Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Her var det vel pre-boil SG han målte. Mener å huske han brygger på en Robobrew, med silkar og skylling fra hevet posisjon vil den tynneste vørteren være øverst, og det tar noen minutter med røring/sirkulering/koking før det er godt blanda.Er du sikker på det? Jeg har aldri lest noe sted at man ikke skal ta en OG-prøve fra krana etter kok og nedkjøling.
Det burde jo være riktig, men ser du har målt en høy OG uansett, som ikke samsvarer med den pre-boil du hadde (veit ikke avkoket ditt men antar 4-5 liter). Så en av målingene er vel feil da. Du må tynne ut med 4.5 liter for å treffe 1.049.Har sirkulert en god stund før måling, venter på at en hydrometerprøve skal bli kald nok nå.
93% er mulig å få til, har hatt flere batcher med utbytte i det området, men normalen ligger på 82-85% for meg. Som Holmentoppen og har vært inne på, er batcher på den størrelsen der "sweet-spot" på utbytte i maltrør-maskiner. Som Finn sier får du dekstriner (ikke-gjærbare komplekse sukkerbindinger) fra øvre temperaturområdet, her henter du et par "pynte-poeng" på OG'en din. Selv om dette er sukkerbindinger, smaker ikke dekstriner søtt. En gjær med genet var. diastaticus vil derimot kunne konvertere bindingene til alkohol.Effektivitet på 93,3% :O