ganske bra malty stil til tross for ganske lav OG.

Bør jeg holde tempsskjema ganske likt under gjæring, men la bruke lengre tid på å gjære ut på 20? Bør jeg heller holde temp litt lavere? Noen tips? Det jeg har lyst til å få til er å lage en øl med litt engelsk preg, litt fruktestere og alt det der, men jeg har selvsagt ikke lyst på en særlig "varm" øl med mye alkoholsmak eller noe fuselpreg.
 
Tilbake
Topp