Avkreftet. Mugg/infeksjonJoda, jeg har lukket lokket på gjæringskaret nå, så ingen fare der. Men, dette er vel trolig kokosfett? Overflaten på de hvite ansamlingene et helt glatt
Er det ikke slik da at pakken kan brukes uten starter inntil datoen, da er det beregnet mindre enn 70% levende celler i pakken og en starter vil være anbefalt. Hvis det er White Labs er det nok ikke noe å bekymre seg for.Kjøpte ferskgjær av en av de store bryggebutikkene, ved bestillingsdato hadde pakken gått ut på dato for 1uke siden. Den har stått i kjøleskap siden, satt den på en starter i går 3uker etter utgått dato.
1. Er det greit av forhandlere og selge utgått gjær?
2. Vil det mest sannsynlig gå bra med startern min?
1. Nei. Ikke til full pris.Kjøpte ferskgjær av en av de store bryggebutikkene, ved bestillingsdato hadde pakken gått ut på dato for 1uke siden. Den har stått i kjøleskap siden, satt den på en starter i går 3uker etter utgått dato.
1. Er det greit av forhandlere og selge utgått gjær?
2. Vil det mest sannsynlig gå bra med startern min?
Har ingen erfaring med fersk gjær men tar sjansen på å svare likevel.Kjøpte ferskgjær av en av de store bryggebutikkene, ved bestillingsdato hadde pakken gått ut på dato for 1uke siden. Den har stått i kjøleskap siden, satt den på en starter i går 3uker etter utgått dato.
1. Er det greit av forhandlere og selge utgått gjær?
2. Vil det mest sannsynlig gå bra med startern min?
Spørsmål fra en som aldri har satt sine ben i et fat tidligere: Bør stigerøret kappes, eventuelt hvor mye? Eller er det like greit å bare satse på at bunnfallet følger med det første ølet, som kan drikkes eller kastes etter behag?
Jeg fylte 3 splitter nye fat i går. Vasket dem med maskinoppvaskmiddel, skylte grundig og overførte Starsan fra fat til fat. Da er det lett å tømme dem for luft samtidig. Så er det bare å fylle dem i en lukket loop der CO2 fra fatene erstatter headspace i gjæringskaret. Speise eller sukkerlake fylles på i etterkant.Jeg skal fylle fat med øl. Det er snakk om engelsk golden ale og pils. Ølet blir ikke kjølekræsja eller klarna med gelatin, men bare tappa rett over fra gjæringskaret. Fatene er nye.
Spørsmål fra en som aldri har satt sine ben i et fat tidligere: Bør stigerøret kappes, eventuelt hvor mye? Eller er det like greit å bare satse på at bunnfallet følger med det første ølet, som kan drikkes eller kastes etter behag?
Noe annet jeg bør tenke på?
Jeg har ikke kappet noen av mine. Kaster første slumpene jeg tapper.Jeg skal fylle fat med øl. Det er snakk om engelsk golden ale og pils. Ølet blir ikke kjølekræsja eller klarna med gelatin, men bare tappa rett over fra gjæringskaret. Fatene er nye.
Spørsmål fra en som aldri har satt sine ben i et fat tidligere: Bør stigerøret kappes, eventuelt hvor mye? Eller er det like greit å bare satse på at bunnfallet følger med det første ølet, som kan drikkes eller kastes etter behag?
Noe annet jeg bør tenke på?
Kapper du stigerøret får du ikke tømt fatet for starsan blanding uten å snu det på hodet og tømme ut sikkerhetsventilen.Bør stigerøret kappes, eventuelt hvor mye? Eller er det like greit å bare satse på at bunnfallet følger med det første ølet, som kan drikkes eller kastes etter behag?
På mine fat har jeg ikke kappet stigrøret, men passer på at jeg ikke får med mye grums over i fatet.
Hender noen ganger at første glasset har litt grums, men etter det krystallklart øl
Bruker ikke gelatin men brewers clarex og protafloc.
Like greit å bare kaste det første glasset
Jeg fylte 3 splitter nye fat i går. Vasket dem med maskinoppvaskmiddel, skylte grundig og overførte Starsan fra fat til fat. Da er det lett å tømme dem for luft samtidig. Så er det bare å fylle dem i en lukket loop der CO2 fra fatene erstatter headspace i gjæringskaret. Speise eller sukkerlake fylles på i etterkant.
Ser ingen grunn til å kappe stigerøret.
Vis vedlegget 53855
Takk folkens. Det hjelper. Da kjenner jeg meg på rimelig trygg grunn.Jeg har ikke kappet noen av mine. Kaster første slumpene jeg tapper.
Nja, hva ellers...?
Godt renhold. Smører pakningene. Dytter alltid ut fullt starsan-fat med co2 og overfører oksygenfritt. Bruker vekt for å se omtrent når fatet er fullt nok.
Hvis du i framtida har tørrhumla øl kan det bli trøbbel med at ballocks og kryss i øl koblinga på fatet går tett. Har et mac daddy filter fra brewshop som er en god venn i de tilfella. Stopper gjær klumper og de største humle partiklene. Der kjører jeg gjennom starsan fra et fat med det på, så tapper jeg til et brukt fat til starsan er skylt ut av slangesettet og filteret. Så tapper jeg øl til fatet som skal brukes.Takk folkens. Det hjelper. Da kjenner jeg meg på rimelig trygg grunn.
Snedig sak. Jeg skal nok skaffe en sånn. Ser at de har dette systemet på Strømmen, også - litt billigere til og med.Hvis du i framtida har tørrhumla øl kan det bli trøbbel med at ballocks og kryss i øl koblinga på fatet går tett. Har et mac daddy filter fra brewshop som er en god venn i de tilfella. Stopper gjær klumper og de største humle partiklene. Der kjører jeg gjennom starsan fra et fat med det på, så tapper jeg til et brukt fat til starsan er skylt ut av slangesettet og filteret. Så tapper jeg øl til fatet som skal brukes.
Jeg har kun brukt det som følger med på 915 microns. Var faktisk ikke klar over at det var finere filter. Sikkert greit å ha utvalget til forskjellige typer øl.Men jeg ser det er flere utgaver av filteret, fra fint til grovt. Kan du si noe om effekten av de ulike gradene?
Dette er en allround gjær som passer meget godt i lagere, både som bitterhumle og senere tilsetninger. Er en nær slektning av f.eks. Perle.Jeg kapper heller ikke stigerør, men bruker filter, har aldri hatt problem med tette fat eller koblinger på hverken IPA eller NEIPA, eller noe annet.
Dumt spørsmål i retur:
Har en pose med Northern Brewer som fulgte med en bestilling ved en feil, har noen en god oppskrift jeg kan bruke den på? Tenker pils/helles eller deromkring.
Driver ikke med vannjustering, men har kontroll på gjæringstemp.
Tenker tørrgjær, feks 34/70.
Jeg regner med du mener allround humle?Dette er en allround gjær som passer meget godt i lagere, både som bitterhumle og senere tilsetninger. Er en nær slektning av f.eks. Perle.