Tråden for dumme spørsmål.

Takk for tips!

Tok av 1dl rett fra magnetrøren, tok en gravity måling med et refraktometer. Den viser 1.010 - litt usikker hvor nøyaktig denne er nå på dette tidspunktet. Men det lukter søtt, ikke supersøtt som en ren vørter men denne var jo ganske svak i utgangspunktet (1.020) så litt usikker. Lot resten av 1dl stå i kjøleskapet, lar den stå 1-2 timer og ser om den bunnfaller noe. Resten av starteren lar jeg stå på røreren litt til.

Forsøkt å lese den lange posten din om gjærstarter, mye god info - men synes det er rart at i 2023 så er det såpass usikkert når en starter er ferdig/peak. Surdeigstarter kan man f.eks enkelt se/måle hevingen i volum mens for ølgjær oppførerer hver type gjær seg litt forskjellig og vanskelig å ha en generell regel.
Det er liv i gjæren din:). Jeg ville bare latt den bunnfelle nå, og så sette en ny starter på den. Jeg ville ikke prøvd å bruke den du har fått nå. Kvaliteten er kanskje ikke all verden; det er nok en ganske stor andel døde celler der. Men setter du en ny, større starter, blir det masse ny, fin gjær..

Nei, det er irriterende at det er så vrient å avgjøre om en starter er ferdig. Det er flere tegn en kan se etter, men du kan aldri være sikker. Jeg har i alle fall fått meg flere overraskelser. Jeg har stort sett gått over til å ta en prøve når jeg mistenker at det kan gå mot slutten; jeg vil helst få tatt den før den går helt ut. Men noe jeg ikke har prøvd, er å sette i en silikonpropp med gjærlås for å kontrollere. Da vil du ganske snart se om det produseres gass.
 
Ja tanken var å la denne bunnfelle og bruke denne for å lage en ny større starter (sikter på 400mill celler, sånn ifølge kalkulatorene på Internett i hvertfall :D)

Oh wait, jeg har kanskje en propp med hull til gjærlås fra GF30 jeg kan bruke i Erlenmeyerkolben! Den burde passe. Får legge den i starsan og teste.
Leste det du skrev om propp og gjærlås tidligere, kom da til å tenke på om https://plaato.io/products/plaato-airlock eller tilsvarende produkt kunne vært interessant. Si man hadde en magnetrører som snurret i ~3 timer så stoppet automagisk i 15min og airlock'n registrerete aktiviteten - om man da kunne fått noe data som tilsa når gjæren begynte å avta, ev kunne forutsi når den kom til å avta.
Jo mer jeg skriver her nå jo mer overkomplisert føler jeg ideen er :D

PS: Glasset jeg satt i kjøelskapet har stått der ~1 time nå, ser litt bunnfallen gjær :)
 
Bruk av refraktometer er uproblematisk siden du ikke er interessert i utgjæringsgrad, men kun at gjæren jobber. Så lenge SG beveger seg, er det alt du trenger å vite i en gjærstarter som du skal steppe.
 
Ja tanken var å la denne bunnfelle og bruke denne for å lage en ny større starter (sikter på 400mill celler, sånn ifølge kalkulatorene på Internett i hvertfall :D)

Oh wait, jeg har kanskje en propp med hull til gjærlås fra GF30 jeg kan bruke i Erlenmeyerkolben! Den burde passe. Får legge den i starsan og teste.
Leste det du skrev om propp og gjærlås tidligere, kom da til å tenke på om https://plaato.io/products/plaato-airlock eller tilsvarende produkt kunne vært interessant. Si man hadde en magnetrører som snurret i ~3 timer så stoppet automagisk i 15min og airlock'n registrerete aktiviteten - om man da kunne fått noe data som tilsa når gjæren begynte å avta, ev kunne forutsi når den kom til å avta.
Jo mer jeg skriver her nå jo mer overkomplisert føler jeg ideen er :D

PS: Glasset jeg satt i kjøelskapet har stått der ~1 time nå, ser litt bunnfallen gjær :)
Den ville vel vært interessant, ja, siden du da får vite hvor langt den er kommet, også. Men med litt erfaring med en vanlig gjærlås, kommer du nok langt - og sparer en del penger;(.

Er de der pålitelige?
 
Ikke brukt plaato airlock selv, så kjenner den ikke. Har plaato vekt for fat.. litt bortkastet, bruker de egentlig ikke. Men har fungert smertefritt de få gangene jeg har åpnet appen(!) for å sjekke vekta på fatet.
Jeg hadde også lyst på Plaato vekt i starten, men klarte å ri av stormen.
Har innført en regel om ikke å kjøpe ting før et ønske er to mnd gammelt. Da forsvinner det ofte av seg selv…
 
@Finn Berger Satt en ny starter i går kveld, 2.2L - 1.040 med restene fra den forrige. Virker som det er håp ja!

Vis vedlegget 63412

Mulig jeg må brygge i dag likevel da.
Se der, ja:)!

Et lite tips: Skaff en 5-liter. Da får du en større overflate, og bedre oksygeninnblanding, og du har litt bedre sjanse til å unngå overskumming. (Men defoamer er en mulig løsning.)

Bigger is always better - når det gjelder erlenmeyerkolber:).
 
Egentlig to spørsmål i et:



20 timer etter pitch og null tegn til aktivitet. Helt blank overflate. Er ikke det litt urovekkende?

Det er i hvertfall no annet en pilsen min som har stått 2 1/2 uke. Der nekter krausen å falle :oops:
Er vel innafor det, men det burde skje noe snart. Ville ristet litt i karet om det er mulig
 
Egentlig to spørsmål i et:



20 timer etter pitch og null tegn til aktivitet. Helt blank overflate. Er ikke det litt urovekkende?

Det er i hvertfall no annet en pilsen min som har stått 2 1/2 uke. Der nekter krausen å falle :oops:
Jeg ville venta litt med å få panikk. Jeg kjenner ikke den gjæren, men 20 timer er ikke uhørt. Hvis du bare heiv gjæren fra pakka oppi, er det kanskje ikke så rart om den bruker litt tid.
 
Vil ikke det bare utsette oppstarten hvis den må ta opp mer oksygen?

takk for svar, begge to
De ulike fasene skjer uavhengig av hverandre, også er heller ikke oksygen noen bekymring på dette stadiet. Får du gjæren i suspensjon kan det hende han skjønner at det er mat og få
 
Vil ikke det bare utsette oppstarten hvis den må ta opp mer oksygen?

takk for svar, begge to
Det blir vel ikke så mye oksygen av den ristinga - og så kan det hende det trigger noe, som @Glenn sier. Og om du ga den godt med oksygen i starten, skal den ha fulle lagre av lipider og steroler, og da kan den ikke ta opp mer. Den vil vel eventuelt bare bruke det til respirasjon - i den grad Crabtree-effekten ikke hindrer det.
 
Egentlig ikke et spørsmål, men frustrasjon over digitale målere. Hvorfor skal det være så vanskelig?!
3 målere, i samme vann - 666 ppm (tihi), 223 ppm og 1110 ppm.

1690476447137.png

Natta!
 
Hva er erfaringen deres når det gjelder nødvendig tid for effekt når du tilsetter gelatin til et øl på gjæringskar som er ferdig nedkjølt til 2-4 grader? Er det noe poeng hvis du skal tappe etter ett døgn? Er to nok?
 
Total dissolved solids? Kan jo være ujvent fordelt/rørt ut
Stemmer. De står i vannløsningen alle 3 på bildet.

Da kommer spørsmålet:
https://www.rollitup.org/t/do-it-yourself-homemade-tds-calibration-solution.328966/ - Lagde nå en løsning med 2L vann fra krana (~50 ppm) og 2,0 gram havsalt (NaCI?), dette skal ifølge tråden bli ~1000 ppm. Stemmer det sånn ca? I såfall har jeg ETT meter jeg kan stole ca på :D

Mitt krav til nøyaktighet er ikke stor, men 200,600 og 1100 ppm blir litt VEL stort sprik. par hundre ppm differanse går fint.
 
Tilbake
Topp