Med forbehold - se over - : ja.Så sålenge vørten renner fint gjennom mesken er det en fordel å kverne fint?
Hvis du driver med kontinuerlig skylling, altså tilfører vannet samtidig som du tapper ut, kan du jo holde på i nær sagt det uendelige for å få med så mye av sukkeret som mulig. Men du bør stoppe når det som kommer ut, er nede på en SG på rundt 1.010.Fikk noe stuck sparge ja, men det renner nå sakte gjennom...
Hva mener du med å dra skyllingen langt?
Da skulle det bli bra nok.Aha. Aner ikke ph, men har 3% syremalt på vanlig vestlandsk overflatevann.
Ta en kontrollmåling til og se om det stemmer. Henter du fra krana er det mer konsentrert vørter i bunn.Fikk iallefall en "ok" effektivitet, pre-boil på 1.051 mot estimert 1.044 med rett vannmengde. Får nok en OG rundt 1.058 som vel er i høyeste laget for en pils...
Vanne ned til 1.050?
Har sirkulert en god stund før måling, venter på at en hydrometerprøve skal bli kald nok nå.Ta en kontrollmåling til og se om det stemmer. Henter du fra krana er det mer konsentrert vørter i bunn.
Er du sikker på det? Jeg har aldri lest noe sted at man ikke skal ta en OG-prøve fra krana etter kok og nedkjøling.Ta en kontrollmåling til og se om det stemmer. Henter du fra krana er det mer konsentrert vørter i bunn.
Den er til og med bedre - synes jeg, da.Har ikke mer humle, eller gjær, så det er kanskje likegreit å la det være?
Har Perle da, kanskje den kan erstatte Northern Brewer?
Hva slags meskeregime har du? 34/70 er jo den lagergjæren som har høyest utgjæring; gjerne godt opp på 80-tallet. Men det forutsetter sjølsagt at du mesker for høy gjærbarhet, også.Nå endte jeg opp med OG på 1.054 og 45 liter, 5 over estimert. Jeg gjorde ingenting med humla.
34/70 har en tendens til å gi seg tidlig her i huset, så får satse på at den gjør det denne gangen også.
Jeg kjørte en time på 65°, 25-30min på 72° og 10min på 78°Hva slags meskeregime har du? 34/70 er jo den lagergjæren som har høyest utgjæring; gjerne godt opp på 80-tallet. Men det forutsetter sjølsagt at du mesker for høy gjærbarhet, også.
Der er du helt på maks, trur jeg.Jeg kjørte en time på 65°, 25-30min på 72° og 10min på 78°
Effektivitet på 93,3% :O
Visste ikke det var mulig en gang...
Her var det vel pre-boil SG han målte. Mener å huske han brygger på en Robobrew, med silkar og skylling fra hevet posisjon vil den tynneste vørteren være øverst, og det tar noen minutter med røring/sirkulering/koking før det er godt blanda.Er du sikker på det? Jeg har aldri lest noe sted at man ikke skal ta en OG-prøve fra krana etter kok og nedkjøling.
Det burde jo være riktig, men ser du har målt en høy OG uansett, som ikke samsvarer med den pre-boil du hadde (veit ikke avkoket ditt men antar 4-5 liter). Så en av målingene er vel feil da. Du må tynne ut med 4.5 liter for å treffe 1.049.Har sirkulert en god stund før måling, venter på at en hydrometerprøve skal bli kald nok nå.
93% er mulig å få til, har hatt flere batcher med utbytte i det området, men normalen ligger på 82-85% for meg. Som Holmentoppen og har vært inne på, er batcher på den størrelsen der "sweet-spot" på utbytte i maltrør-maskiner. Som Finn sier får du dekstriner (ikke-gjærbare komplekse sukkerbindinger) fra øvre temperaturområdet, her henter du et par "pynte-poeng" på OG'en din. Selv om dette er sukkerbindinger, smaker ikke dekstriner søtt. En gjær med genet var. diastaticus vil derimot kunne konvertere bindingene til alkohol.Effektivitet på 93,3% :O