Tråden for dumme spørsmål.

Skikkelig dumt spørsmål:

Når er det "greit" å kalle en øl sin egen, og klaske på egen etikett med eget navn?
 
Selv om man bare følger en ferdig oppskrift tetter punkt og prikke?
Tjah. Jeg vet at mange har forsøkt å brygge identiske kloner før. Det hender man kommer nær, men det er veldig mange variabler. Personlig gjør jeg nesten alltid tilpasninger. Jeg brygget f.eks. en 7 Fjell Vinter der jeg byttet ut bitterhumlen, gjorde en minimal endring på humleskjemaet og brukte S-04 tørrgjær istedenfor WLP-007. Jeg kalte min "Winter is Coming" og laget egne etiketter.

Jeg synes det ville være mye verre å etterligne 7 Fjell-etikettene og kalle den "Vinter".
 
Ditt tilfelle vil jeg jo si vil bli en egen oppskrift, mer eller mindre. Men sant det du sier, vil jo være tilnærmet umulig å treffe akkurat det de selv lager. Og dersom det man lager ender opp med å smake mindre godt, selv om man fulgte oppskriften til beste evne, vil det jo være dårlig gjort ovenfor 7 fjell å klistre på dems etikett. Men dersom det blir veldig bra, er det også litt rart å ta hele æren selv, syntes jeg da. :)
 
Å ta hele æren er vel noe annet. Når jeg beskriver ølet, så innleder jeg alltid med å angi "inspirasjonskilde" dersom det faktisk er en øl jeg forsøker å etterligne og bruker en oppskrift på denne. Men det betyr ikke at dette er oppgitt på etiketten. Dersom jeg bommer vil jo heller ikke det akkurat være representativt.
 
Vis vedlegget Flere av mine flasker har små "flytere" øverst. Noen mer enn andre og noen ser helt bra ut. Kjenner ikke noe på smaken eller lukt, annet enn litt hint av gjær. Er dette US05 eller har jeg litt å ta igjen på renhold? Kullsyre har fint nivå. Det har stått i to måneder i kjellertemp til lagring.
 
Hmm... Jeg har aldri sett slikt i mine øl på flaske. Men jeg har sett flytende gjærpartikler i ølet før flasking.
 
Vis vedlegget 27978 Flere av mine flasker har små "flytere" øverst. Noen mer enn andre og noen ser helt bra ut. Kjenner ikke noe på smaken eller lukt, annet enn litt hint av gjær. Er dette US05 eller har jeg litt å ta igjen på renhold? Kullsyre har fint nivå. Det har stått i to måneder i kjellertemp til lagring.

Har egentlig ikke noe godt svar, men om du aner et hint av gjær i smaken, er det vel gjær som av en eller anne grunn har fanget opp noe kullsyre og flyttet seg til topps?

Men du sier at ølet er godt, og da hadde jeg tatt dette helt med ro, drukket ølet og vært lykkelig. Du har laget godt øl, og det er jo det som er målet:)! Og farlig er det uansett ikke.
 
Jeg har slitt med litt dårlig karbonering i det siste. Jeg stusser på dette, siden jeg har brukt mye den samme mengden sukker (ca 6,5gr per liter) hele veien. Spesielt de siste tre batchene har vært markant mindre karbonert. Jeg har noen mistenkte:

1) At gjær med generelt lav utgjæring også gir lavere karbonering med samme sukkermengde.
2) At øl med mer alkohol gjør det vanskeligere for gjæren å gjære karboneringssukkeret helt ut.
3) At øl som er gjæret på høyere temperatur har mindre CO2 ved endt hovedgjæring, og at total karbonering da blir lavere.
4) Cold crash/semi cold crash gir for lite restgjær i ølet for effektiv karbonering.
5) Øl gjæret på høy temperatur gir "bortskjemte" gjærceller som blir mindre aktive under karbonering, spesielt dersom karboneringstemperaturen er lik eller lavere ift. hovedgjæringen.

Jeg vet at nr 3 kan være en faktor, men er de andre reelle, eller bare spekulering i årsaker uten rot i virkeligheten?
 
2) At øl med mer alkohol gjør det vanskeligere for gjæren å gjære karboneringssukkeret helt ut.
Dette stemmer når du begynner å nærmere deg de høyere tall, kanskje 9 % og opp. Sterkeste jeg selv har brygget er 8,5 %, fikk ikke noe problem da.
3) At øl som er gjæret på høyere temperatur har mindre CO2 ved endt hovedgjæring, og at total karbonering da blir lavere.
Dette må du korrigere for ved å skrive inn høyeste gjæringstemp når du kalkulerer sukkermengden.

De andre er sjeldent et problem. 4) kan skje dersom du bruker en spesielt høyflokkuent gjær.

Et godt triks når det går sakt er å riste flaskene og sette dem varmt. Har du ikke oppnådd full karbonering ved romtemp på 3-4 uker, ville jeg forsøkt å sette de på 30 grader eller så.
 
Ang nr 4 hørte jeg en beersmith-episode ei stund tilbake med en gjær-fyr på, tror han jobbet i white labs (men tror ikke det var selveste mr. White altså). Han sa han aldri cc-et ales for å unngå problemer med karboneringen.
 
Sist redigert:
Har en mindre situasjon i gjæringsskapet mitt.
Kjører et kjøleskap med en plate i midten av skapet og på undersiden av den har jeg en frostvakt fra biltema. Alt er styrt av en stc1000. Må jo feste temperaturproben på en av bøttene. Står nå på den nederste bøtta. Og begge ble satt til gjæring samtidig. Nederste bøtta holder 18,5 som jeg har satt stcen på og den har ikke startet gjæring enda, mens den øverste bøtta holder 22 grader og er i gang med gjæring.
Hvordan løser folk dette problemet?

Sent fra min SM-G935F via Tapatalk
 
Heng proben i lufta og velg en felles temperatur for begge. Du mister veldig mye kontroll, men sånn er det med to kar i samme kjøleskap.
 
Tilbake
Topp