Forøvrig: jeg er en ivrig "klemmer", strammer faenskapen hardt og klemmer hver siste dråpe ut av den rett som det er. Dropper du det så tipper jeg den varer enda litt lengre.
@Kim-Ove : oj - ser at jeg misforsto innlegget ditt. Problemet var at du fikk for høy utgjæring. Men forklaringen kan vel ikke være at du har ligget for lavt, så dette skjønner jeg ikke egentlig.
okkesom; du fikk meg til å rote litt rundt etter gode artikler, så jeg fant denne, som jeg ikke hadde lest før: http://byo.com/color/item/1604-what-mash-temperatures-create-a-sweet-or-dry-beer
Stemmer!Jeg har latt være å gjøre det der fordi teorien sier at du risikerer å få ut en del tanniner når du gjør det. Jeg går ut fra at du ikke har kjent noe til det, siden du gjør det rutinemessig?
Mente jeg hadde lest at lav FG kan skyldes lav mesketemp.
Gahr skrev for eksempel: Hvor langt den gjærer ut vil avhenge av vørterens sammensetning (som er et resultat bl.a. av mesketemperatur)
Har jeg misforstått kanskje?
Vi har en stout som har stått til karbonering i over to uker nå, 14 dager på 20 grader og de siste 3 dager 24 grader.
Skal sette flaskene til videre modning på rundt 10 grader denne uka.
Spørsmålet er, kan de stå for lenge til karbonering. F,eks om de hadde stått 4 uker, ville dette påvirket ølet negativt?
Kjapt spørsmål:
Vi har bare plass til tre gjæringskar i huset vårt. Brygger i to ulike mesker/kjeler. Noe problem at en blander sammen vørter fra de to kjelene og mikser i gjæringskar når en brygger samme oppskrift på begge?
Burde ikke vert noe problem det.Kjapt spørsmål:
Vi har bare plass til tre gjæringskar i huset vårt. Brygger i to ulike mesker/kjeler. Noe problem at en blander sammen vørter fra de to kjelene og mikser i gjæringskar når en brygger samme oppskrift på begge?
Eller du kan kjøpe en vaskepose for BH på Cubus til 70 kg. De er vel litt mindre, men rommer fint 4 kg. De har også en mindre som kan brukes til steeping av spesialmalt.Hvor lenge varer en BIAB-meskepose?
en sånn du får fra BS
https://oslo.bryggselv.no/siling-filtrering/400061/meskepose-med-snor-30x30x35l
Et lite spørsmål ang modning. Skulle etter planen i dag sette alle flaskene som er ferdig karbonert i matkjelleren som vanligvis holder rundt 12 grader. Men pga mye nytt utstyr i naborommet så ligger tempen på 17 grader, noe som kanskje er litt høyt for lagring av øl?
Derfor satt jeg alle flaskene i et ledig kjøleskap, som holder 2-4 grader tipper jeg? Men modnes ølet på så lav temperatur? Hvilken temperatur er best av vanlig kjøleskap temp og 17 grader?