Finn Berger
Moderator
Når du ikke sirkulerer i en kjele med termostatstyring, virker det nokså uunngåelig at du får ujevn temperatur. Du kunne kanskje kutte ut automatikken, og styre manuelt - og røre noen ganger underveis. En viss forskjell spiller egentlig liten rolle, men det kan være uheldig om du får for høy temperatur lokalt over bunnen, hvilket det virker rimelig om du får når du har termostatstyring uten sirkulering. (Jeg mesker i vanlig kjele på induksjonsplate, og gir gjerne litt ekstra varme en gang eller to. Da rører jeg også. Det funker fint.)Så fikk jeg tak i en brukt og billig digiboil 35 med silkar, silbunn, og isolasjon. Ett brygg hittil og detgikk sånn passe bra. Brukte ikke pumpe, men tappet og helte over underveis. Rørte også ca hvert 15 minutt.
Et par utfordringer:
- Sliter med å holde en stabil temperatur under meskingen. Det er ganske stor forskjell mellom topp og bunn i kjelen, naturlig nok kanskje, men det virker også som om målingen i bunnen er unøyaktig. Er det restene fra maltet i bunnen som gjør dette? Er det noen tiltak som vil gi bedre stabilitet, feks bruk av pumpe overstyring ved bruk av itc-1000 eller lignende?
- Det ble også Mye (!) grums ved overføring til gjæringskaret. Brukte klaring iht instruks. Her har jeg lest mange fine tiltak som whirlpool og tapping av siste litere på sterile flasker med kjøring og dekantering etter et døgn. Prøver disse i neste runde. Om noen har andre forslag så tar jeg gjerne imot disse også.. Men, kan mengden også være et resultat av for mye finmalt malt? Kjøpte en ferdig pakke fra leverandør og lurer på om de kan ha hatt uflaks.
Det blir mye grums i et brygg, særlig om du har mye humle. Du kan redusere det litt om du skummer under oppkok. Men ellers er det noe du må leve med
Malingsgraden kan kanskje spille en rolle, men egentlig tviler jeg. Det er stivelse som blir til mjøl, og det mjølet er lett tilgjengelig for konvertering til sukker. Og når du får ferdigkverna fra butikken, er det vel sjelden veldig fint kverna, heller motsatt.)
Sist redigert: