Tråden for dumme spørsmål.

Noe må jo være tett om det er trykk på tanken? Enten i "tappekulen", i slangen, eller i kranen. Du ser at det er trykk i tanken? Dersom du er avhengig av trykk fra CO2 flaske for å få ut ølet, kan jo denne være tom...

Hvis du leser over så opplever jeg at det kommer øl inn i systemet når jeg dytter ball locken at og frem eller holder den en liten mm over låst posisjon. Tror egentlig at det er en liten fabrikkfeil på trykkventilen som gjør at jeg blir nødt til å holde på ball locken for å holde ventilen åpen.
 
Det er mer enn morsomme fortellinger, i og med at de trekker fram nevnte poeng. Noe som fører til at etablerte ''sannheter'' stadig utfordres, hvilket er av det gode. Når det gjelder kunnskaper disse har, vil jeg være forstiktig med å påstå noe. Trening i vitenskapelig metode er svært utbredt i dag, og det er heller ikke noe mystisk for spesiellt invidde. Slike enkle, uhøytidelige, umetodiske tester kan avdekke områder der det vil være interressant å sette inn noe større krefter, og således har de absolutt sin misjon.

Jeg har ikke sagt noe om kompetansen deres når det gjelder vitenskapelig metode i sin allminnelighet. Og de påpeker jo faktisk sjøl at dette ikke er vitenskapelige forsøk. Jeg tror ikke de er uvitende om vitenskapelig metode generelt. Noe helt annet er det å ha forskerkompetanse innefor de ulike relevante fagfeltene.

"Etablerte sannheter" bør utfordres. Kjernen i vitenskapelig metode er nettopp at det man prøver å gjøre, ikke er å bevise teoriene, men å motbevise dem. Men da må metodene følges strengt, for dersom man ikke gjør det, er det umulig å vurdere det man kommer fram til. Eller rettere sagt: Dersom man ikke følger metodene, kan ikke det man kommer fram til, vurderes. Da blir det helt enkelt bare forkastet, nettopp fordi det ikke kan vurderes.

Jeg mener det er noe sjølmotsigende og betenkelig ved det brülosofene gjør. De sier at dette ikke er vitenskap, men samtidig gjør de krav på at det likevel har en form for gyldighet. I den grad vi tar det de gjør, på alvor, er det skapt et område der slik praksis faktisk får gyldighet.

Den ølbryggervirksomheten vi driver con amore - altså som amatører - på badet og på kjøkkenbenken og i kjelleren (om vi er så heldige å ha en) er lysår unna vitenskapen. Men det finnes mye tung naturvitenskap som har utforsket de prosessene vi kjærlighetsfylt manipulerer for å lage godt øl. Og min enkle bryggertro går ut på at det er sabla dumt å ikke ta resultatene av den utforskingen på alvor - sjøl om det er helt umulig for meg å avgjøre betydningen av hvert enkelt av dem gjennom å smake på det ølet jeg brygger.

"Slapp av, det blir øl", sier vi når folk lurer på hvor gæ'ernt det vil gå når de har gjort sånn og sånn som ikke er helt etter boka. Og det gjør det jo. Om du oppdager at du har meska med en pH på 4,8, så blir det øl, og om du ellers gjør alt riktig, så blir det antakelig godt øl. Men det betyr jo ikke at det er like greit å gi blaffen i å prøve å holde pH i mesken innafor de grensene som vitenskapen forteller markerer det området der enzymene jobber best.

Jeg kan gjenta poenget mitt: Jeg tror det er bedre at vi forholder oss til det det er rimelig å se på som viten, sjøl om vi i liten grad sjøl kan vurdere effekten av hver enkelt bit av det på ølet vårt, enn å forholde oss til resultatene av uvitenskapelige eksperimenter.

Og så er det selvfølgelig ikke så enkelt som at det finnes en verden av entydige vitenskapelige forskningsresultater vi kan stole fullt og fast på. Forskere er ofte uenige, og å vurdere hva som er mest å stole på da, krever spesialkunnskaper innenfor fagfeltet. Så det er jo ikke sånn at det finnes en verden av visshet på den ene siden, og en verden av ubegrunnede antakelser på den andre. Men det er en rimelig antakelse, synes jeg, at vi kommer best ut om vi gjør det vi kan for å skille mellom viten og tro med de verktøyene vi har.

Hva med å stole på egne erfaringer?

Det gjør jeg overhodet ikke - i teorien. I praksis er jeg jo tvunget til det:).

edit: Når det gjelder evnen vår til å få noe ut av egen smaking, så er den veldig varierende. Det er både snakk om genetiske forskjeller og om trening - og om alder. Dessuten påvirkes smaksopplevelsen både av forventninger og av ytre forhold. Jeg tror det er svært få som både er så "genetisk begavede" og så godt trente at de kan fungere som en slags vitenskapelige instrumenter. Jeg er i alle fall helt sikker på at jeg er totalt verdiløs som et sådant:p.
 
Sist redigert:
Jeg tviler på at mange trenger repetisjon av ex phil-selvfølgeligheter for å kunne avgjøre den vitenskapelige holdbarheten av brulosofi-prosjektet. Tror heller ikke det er deres poeng. De synes som en uhøytydelig gjeng med samme lidenskap for brygging som oss andre, og de legger heller ikke skjul på denne uhøytideligheten. Slik sett er de en harmløse, underholdende og til en viss grad informative. Særlig liker jeg at de leder oppmerksomheten mot blindtesting generellt, og dens tendens til uventede resultater. Det er verdifullt å ha i mente som hjemmebrygger. Så får man heller utføre sine egne tester, og avgjøre hva som funker for seg.
 
