Tråden for dumme spørsmål.

Jeg tviler på at mange trenger repetisjon av ex phil-selvfølgeligheter for å kunne avgjøre den vitenskapelige holdbarheten av brulosofi-prosjektet. Tror heller ikke det er deres poeng. De synes som en uhøytydelig gjeng med samme lidenskap for brygging som oss andre, og de legger heller ikke skjul på denne uhøytideligheten. Slik sett er de en harmløse, underholdende og til en viss grad informative. Særlig liker jeg at de leder oppmerksomheten mot blindtesting generellt, og dens tendens til uventede resultater. Det er verdifullt å ha i mente som hjemmebrygger. Så får man heller utføre sine egne tester, og avgjøre hva som funker for seg.
 
Sliter litt med å tappe øl fra fermentasaurus og mistenker at jeg gjør noe galt. Har hatt 1 bar trykk på tanken i et døgn nå og skulle bare ta en SG med en picnic tap da jeg oppdaget det. Til tross for trykk i tanken og en godt plassert "tappekule" i ølet vil det så vidt komme litt ut i slangen. Opplever ingen øl ut samtidig som jeg ser at litt øl går ut i slangen til picnic tappen. Tror ikke det er noe som har gått tett.
Jeg har fostått at tetthet nok ikke er ditt problem her, men tenkte et velmenende tips var på sin plass. Jeg har forøvrig en gasslange (JG til gassregulatoren så den er lett å ta av og på) med "øl-ballock dvs svart" på for å kunne "backflushe" Co2 inn i øl ut systemet når det har gått tett. Det har hjulpet meg et par ganger. Dog skal en være litt forsiktig da jeg ved ett tilfelle "blåste av" hele slangen fra nippelen festet i lokket og ballocken.
 
Har akkurat kjøpt meg Corneliusfat og skal karbonere øl i dag. Ølet vi har lagd skal drikkes om ca 4 uker. TIdligere har jeg kun brukt naturlig karbonering i form av sukkerlake på ølflasker.

Men så er det en ting jeg lurer på, er det slik at jeg nå kan karbonere ølet i 2 uker, og ta vekk co2-flasken, og da er ølet klart? Eller bør co2-flasken kobles til 2 uker før det skal drikkes? Og må/bør co2-flasken være koblet til når vi drikker ølet?
 
Har akkurat kjøpt meg Corneliusfat og skal karbonere øl i dag. Ølet vi har lagd skal drikkes om ca 4 uker. TIdligere har jeg kun brukt naturlig karbonering i form av sukkerlake på ølflasker.

Men så er det en ting jeg lurer på, er det slik at jeg nå kan karbonere ølet i 2 uker, og ta vekk co2-flasken, og da er ølet klart? Eller bør co2-flasken kobles til 2 uker før det skal drikkes? Og må/bør co2-flasken være koblet til når vi drikker ølet?
Koble til nå. La stå tilkoblet minst til ølet er ferdig karbonert, kan godt stå tilkoblet lenger. Må være koblet til når det tappes.
 
Har akkurat kjøpt meg Corneliusfat og skal karbonere øl i dag. Ølet vi har lagd skal drikkes om ca 4 uker. TIdligere har jeg kun brukt naturlig karbonering i form av sukkerlake på ølflasker.

Men så er det en ting jeg lurer på, er det slik at jeg nå kan karbonere ølet i 2 uker, og ta vekk co2-flasken, og da er ølet klart? Eller bør co2-flasken kobles til 2 uker før det skal drikkes? Og må/bør co2-flasken være koblet til når vi drikker ølet?

1. det skal vere ferdig karbonet etter 2 veke. Men er lurt å sjekke. ( Tappe litt )
Du kan koble frå flaska vist det er ok

2. Du må ha mate trykk når du servere så flaske må vere koblet til. Dette kan du koble til når du skal servere



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Takk for svar. Fikk satt på trykk, og alt ser ok ut. Tok litt oppi glasset, så ok ut :)
Men hvordan rengjør jeg slangen jeg tapper øl med? Var visst ikke bare bare å kjøre vann gjennom slangen.
 
Takk for svar. Fikk satt på trykk, og alt ser ok ut. Tok litt oppi glasset, så ok ut :)
Men hvordan rengjør jeg slangen jeg tapper øl med? Var visst ikke bare bare å kjøre vann gjennom slangen.

Akkurat nå har jeg et annet fat stående med Star San blanding. Bruker bare å tappe litt etter å ha brukt slangen, men det finnes mange løsninger.
 
Hvis fatet er karbonert i ett par uker ved ca. 5 grader, hva skjer hvis en kobler fra CO2 og lagrer fatet i romtemperatur? Sliter litt med kjøleskap-plass :D
Tanken er å koble fatet til CO2 og tappekran (i kjøleskap) senere.
 
Hvis fatet er karbonert i ett par uker ved ca. 5 grader, hva skjer hvis en kobler fra CO2 og lagrer fatet i romtemperatur? Sliter litt med kjøleskap-plass :D
Tanken er å koble fatet til CO2 og tappekran (i kjøleskap) senere.
Trykket og karboneringen vil øke. Men setter du det i kjøleskapet en dag å to før du skal tappe fra det, så skal det gå fint ;)
 
Hvis fatet er karbonert i ett par uker ved ca. 5 grader, hva skjer hvis en kobler fra CO2 og lagrer fatet i romtemperatur? Sliter litt med kjøleskap-plass :D
Tanken er å koble fatet til CO2 og tappekran (i kjøleskap) senere.
Det skjer jo ikke noe om fatet er tett – og du ikke blør ut trykk mens det står lagret varmere. Væske tar til seg gass lettere ved lave temperaturer. Motsatt kan trykket i headspace øke litt når fatet står i romtemperatur. Balansen gjenopprettes igjen ved nedkjøling.
 
Hvis du gjør det i lukket system så skal det bli omvent mtp humlepreget. Hvis fatet er tvangskarbonert så er det iallefall litt rart? Sikker på at du ikke sammenligner lett oksidert med humlepreg? Som ikke sjeldent er det du får flaske-humle øl som?
Kanskje det. Det er òg mogleg at temperaturen er løysinga. Eg veit at ølet eg har tappa frå fatet har vore konsekvent kaldare enn flaskene.

Litt inspirert av deg så tok eg faktisk og oksiderte ei flaske kraftig frå O2-flaske for å bli kjend med oksideringssmaken. Både gruar og gler meg til å åpne den.
 
Brygger for en kar som reiser på sjøen i to uker neste uke. Satt til gjæring på mandag. Dette skal tørrhumles og han ville bli med på flasking av brygget når han kommer hjem. Tips til hvordan jeg skal tørrhumle? Tenkte å tørrhumle etter dag 7-8 og kaldkræsje etter dag 12-13 og la stå kaldt til kan kommer hjem fra sjøen. Blir det for lang kontakt med humla eller går det greit siden det er kaldkræsja?
 
Takk for svar, tenkte at det var lurt å tørrhumle før gjæringa var helt stoppa opp, men spørs hvor mye O2 som egentlig blir miksa inn når man slipper pelletsa nedi bøtta der. Da får det stå på gjæringsbøtta 14 dager før tørrhumling. :)
 
Tilbake
Topp