Tråden for dumme spørsmål.

Ingen kommentarer?

Du lager 23 liter ned på bøtte-ish? Jeg vil jo si at tja det går nok greit med en grei dekantering, du får jo lite væske over med en god dekantering. Men hadde du spurt hvis jeg ville gjort det så ville jeg sagt nei fordi jeg er pertentlig og mener alle bekker små leder til en stor å.
 
Hva slags gjær bruker du? Jeg tenker at det ikke skal være nødvedig å pasteurisere, men at du heller må finne ut av noe annet hvis det som skjer er at den fortsetter gjæring på flaske. Ofte er det lett å legge til et steg til for å "fikse" noe som er feil, men det beste er å finne ut av hva som er feil i utgangspunktet.
Jeg er enig i det sier. Men er så frustrert over at det aldri blir bra. Av de 30 bryggene jeg har laget så har jeg målt sukkerinnholdet i 16 av de noen mndr etter. Flere nesten et år etter. 11 av de har lavere sg enn ved flasking. Fra et par poeng til 8. Brooklyn lager klone ligger på 6-8 poeng. Jeg har målt 5 av de.
Jeg har brukt 833 og 34/70. Vanligvis en pakke tørrgjær på 12 liter og 12 grader ved gjæring. Den siste fikk 2 pakker og 3 uker på 11 grader før den ble tørrhumlet i 5 dager på 16 grader.
Har også brukt slurry både fra wlp 833 og 34/70.
Byttet ut base malt fra pilsner til Maris otter og tilbake igjenn.
Tror ikke det er så uvanlig at sukkerinnholdet synker over tid. Det er vel ikke så mange som åpner en flaske etter noen mndr og måler sg.
Jeg åpner en flaske, drikker halvparten og lar resten stå til neste dag før jeg måler for å få ut kullsyre og få rett måling.
Men at alle batchene av en type øl skummer tyder på at noe blir gjort galt.
Den meskes med ganske høy temperatur ca 68 grader. Mulig det er noe der. I kombinasjon med tørrhumlingen. Ikke godt å si.
 
Noen grunn til at du ikke bare kan lage gjærstarter med spraymalt? Det safeste er å ha en vanlig passe lys spraymalt, slik at uansett hva du hiver det i synes det ikke.
Det blir nok til det, ja. Lagd gjærstarter til mørke øl der jeg brukte vørterøl, og det var så utrolig lettvint.
Men man brygger jo ikke øl for å gjøre det lett for seg selv....
 
Det blir nok til det, ja. Lagd gjærstarter til mørke øl der jeg brukte vørterøl, og det var så utrolig lettvint.
Men man brygger jo ikke øl for å gjøre det lett for seg selv....
Du kan jo gjøre en enkel test: bland ca. den mengden vørterøl som blir igjen etter dekantering (1 dl.?) i en mengde vann som tilsvarer antall liter du pleier å sette til gjæring. Hvis du hverken kan se eller smake vørterølet, så er det bare å kjøre på.
 
Annen ting: Andre enn meg som er så kørka at de ikke forstår hvorfor Mr.Malty appen nå kun har gallon som enhet, og ikke forstår hvor man endrer til liter? :oops:
 
Dette hørtes knall ut og må prøves! Har du en god oppskrift å dele? Pretty please?

23 liter Graff til gjæring:

19,5l eplejuice (13 x 1,5l) + 3,5 liter øl laget med følgende:

Malt:
Pale malt - 2500gr
Dark Crystal 275EBC - 300gr
Torrified hvete - 50gr
Havregryn - 50gr

(De to siste er nok ikke så nøye, ta 100gr av en av dem hvis du ikke har begge lett tilgjengelig)

Humle:
Amarillo 6,8% - 25gr - 15min

Annet:
Wyeast gjærnæring (viktig da eplejuice mangler mye godsaker til gjæren)

Mesk: 71C, No-sparge, 3,5liter øl etter kjøling og alt rett i dunken, blir veldig lite trub totalt sett så det er bare å slenge alt oppi.

2 pk US-05 tørrgjær - rehydrert

Gjæret 1 uke på 18C så opp en halv grad pr dag mot 20C - totalt 2 uker gjæring
 
Sist redigert:
23 liter Graff til gjæring:

19,5l eplejuice (13 x 1,5l) + 3,5 liter øl laget med følgende:

Malt:
Pale malt - 2500gr
Dark Crystal 275EBC - 300gr
Torrified hvete - 50gr
Havregryn - 50gr

(De to siste er nok ikke så nøye, ta 100gr av en av dem hvis du ikke har begge lett tilgjengelig)

Humle:
Amarillo 6,8% - 25gr - 15min

Annet:
Wyeast gjærnæring (viktig da eplejuice mangler mye godsaker til gjæren)

Mesk: 71C, No-sparge, 3,5liter øl etter kjøling og alt rett i dunken, blir veldig lite trub totalt sett så det er bare å slenge alt oppi.

2 pk US-05 tørrgjær - rehydrert

Gjæret 1 uke på 18C så opp en halv grad pr dag mot 20C - totalt 2 uker gjæring

Tusen hjertelig takk!
Dette skal jeg jaggu meg prøve!
 
Hvis du legger deg på 45 som Aleksander87 sier og får OG på 65 så har du en BU:GU på 0.7, som burde være innenfor. Kanskje pushe oppmot 0.75? Opprinnelig BU:GU er på 1.1 omtrent. Gjennomsnittlig BU:GU for en APA ifølge bjcp er på 0.71
 
Sist redigert:
Hvis du legger deg på 45 som Aleksander87 sier og får OG på 65 så har du en BU:GU på 0.7, som burde være innenfor. Kanskje pushe oppmot 0.75? Opprinnelig BU:GU er på 1.1 omtrent. Gjennomsnittlig BU:GU for en APA ifølge bjcp er på 0.71
Jeg ser i oppskriften at bitterhumlen tilsettes som first wort hops. 19g chinook (12%) FWH og 90 min kok. Om jeg halvverer denne til 9g og treffer OG 1.065 så bør det gi en fin APA? :)
 
Tilbake
Topp