Sliter litt med å tappe øl fra fermentasaurus og mistenker at jeg gjør noe galt. Har hatt 1 bar trykk på tanken i et døgn nå og skulle bare ta en SG med en picnic tap da jeg oppdaget det. Til tross for trykk i tanken og en godt plassert "tappekule" i ølet vil det så vidt komme litt ut i slangen. Opplever ingen øl ut samtidig som jeg ser at litt øl går ut i slangen til picnic tappen. Tror ikke det er noe som har gått tett.
Jeg har fostått at tetthet nok ikke er ditt problem her, men tenkte et velmenende tips var på sin plass. Jeg har forøvrig en gasslange (JG til gassregulatoren så den er lett å ta av og på) med "øl-ballock dvs svart" på for å kunne "backflushe" Co2 inn i øl ut systemet når det har gått tett. Det har hjulpet meg et par ganger. Dog skal en være litt forsiktig da jeg ved ett tilfelle "blåste av" hele slangen fra nippelen festet i lokket og ballocken.
 
Har akkurat kjøpt meg Corneliusfat og skal karbonere øl i dag. Ølet vi har lagd skal drikkes om ca 4 uker. TIdligere har jeg kun brukt naturlig karbonering i form av sukkerlake på ølflasker.

Men så er det en ting jeg lurer på, er det slik at jeg nå kan karbonere ølet i 2 uker, og ta vekk co2-flasken, og da er ølet klart? Eller bør co2-flasken kobles til 2 uker før det skal drikkes? Og må/bør co2-flasken være koblet til når vi drikker ølet?
 
Har akkurat kjøpt meg Corneliusfat og skal karbonere øl i dag. Ølet vi har lagd skal drikkes om ca 4 uker. TIdligere har jeg kun brukt naturlig karbonering i form av sukkerlake på ølflasker.

Men så er det en ting jeg lurer på, er det slik at jeg nå kan karbonere ølet i 2 uker, og ta vekk co2-flasken, og da er ølet klart? Eller bør co2-flasken kobles til 2 uker før det skal drikkes? Og må/bør co2-flasken være koblet til når vi drikker ølet?
Koble til nå. La stå tilkoblet minst til ølet er ferdig karbonert, kan godt stå tilkoblet lenger. Må være koblet til når det tappes.
 
Har akkurat kjøpt meg Corneliusfat og skal karbonere øl i dag. Ølet vi har lagd skal drikkes om ca 4 uker. TIdligere har jeg kun brukt naturlig karbonering i form av sukkerlake på ølflasker.

Men så er det en ting jeg lurer på, er det slik at jeg nå kan karbonere ølet i 2 uker, og ta vekk co2-flasken, og da er ølet klart? Eller bør co2-flasken kobles til 2 uker før det skal drikkes? Og må/bør co2-flasken være koblet til når vi drikker ølet?

1. det skal vere ferdig karbonet etter 2 veke. Men er lurt å sjekke. ( Tappe litt )
Du kan koble frå flaska vist det er ok

2. Du må ha mate trykk når du servere så flaske må vere koblet til. Dette kan du koble til når du skal servere



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Takk for svar. Fikk satt på trykk, og alt ser ok ut. Tok litt oppi glasset, så ok ut :)
Men hvordan rengjør jeg slangen jeg tapper øl med? Var visst ikke bare bare å kjøre vann gjennom slangen.
 
Takk for svar. Fikk satt på trykk, og alt ser ok ut. Tok litt oppi glasset, så ok ut :)
Men hvordan rengjør jeg slangen jeg tapper øl med? Var visst ikke bare bare å kjøre vann gjennom slangen.

Akkurat nå har jeg et annet fat stående med Star San blanding. Bruker bare å tappe litt etter å ha brukt slangen, men det finnes mange løsninger.
 
Hvis fatet er karbonert i ett par uker ved ca. 5 grader, hva skjer hvis en kobler fra CO2 og lagrer fatet i romtemperatur? Sliter litt med kjøleskap-plass :D
Tanken er å koble fatet til CO2 og tappekran (i kjøleskap) senere.
 
Hvis fatet er karbonert i ett par uker ved ca. 5 grader, hva skjer hvis en kobler fra CO2 og lagrer fatet i romtemperatur? Sliter litt med kjøleskap-plass :D
Tanken er å koble fatet til CO2 og tappekran (i kjøleskap) senere.
Trykket og karboneringen vil øke. Men setter du det i kjøleskapet en dag å to før du skal tappe fra det, så skal det gå fint ;)
 
Hvis fatet er karbonert i ett par uker ved ca. 5 grader, hva skjer hvis en kobler fra CO2 og lagrer fatet i romtemperatur? Sliter litt med kjøleskap-plass :D
Tanken er å koble fatet til CO2 og tappekran (i kjøleskap) senere.
Det skjer jo ikke noe om fatet er tett – og du ikke blør ut trykk mens det står lagret varmere. Væske tar til seg gass lettere ved lave temperaturer. Motsatt kan trykket i headspace øke litt når fatet står i romtemperatur. Balansen gjenopprettes igjen ved nedkjøling.
 
Hvis du gjør det i lukket system så skal det bli omvent mtp humlepreget. Hvis fatet er tvangskarbonert så er det iallefall litt rart? Sikker på at du ikke sammenligner lett oksidert med humlepreg? Som ikke sjeldent er det du får flaske-humle øl som?
Kanskje det. Det er òg mogleg at temperaturen er løysinga. Eg veit at ølet eg har tappa frå fatet har vore konsekvent kaldare enn flaskene.

Litt inspirert av deg så tok eg faktisk og oksiderte ei flaske kraftig frå O2-flaske for å bli kjend med oksideringssmaken. Både gruar og gler meg til å åpne den.
 
Tilbake
Topp