Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Det er vel kanskje i knappeste laget, men bør gå hvis du ikke presser tempen for langt ned. Mellom 12-14C så er det vel allright.
Som @Holmentoppen sier.Jeg kapper heller ikke stigerør, men bruker filter, har aldri hatt problem med tette fat eller koblinger på hverken IPA eller NEIPA, eller noe annet.
Dumt spørsmål i retur:
Har en pose med Northern Brewer som fulgte med en bestilling ved en feil, har noen en god oppskrift jeg kan bruke den på? Tenker pils/helles eller deromkring.
Driver ikke med vannjustering, men har kontroll på gjæringstemp.
Tenker tørrgjær, feks 34/70.
"Sedimentation time: Fast", sier Fermentis, så analysen din er sikkert riktig. Men om du ellers er fornøyd med ølet denne gjæren lager, er det kanskje en ide å gjemme et par gram som du tilsetter før/når du flasker; evt. å bruke en egen karboneringsgjær?S-04 - forbanna greier? 3 av 6 brygg de siste 2 åra har fått 0 karbonering. Gjæret en dry stout på 20 grader i 2 uker, før flasking. Nå etter 2 uker, ingen karbonering, ei heller bunnfall i flaska. Virker som at denne legger seg på bunnen av gjæringskaret etter relativt kort tid, og det blir da lite restgjær på flaskene. Lignende de 2 forrige bryggene med samme utfall. Flaskes det på mellom dag 8-10, går det fint
Gikk i sluken, de som ikke karbonerte. Den ene var en belgisk IPA, men der kjørte jeg opp temperaturen ved en feil til 35 grader (hadde stått i 2 uker uten futt før dette). Ble futt etter en uke, men oksiderte. Den andre var en porter, som gikk i vasken.@Anders90 Denne posten fikk oppmerksomheten min da jeg har en batch stående nå med nettopp S04. Første gang jeg bruker S04, den har nå har stått en liten uke… Har det løst seg for deg på de foregående bryggene med å gi de litt ekstra tid, svirvle flaskene etc? Eller har du løst problemet på annen måte?
Hvis man tilsetter karboneringsgjær, vil dette påvirke utgjæringen (FG) eller kun spise det tilsatte sukkeret?
Karboneringsgjæren er en champagne-stamme, og spiser ikke komplekst sukker. Den vil i tillegg ødelegge den opprinnelige gjæren. Dette gjelder i hvert fall CBC-1 fra Lallemand.@Anders90 Denne posten fikk oppmerksomheten min da jeg har en batch stående nå med nettopp S04. Første gang jeg bruker S04, den har nå har stått en liten uke… Har det løst seg for deg på de foregående bryggene med å gi de litt ekstra tid, svirvle flaskene etc? Eller har du løst problemet på annen måte?
Hvis man tilsetter karboneringsgjær, vil dette påvirke utgjæringen (FG) eller kun spise det tilsatte sukkeret?
Jeg har brukt S-04 flere ganger, og kan ikke huske problemer med karbonering.@Anders90 Denne posten fikk oppmerksomheten min da jeg har en batch stående nå med nettopp S04. Første gang jeg bruker S04, den har nå har stått en liten uke… Har det løst seg for deg på de foregående bryggene med å gi de litt ekstra tid, svirvle flaskene etc? Eller har du løst problemet på annen måte?
Hvis man tilsetter karboneringsgjær, vil dette påvirke utgjæringen (FG) eller kun spise det tilsatte sukkeret?
Lit usikker på denne her Vlad. Du kan teste Fermentis sin "Refermentation - tool" i deres App. Da øker ABV noe prosent poeng ved bruk av F2 og sukker, self. NicsAnyway - bruk av karboneringsgjær påvirker ikke FG....
ABV øker, fordi F2 spiser karboneringssukker, og produserer alkohol og kullsyre.Lit usikker på denne her Vlad. Du kan teste Fermentis sin "Refermentation - tool" i deres App. Da øker ABV noe prosent poeng ved bruk av F2 og sukker, self. Nics
Kan denne da rehydreres i sukkerlaken?Har du mulighet til å få tak i CBC-1, eller F2, er det bare å prøve .
Å rehydrere i sukkerlake er nok ikke så lurt. Da tror jeg det er bedre å strø noen korn i hver flaske. Tror det er vanskelig for gjæra å møte noe med så høy konsentrasjon sukker som i den laka.Kan denne da rehydreres i sukkerlaken?
Tror ikke det er en bra løsning. Sukkerlaken har jo veldig høy OG - noe som betyr mye stress for gjæren.Kan denne da rehydreres i sukkerlaken?
Bruker du Lallemands CBC-1 vil det ikke påvirke. Siden den ikke eter maltotriose, har den lavere utgjæringsgrad enn de aller fleste andre vanlige gjærtyper. (Unntaket er vel Windsor.) Det samme gjelder nok for Fermentis' F-2, også. ("This yeast assimilates very little amount of maltotriose but assimilates basic sugars (glucose, fructose, saccharose, maltose)".)@Anders90 Denne posten fikk oppmerksomheten min da jeg har en batch stående nå med nettopp S04. Første gang jeg bruker S04, den har nå har stått en liten uke… Har det løst seg for deg på de foregående bryggene med å gi de litt ekstra tid, svirvle flaskene etc? Eller har du løst problemet på annen måte?
Hvis man tilsetter karboneringsgjær, vil dette påvirke utgjæringen (FG) eller kun spise det tilsatte sukkeret?
Testet denne i dag. 5 kg malt og 25 l vann. Mesket 1 time 68C med 15 liter, tilsatte så 10 liter til for 72C i 30. Resultatet ble noen små % lavere utbytte enn da jeg mesket alt vannet med en gang. Greit å prøve, kommer ikke til å gjenta denne metoden. Palmer og @Finn Berger er i nærheten av fasit her…Jeg syntes egentlig det var litt synd du ikke gjennomførte idéen din
Fyll fatet ditt med starsan blanding og trykk det over i et annet med CO2. Da har du et tomt fat, fyllt med CO2. Slipp ut trykket, koble gass på fat til gjærlås pakningen på karet, så erstattes headspace med CO2 når du tapper. Luftfri tapping.Når man skal flaske eller fylle fat fra gjæringskar, er det en fordel å ta av gjærlås, eller ikke? Eventuelt hvorfor?