Jeg har slitt med litt dårlig karbonering i det siste. Jeg stusser på dette, siden jeg har brukt mye den samme mengden sukker (ca 6,5gr per liter) hele veien. Spesielt de siste tre batchene har vært markant mindre karbonert. Jeg har noen mistenkte:
1) At gjær med generelt lav utgjæring også gir lavere karbonering med samme sukkermengde.
2) At øl med mer alkohol gjør det vanskeligere for gjæren å gjære karboneringssukkeret helt ut.
3) At øl som er gjæret på høyere temperatur har mindre CO2 ved endt hovedgjæring, og at total karbonering da blir lavere.
4) Cold crash/semi cold crash gir for lite restgjær i ølet for effektiv karbonering.
5) Øl gjæret på høy temperatur gir "bortskjemte" gjærceller som blir mindre aktive under karbonering, spesielt dersom karboneringstemperaturen er lik eller lavere ift. hovedgjæringen.
Jeg vet at nr 3 kan være en faktor, men er de andre reelle, eller bare spekulering i årsaker uten rot i virkeligheten?