Tråden for dumme spørsmål.

Bommet grovt (fint) på kverningen i dag (også) og det minner mest om sammalt hvete grov...
Hva kan jeg forvente?

Har mesket i nesten en time nå, jeg rørte relativt mye det første kvarteret før jeg startet pumpen. Vørten som renner fra pumpen er nå klar og fin, og jeg regner med effektiviteten er grei siden det var såpass knust, så hva er ulempen med finknust malt?
I tillegg til risikoen for en tett mesk har du en økt risiko for å få for stor tanninekstraksjon, og dermed merkbar astringens (snerpende munnfølelse) i ølet, hvis du har revet opp skallene mye. Noe tannin er nødvendig for at ølet skal smake riktig, så det er ikke et enten/eller, men et spørsmål om grad.

Risikoen øker betraktelig hvis du driver skyllinga veldig langt, og særlig hvis du samtidig har for høy pH. Det kan forøvrig være en god grunn til å holde styr på pH i skyllevannet, uansett.

Har du fått revet opp skallene mye, ville jeg ikke gjentatt dette, men du har jo ellers kanskje oppdaga en vei til litt høyere effektivitet. Det kan gjerne være et prosentpoeng eller to å hente, særlig hvis du har malt litt grovt tidligere.
 
Så sålenge vørten renner fint gjennom mesken er det en fordel å kverne fint?
Med forbehold - se over - : ja:).

Du kan få finere knusing uten å ødelegge skallene hvis du fukter maltet før kverning. 2% vann blandes godt inn, så venter du i minst 10 min, og kverner. Jeg gjør det. Da kan du også kjøre maltet gjennom på høy hastighet.
 
Fikk noe stuck sparge ja, men det renner nå sakte gjennom...

Hva mener du med å dra skyllingen langt?
Hvis du driver med kontinuerlig skylling, altså tilfører vannet samtidig som du tapper ut, kan du jo holde på i nær sagt det uendelige for å få med så mye av sukkeret som mulig. Men du bør stoppe når det som kommer ut, er nede på en SG på rundt 1.010.

Men som sagt; pH er også en faktor i bildet. Risikoen for for stor tanninekstraksjon øker under meskinga, også, hvis pH går over 5,8. Men så høy pH vil vi uansett ikke ha i mesken.
 
Fikk iallefall en "ok" effektivitet, pre-boil på 1.051 mot estimert 1.044 med rett vannmengde. Får nok en OG rundt 1.058 som vel er i høyeste laget for en pils...
Vanne ned til 1.050?
 
Vet ikke om det er noen bestemt grense. 4,7 prosent har vel med norske avgifter å gjøre.
-Du kan jo døpe den om til en lager, så er du kvitt det problemet :)
Husk evt justering av humla.
 
Har ikke mer humle, eller gjær, så det er kanskje likegreit å la det være?

Har Perle da, kanskje den kan erstatte Northern Brewer?
 
Vet ikke om den kan erstatte NB, har ikke brukt den.
Men Perle i lagere har jeg brukt flere ganger med ok resultat.
 
Erstatte blir vel forresten feil ord.

Jeg hadde 33g NB i på 60min, og skal ha resten av pakken i på 5min. Det jeg kan gjøre for å kompensere for mer vørt blir å tilsette Perle i tillegg, jeg har litt over 30g av den.
 
Har ikke mer humle, eller gjær, så det er kanskje likegreit å la det være?

Har Perle da, kanskje den kan erstatte Northern Brewer?
Den er til og med bedre:) - synes jeg, da.

Jeg for min del ville ha vannet ut. For det første synes jeg lyse lagere er best omkring 5%, og for det andre blir det fort litt alkoholsmak når styrken er høyere. Men det er jo ikke noe i veien for å brygge sterkere lyse lagere. Festbier, som det serveres på Oktoberfesten i München, er jo et sånt øl. Ca. 6%. Det skal ikke være veldig bittert, heller.
 
Nå endte jeg opp med OG på 1.054 og 45 liter, 5 over estimert. Jeg gjorde ingenting med humla.
34/70 har en tendens til å gi seg tidlig her i huset, så får satse på at den gjør det denne gangen også.
 
Nå endte jeg opp med OG på 1.054 og 45 liter, 5 over estimert. Jeg gjorde ingenting med humla.
34/70 har en tendens til å gi seg tidlig her i huset, så får satse på at den gjør det denne gangen også.
Hva slags meskeregime har du? 34/70 er jo den lagergjæren som har høyest utgjæring; gjerne godt opp på 80-tallet. Men det forutsetter sjølsagt at du mesker for høy gjærbarhet, også.
 
Hva slags meskeregime har du? 34/70 er jo den lagergjæren som har høyest utgjæring; gjerne godt opp på 80-tallet. Men det forutsetter sjølsagt at du mesker for høy gjærbarhet, også.
Jeg kjørte en time på 65°, 25-30min på 72° og 10min på 78°

Effektivitet på 93,3% :O
Visste ikke det var mulig en gang...
 
Tilbake
Topp